ŠTO RADI URED KOJI PLAĆAMO?

‘Odsutan’, ili ‘na bolovanju’, a ima 18.000 kn plaće

Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom trebao je napraviti popis nekretnina. No, što očekivati od ureda u kojem se danima nitko od šefova ne javlja

ZAGREB - Nemamo se mi vremena javljati na telefon. Kud bismo stigli kad bismo odgovarali na pozive, imamo važnijeg posla - takav je odgovor Jutarnji dobivao danima u Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom kad smo željeli doznati detalje o državnoj zgradi u Grškovićevoj 13 u Zagrebu u kojoj bi trebao biti ured predsjednika Stjepana Mesića nakon što mu istekne mandat.

‘Baš je sada odsutan’

Odgovore nismo uspjeli dobiti od državnog tajnika Joze Sarača, koji vodi taj ured. Njegova je mjesečna plaća oko 18.000 kuna, ali svaki put kad smo ga htjeli kontaktirati ili je “baš taj dan odsutan”, ili je “na bolovanju”, ili “danas neće dolaziti, a za sutra ne znamo”...

To su nam odgovarale zaposlenica koje se nisu željele predstaviti pravdajući se da su one “samo mali obični ljudi”, a na telefone državnog tajnika Sarača, njegova zamjenika Tomislava Bobana te tri načelnice u državnom uredu danima se nitko nije javljao. Nije nam pomogla ni urgencija Vladina Ureda za odnose s javnošću na koji su u jednom trenu prebacili naš dopis.

Što bi tek bilo da smo tražili odgovor na pitanje kolika je vrijednost ukupne državne imovine, kako se njome gospodari, što od toga država daje u najam, što će pokloniti, a što privatizirati?

Ured za upravljanje državnom imovinom do danas nije napravio popis državnih nekretnina. Neslužbene procjene govore da je vrijednost državnih zgrada i zemljišta najmanje 100 milijardi eura. Prema izvještaju Državne revizije za 2007., vrijednost državne imovina koja je prikazana u poslovnim knjigama Ureda bila je 697,2 milijuna kuna.

Bilo ih 48 prije dvije godine

Ured se bavi i udjelima u trgovačkim društvima te dodjelom poslovnih prostora. O svemu tome na njihovim web stranicama samo su djelomični podaci.

Nismo uspjeli naći ni javni podatak koliko je trenutno zaposlenih u Uredu. Prije dvije godine radilo ih je 48.

U proračunu za ovu godinu planirano je da će rad Ureda koštati oko 44,4 milijuna kuna, od čega je za zaposlene trebalo ići oko 8,2 milijuna kuna. Nakon tri rebalansa taj je iznos smanjen, pa će Ured porezne obveznike vjerojatno stajati oko 27,7 milijuna kuna, od kojih će za zaposlenike biti potrošeno oko 6,2 milijuna kuna.

Supruga bivšeg premijera Sanadera u njegovu gradu vodila istraživanja

Državni tajnik Jozo Sarač na tu je funkciju imenovan u veljači prošle godine na prijedlog tadašnjeg premijera Ive Sanadera.

Prije toga, bio je deset godina gradonačelnik Trilja, malog mjesta u Dalmatinskoj zagori. Mediji su pisali da je Sarač nagrađen jer je dobro vodio triljski HDZ i zbog razvoja tamošnje poslovne zone Šaporica. No, činjenica je da je za vrijeme njegova šefovanja Triljem na tom području arheološka istraživanja vodila upravo premijerova supruga Mirjana Sanader. Sarač ju je tada nagradio posebnom poveljom grada Trilja za zaštitu kulturne baštine toga kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:24