'USTAŠKA VOJNICA' NA KIOSCIMA

‘HRVATSKI ČASOPIS VELIČA USTAŠTVO, A PREPORUČUJU GA U ŠKOLAMA' Kritiziraju iz Banja Luke

Novi broj hrvatskog časopisa “Vojna povijest” izazvao je brojne komentare u Banja Luci. Mnogi nisu ostali ravnodušni na naslovnicu “Vojne povijesti“ koja se može kupiti na kioscima a s koje ih promatra ilustrirani portret Jure Francetića u ustaškoj odori.

Na naslovnici je i reklama za tekst “Ustaška vojnica - Početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta”. Neki tamošnji mediji prozivaju časopis da glorificira ustaštvo. Zanimljivo je da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta “Vojnu povijest” preporuča kao dodatak u nastavi u osnovnim i srednjim školama. Tema članka jest legitimna, no čak da i u sadržaju teksta nema ništa dvojbeno, naslovnica se doima provokativno.

U Ministarstvu kažu da je preporuku za to da spomenuti časopis koristi u školama izdalo u vrijeme kad je na čelu bio Radovan Fuchs (rujan 2001.).

Preporuka je izdana na temelju pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje koja je imala uvid u tada dostavljeni broj časopisa koji je bio naslovljen kao “edukativno-povijesni i znanstveni časopis”.

Ističu da su reagirali već na samu najavu najnovijeg broja časopisa “Vojna povijest”, objavljenu 4. lipnja u Večernjem listu. “Odmah smo zatražili od Agencije za odgoj i obrazovanje da napravi stručnu analizu posljednjih nekoliko brojeva spomenutog časopisa, uključujući i posljednji broj s naslovom 'Ustaška vojnica'.

Osim od Agencije, stručnu recenziju zatražili smo i od nekoliko neovisnih povijesnih stručnjaka.

Nakon što povjesničari dadu svoje stručno mišljenje, preispitat ćemo preporuku koju je izdalo bivše Ministarstvo. Naravno da je za nas apsolutno neprihvatljivo da se na naslovnici časopisa koji bi se trebao koristiti u školama nalazi fotografija Jure Francetića s ustaškim znakovljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:10