REŽI ME

‘Ja radim grudi najprirodnijeg izgleda, s kojima ide i certifikat’

Vrhunski španjolski plastični kirurg operirao je u Zagrebu. Uvaženog europskog plastičara iz Madrida u Zagreb je doveo tečaj plastične kirurgije dojki

ZAGREB - Vesna i Marta ovaj su četvrtak ujutro imale doslovno velik razlog za veselje. Probudile su se s novim, većim i ljepšim dojkama, o kojima su sanjale nekoliko godina. Dok su Vesnine grudi izgubile oblik i spustile se nakon dojenja, Martin problem je oduvijek bila veličina, točnije, grudi su joj bile izrazito male.

Jednosatna operacija

Obje su se dan nakon operacije osjećale odlično i vrlo su zadovoljne onim što su vidjele u ogledalu. Tijekom jednosatne operacije ugrađeni su im implantati vrlo prirodnog izgleda, što je danas europski trend u “popravljanju dojki”, kaže prof. dr. Davor Mijatović, šef Zavoda za plastičnu, rekonstruktivnu i kirurgiju dojke KBC-a Zagreb.

Naime, te je dvije Zagrepčanke, u ranim tridesetima, prije dva dana operirao Španjolac dr. Federico Mayo Martin iz madridske Beata Maria Ana Hospital, uvaženi europski plastičar, u sklopu tečaja plastične kirugije dojki koji je na Rebru organiziran za liječnike iz cijele regije. Brzina i preciznost jednosatne operacije, u kojoj je najprije napravljen mali rez od jedva četiri centimetra, potom “džep” kako bi se pomaknulo žljezdano tkivo i došlo do mišića, te napokon ugradnja implantata prirodnog oblika, zadivila je prisutne liječnike.

Bilo je vrlo malo krvi pa su čak i laici, poput ekipe Jutarnjeg lista, koji su samo iz znatiželje promatrali cijeli zahvat, izdržali bez problema. Bilo je zapravo impozantno vidjeti kako su se u kratkom vremenu Vesnine dojke, koje su se nakon dojenja doslovno “ocijedile” i pale, podigle i povećale za nešto više od jednog broja. U drugoj operacijskoj dvorani Martino poprsje s jedinice povećano je za broj i pol također s implantatima prirodnog oblika ili, kako to kirurzi kažu, u obliku suze.





Različite kvalitete

Prof. dr. Mijatović kaže kako se žene za implantate najčešće odlučuju kad dojke izgube formu ili kad su asimetrične i, dakako, kad žele povećati njihov volumen. No, napominje da žene moraju biti vrlo oprezne kad se odlučuju na taj zahvat. Prije svega, moraju ga raditi kirurzi za plastičnu kirurgiju jer kod nas se time bave i oni koji nisu kvalificirani za taj posao.

- Osim toga, postoji nekoliko proizvođača implantata čija je kvaliteta različita, a o čemu ovisi i njihova cijena koja se kreće od 2000 do 5500 kuna po komadu. Liječnici ženama moraju detaljno objasniti koja je prednost ili mana pojedinog implantata kao i koje su njegove karakteristike. Neki čak imaju i doživotno jamstvo, što znači da jednom ugrađeni implantat ostaje za cijeli život. Inače, u prosjeku su se implantati dosad mijenjali svakih 10 ili 15 godina - kaže prof. dr. Mijatović.

Umeci se najviše razlikuju po kvaliteti silikonskoga gela kojim su ispunjeni te po tipu ovojnice oko gela. Naime, ovojnica je vrlo bitna je ona treba spriječiti rotaciju implanta u dojci, kao i jake reakcije poput kapsularne kontrakcije koja je vezana za implantate slabije kvalitete.

Želje i dogovor

- Najvažniji je dogovor liječnika i pacijentice prije operacije. Želje treba poštivati, ali prije svega liječnik mora ostati liječnik i odgovoriti ženu od nerealnih zahtjeva koji nisu rijetki. Drugim riječima, ne bi se smjeli ugrađivati preveliki implantati. Premda je takva operacija malo kompliciranija, u posljednje se vrijeme preferira stavljanje implantata ispod mišića jer se tako smanjuju moguće komplikacije, a to je važno i za buduću dijagnostiku vezanu za bolesti dojke kako bi se vidjela granica između implantata i žljezdanog tkiva.

- Kad je riječ o zamjenama implantata, valja naglasiti da mi sad vadimo umetke koji su ugrađeni prije petnaestak godina, ali tada su oni bilo bitno lošije kvaliteta od onih koji se rade danas. Osim toga, može se dogoditi da se u nekom većem razdoblju kod žena koje imaju više žljezdanog tkiva ono spusti pa je nužan “popravak”. Za kraj rekao je nešto vrlo bitno - žene nakon ugradnje umetaka moraju dobiti certifikat iz kojeg je vidljivo tko je proizvođač, kad je proizveden i neke druge karakteristike. Ako toga nema, gotovo je sigurno da je ugrađeno nešto upitne kvalitete.

Vrsta umetka ovisi o veličini i obliku grudi

- Čak 75.000 žena u Španjolskoj svake godine poveća grudi, i to je jedna od najpopularnijih operacija plastične kirurgije kod nas - rekao je dr. Federico Mayo Martin iz Beata Maria Ana Hospital iz Madrida, u čije su se veliko iskustvo ovaj tjedan uvjerili i liječnici iz regije.

Dodao je da većina žena kojima operira grudi izabire tzv. anatomske implantate jer s njima dekolte izgleda mnogo bolje i prirodnije od okruglih push-up umetaka koji su i dalje vrlo popularni u SAD-u.

Napomenuo je da mu je veoma važna priprema svake operacije jer vrsta zahvata i implantata ovisi o svakoj pacijentici posebno.

Drugim riječima, individualni pristup veoma je važan i kod uljepšavanja grudi.

Primjerice, dr. Mayo Martin prije operacije iscrta grudi flomasterom i označi njemu važne točke koje određuju operaciju.

O tome koliko su udaljene bradavice kad se napravi trokut od središnje točke na vratu do bradavica te kolika je debljina žljezdanog tkiva, ovise veličina i oblik implantata koji se ugrađuje. - Kad je ta udaljenost od 17 do 20 centimetara, ugrađuje se mali implantat.

Ako je udaljenost od 17 do 22 centimetra, radi se sa srednjim, a ako je veća od 20 centimetara, može se ugraditi veliki umetak - objasnio je dr. Mayo Martin.

U Hrvatskoj, na žalost, nema jedinstvenog registra iz kojega bi se moglo doznati koliko Hrvatica svake godine silikonima uljepšava svoje grudi i pokušava doskočiti prirodnim nesavršenostima. No, prof. dr. Mijatović smatra da bi mogla biti riječ o njih 1500 do možda 2000.

Jedino što se sigurno zna jest da liječnici u Hrvatskoj ne mogu kupiti bilo kakve implantate, nego samo one koji imaju službenu registraciju i dokaz kvalitete. U Hrvatskoj se za tu vrstu operacije najčešće odlučuju žene u dobi od 20 do 40 godina, ali u posljednje se vrijeme ta granica pomiče prema pedesetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:27