MOBILIZACIJA ČLANOVA

‘JESTE LI BILI NA BIRALIŠTU? NE? MORATE OTIĆI I GLASATI ZA HDZ' Kako je Vaso Brkić natjerao ljude na izbore za EU parlament

Call centar je vodio bivši policajac, a iz njega su zvali članove i upozoravali ih da moraju otići na svoje biračko mjesto

Halo, dobar dan, zovem iz HDZ-a. Jeste li izašli na izbore?

- Ne... Još.

- Niste još? Hoćete li ići? Kada namjeravate izaći? Trebate svakako otići na glasovanje. To je od presudne važnosti za stranku. Povedite i obitelj. Ako vam je potreban prijevoz - nema problema. Poslat ćemo naš auto ili kombi po vas. Nemojte da ne izađete. Svi se moramo angažirati. Za stranku se mora raditi. Nitko više ne može biti pasivan. Ovo su ključni trenuci...

Tako su otprilike, doznajemo, izgledali razgovori koje je vodstvo HDZ-a vodilo s nizom svojih članova u Zagrebu na dan izbora za Europski parlament u nedjelju.

Sve je, kako je prepričala nekolicina zagrebačkih članova stranke, izgledalo policijski. Iz HDZ-ova call centra, naime, najbliži suradnici glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića cijelu su nedjelju nazivali svoje članove sa sličnim pitanjima.

Operaciju “kontrole izlaska na birališta” u Zagrebu je, navodno, vodio Željko Fiolić, još jedan bliski prijatelj Milijana Brkića i šefa stranke Tomislava Karamarka. I Fiolić je bivši policajac.

Većina HDZ-ovih članova bila je zatečena agresivnim pozivima iz središnjice o tome “kako moraju obaviti svoju dužnost”.

- Znali su nazvati i više puta da provjere jesmo li bili na biralištu. Takve policijske metode stvarno mi smetaju. Imam dovoljno godina i pameti da bi mi netko stalno govorio što i kako moram napraviti - požalio nam se jedan zagrebački HDZ-ovac.

Inače, telefonski pozivi nisu u nedjelju bili jedini pritisak na HDZ-ovce. Na pojedinim biračkim mjestima također su bili angažirani ljudi od povjerenja vodstva stranke koji su pomno bilježili tko se od njihovih stranačkih kolega pojavio, a tko nije. Navodno su se takve kontrole provodile i dok su HDZ-ovci organizirali svoje predizborne skupove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:34