SKLADIŠTE ZA STVARI IZ ILEGALNIH KUĆA

‘Imovinu ilegalnih graditelja ćemo poklanjati, a platit će i milijun kuna troškova skladištenja’

Dječji bicikl, kaljeva peć, pletena košara, zahrđale žlice i vilice, brda od ormara i stolaca rastavljenih u dijelove, samo je dio mnoštva ostavljenih predmeta iz nečijih ilegalno izgrađenih kuća.

Sve te stvari pokupili su djelatnici Ministarstva graditeljstva prije nego što su bageri krenuli komadati kuće izgrađene bez dozvola. Većina tih predmeta datira još od 2005., kada je počeo prvi veliki val rušenja u Hrvatskoj. Malo je njih došlo po svoje stvari. Većina ih, gotovo su sigurni u Ministarstvu, nikada neće doći. Ti su se predmeti seljakali po privatnim skladištima, a tek početkom lanjskog ljeta, nakon sedam godina, Ministarstvo je od države uspjelo dobiti skladište napuštene vojarne u Ražinama kraj Šibenika. Zašto je trebalo čak sedam godina za taj potez ostat će misterij. Od 2006. do danas za najam privatnih skladišta država je utrošila oko milijun kuna.

Bijeg zbog kazni

- Ljudi pobjegnu da ne bi platili cijenu rušenja pa ponekad ostave sve stvari u kući. Budući da ne smijemo uništavati nečiju imovinu, nego samo zidove, sve se te stvari, do zadnje vilice, moraju brižljivo spremiti u slučaju da vlasnik dođe po njih. Ako to ne napravimo, vlasnik nas može tužiti - priča nam ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Te zaboravljene stvari iz nečije prošlosti isprva su bile skladištene kod privatnika u Zadru, Zagrebu i Puli. Svakome od njih država je plaćala najamninu od 2000 do 4000 kuna mjesečno. No tome je došao kraj. Davorin Oršanić, načelnik inspekcijskih poslova Ministarstva graditeljstva, ekskluzivno nam je otkrio novu ideju do koje su došli u suradnji s kolegama iz resora ministra Ivana Vrdoljaka .

- Ide se u izmjene zakona. Prema novom zakonu smatrat će se da se vlasnik odrekao tih predmeta ako ih nije pokupio prije rušenja kuće - otkriva nam Oršanić. Ističe da je to zasad samo na razini ideje. Sjeća se čovjeka iz Istre kojemu su iznijeli sve stvari iz kuće, ali on po njih nije došao u strahu da ne plati cijenu rušenja koja se kreće od 200.000 do 400.000 kuna. Inspekciji su trebale gotovo tri godine da ga uhvate.

‘Spori smo, ali efikasni’

- Naravno da smo ga na kraju našli i sve mu naplatili. Inspekcije nisu brze, ali su učinkovite - kaže Stanko Kordić, glavni tajnik Ministarstva graditeljstva.

Vlasnike ilegalnih građevina uskoro čeka još jedno neugodno iznenađenje. - Pokušat ćemo svim vlasnicima predmeta koji su sada u skladištu sudskim putem naplatiti cijenu skladištenja. Visina odštete ovisit će o količini i vrijednosti tih predmeta - otkriva Oršanić.

Skladište je opljačkano jer nema čuvara

U samo tri mjeseca skladište napuštenih predmeta dvaput je opljačkano. Prvi put 15. prosinca prošle godine te ponovno prošlog četvrtka, 20. veljače. U drugoj pljački su odnesena i ogromna čelična ulazna vrata. Nije čudo da je skladište učestala meta pljačkaša budući da Ministarstvo nije unajmilo nikoga da ga čuva.

- Za najam zaštitarske tvrtke godišnje bismo plaćali najmanje 100.000 kuna, a novca nema. A i vrijednost tih predmeta je premala da bi se isplatilo unajmljivati čuvare - objašnjavaju nam u Ministarstvu... ( S. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:51