RECESIJA POGODILA I URED PREDSJEDNIKA

‘Odličja su nam preskupa zbog visoke cijene zlata’

Na Pantovčaku su za 2011. za odlikovanja namijenili 100.000 kuna više nego što je potrošeno u 2010.

ZAGREB - Ured predsjednika RH u 2010. je dodijelio 367 odlikovanja i priznanja, što je porezne obveznike stajalo 310 tisuća kuna. Od početka ožujka Ivo Josipović uručio je 323 odlikovanja i priznanja, dok ih je njegov prethodnik Stjepan Mesić (koji je tada bio na odlasku) uručio 44.

Drago kamenje

U proračunu za 2011., za odlikovanja i priznanja namjenjeno je 410 tisuća kuna, dakle sto tisuća kuna više nego u 2010. Je li u pitanju više svečanosti ili su odlikovanja poskupjela, iz Ureda predsjednika nisu precizirali.

- Prosječna cijena ovisi o veličini, udjelu plemenitih metala, dragog kamenja ili koralja. Cijenu također oblikuje trenutačna cijena unce zlata na svjetskom tržištu - kažu u Uredu predsjednika.

Za nabavu se raspisuje natječaj, a odlikovanja izrađuju samo dvije tvrtke : Radionica primijenjenih umjetnosti te Industrija i kovnica obojenih metala. Neslužbeno, pak, doznajemo da su odlikovanja, barem ona višeg reda, “ipak malkice skupa za ovu državu i ova recesijska vremena i da bi bilo dobro da pojeftine”. Navodno najviše odlikovanje, Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, koje dobivaju poglavari država, stoji oko 30.000 kuna, no to nam nije potvrđeno. U Radionici primijenjenih umjetnosti kažu da odličja izrađuju od 1995.

Zlatna i srebrna

- Izrađujemo devet ordena višeg reda, od zlata su i srebra. Osjeti se recesija, ove smo ih godine izradili svega par komada - rekao je Boris Poko, direktor Radionice. Isto su, što se cijena tiče, rekli i u IKOM-u.

Tuđman dao 12 tisuća odlikovanja

Za vrijeme predsjednika Tuđmana, dakle od 1992., kada je donesen prvi Zakon o odlikovanjima i priznanjima, do kraja 1999., dodijeljeno je 11.928 odlikovanja. Nakon njegove ere, između 2000. i 2005. godine, taj se broj drastično smanjio, te su dodijeljena 772 odlikovanja. No, iako je bivši predsjednik Stjepan Mesić odlikovao znatno manje ljudi, češće je posezao za onim najvišim, “Kraljem Tomislavom”. Samo u prvom mandatu ih je podijelio 14, dok ih je u Tuđman dao samo osam.

Sanader ostaje bez ordena kao Glavaš?

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović nedavno je oduzeo odlikovanja Branimiru Glavašu , osuđenom zbog ratnog zločina.

Glavaš prodao odličja?

Tako je Glavaš ostao bez Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Reda kneza Domagoja s ogrlicom, Reda bana Jelačića, Reda Ante Starčevića, Reda hrvatskog trolista, Spomenice Domovinskog rata i Spomenice domovinske zahvalnosti, no koliko je poznato ne namjerava ih vratiti. Dapače, obznanio je da ih je prodao.

Hoće li predsjednik Josipović oduzeti odlikovanja i bivšem premijeru Sanaderu, ovisit će o pravomoćnoj presudi. Bivši predsjednik Mesić odlikovao je Sanadera u lipnju 2008., i to Veleredom kraljice Jelene s lentom i Danicom, jednim od najvećih odlikovanja hrvatske države. Mesić je odlikovanja oduzeo pravomoćno osuđenem umirovljenom generalu Zagorcu zbog afere dragulji, generalima Mirku Norcu, Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću koji su pravomoćno osuđeni za ratne zločine u Gospiću , te Tomislavu Duiću, Davoru Baniću, Anti Gudiću i Anđelku Botiću, pravomoćno osuđenima za ratne zločine u Lori.

Koradeova odlikovanja

Bivši časnik Siniša Rimac ostao je bez odlikovanja zbog zločina u Pakračkoj Poljani. Usto, Mesić je posmrtno oduzeo odličja generalu Ivanu Koradeu, peterostrukom ubojici. Ne zna se jesu li oduzeta odlikovanja vraćena na Pantovčak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:16