OSTAVKA POMOĆNICE

‘ODLAZIM, OPAČIĆ MI NIJE DALA STVARNE OVLASTI’ Kelava napušta Ministarstvo socijalne skrbi

 Ranko Šuvar/CROPIX

Vlada bi danas trebala razriješiti dužnosti Jasnu Ćurković Kelavu, koja je ministrici Milanki Opačić prije desetak dana podnijela ostavku na mjesto pomoćnice za socijalnu politiku.

Ćurković Kelava ostavku je podnijela iz osobnih, principijelnih razloga, što je prvi takav slučaj u sustavu socijalne skrbi.

- Odlazim jer je jedan dio mojih ciljeva realiziran ili je pri kraju. Iz Uprave za socijalnu politiku i podršku obitelji, koja je velika i ključna uprava Ministarstva i kojoj sam 1,5 godina bila na čelu, izašli su važni zakoni: Obiteljski, Zakon o socijalnoj skrbi, o rodiljnim naknadama, a uskoro izlazi i Nacionalna strategija za zaštitu prava i interesa djece. Za realizaciju drugih ciljeva potreban je veći stupanj suglasnosti između ministrice i mene - kaže Ćurković Kelava, koja se vraća na mjesto ravnateljice Dječjeg doma Zagreb, na čijem je čelu provela 20 godina. Krajem prošlog mjeseca proveden je natječaj za ravnatelja tog doma. Upravno vijeće predložilo je Ćurković Kelavu, a ministrica Opačić potvrdila je njezino imenovanje.

- Veliku odgovornost upravljanja sustavom i upravom u mom slučaju nisu pratile i stvarne ovlasti, a time ni mogućnosti da se učini nešto više. Smatram da smo za razvoj sustava već mogli itrebali napraviti veće pomake. Moja stajališta o organizaciji rada u Ministarstvu, komunikaciji, metodologiji i načinu vođenja sustava, reformskim procesima i prioritetima, kadrovskim rješenjima i drugom dosta se razlikuju od aktualnih procesa. Vraćam se svojoj djeci i suradnicima u Nazorovoj - kaže Ćurković Kelava.

Ćurković Kelava je nestranačka osoba s velikim ugledom u struci, u kojoj je aktivno radila dva desetljeća. Na poziciju pomoćnice ministrice došla je na izričitu molbu Milanke Opačić.

Budući da Opačić nikada nije radila u socijali, očekivalo se da će veći dio stručnog posla odraditi upravo pomoćnica. Međutim, od samog konstituiranja novog Ministarstva bilo je jasno da se njihovi koncepti bitno razlikuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:19