NOVI PODUZETNICI

‘POKRENULI SMO BIZNIS USRED KRIZE’ U prvih pet mjeseci ove godine više je tvrtki osnovano nego ugašeno

Predvodnik pozitivnog trenda s najviše novoosnovanih tvrtki je grad Zagreb
 CROPIX

Jurica Koštarić prvo je godinu i pol kao obrtnik izrađivao ograde od inoksa, a onda je izračunao da mu je isplativije otvoriti jednostavnu tvrtku za 10 kuna, pa je od ove godine poduzetnik, a tvrtka se zove Metali Koštarić.

- Posao ide, samo je naplata komplicirana. Ljudi koji naruče inoks ograde za svoje kuće plaćaju na vrijeme, ali ako radim za tvrtke, onda čekam i do sedam mjeseci da mi plate, zovem ih po 20 puta, ne javljaju se na telefon i izbjegavaju - kaže Koštarić.

Trenutačno u knjižici nenaplaćenih potraživanja bilježi 30 tisuća kuna.

- To nije generalno velik novac, ali meni je velik - kaže Koštarić iz Mihovljana.

Metali Koštarić jedna je od ukupno 5640 novih tvrtki koje su osnovane ove godine do 17. svibnja prema analizi tvrtke Bisnode i njezina poslovnog portala poslovna.hr.

U istom razdoblju ugašeno je 3421 poduzeće pa je dobra vijest da smo u 2013. ušli s više novoosnovanih, nego propalih poduzetnika.

Očito je da su se mnogi za pokušaj u poduzetničkim vodama odlučili nakon što je omogućeno osnivanje jednostavnih d.o.o. tvrtki za 10 kuna. Doduše, trošak u konačnici iznosi oko 700 kuna, ali još uvijek je riječ o zanemarivom iznosu.

Analiza tvrtke Bisnode pokazuje da je u pet mjeseci ove godine u stečaj otišlo 605 tvrtki.

Najgori poduzetnički mjesec bio je ožujak u kojem je u stečaju završilo 199 tvrtki. U istom je mjesecu i najviše tvrtki zaglibilo s blokiranim računima - čak 2716. U prvih 20 tjedana 2013. u blokadu je ušlo 9321 trgovačko društvo, a istovremeno je iz blokade izašlo 7145 društava.

Rekordan poduzetnički tjedan za 2013. bio je od 13. do 17. svibnja, kada je u samo pet radnih dana osnovano 389 novih tvrtki - u prosjeku čak 78 dnevno! S druge strane, najcrnji je bio sedmi tjedan u godini, odnosno drugi tjedan veljače, kada je ugašeno čak 1285 tvrtki.

I analiza tvrtke Bisnode za Jutarnji potvrđuje da je najteže poslovati u tri sektora: prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i trgovini.

Samo u te tri djelatnosti, u kojima je u krizi izgubljeno najviše radnih mjesta, u prvih pet mjeseci blokirani su računi čak 5367 tvrtki. Trgovina na veliko i malo crni je rekorder i u gašenju poduzeća - samo u toj djelatnosti u ovoj je godini prestalo raditi 1457 poduzetnika, a u stečaj ih je otišlo još 200.

Predvodnik pozitivnog trenda s najviše novoosnovanih tvrtki je Grad Zagreb u kojem je u pet mjeseci 1748 novih poduzetnika. Slika je lošija kad se uzme u obzir da je istovremeno ugašeno njih 1782. Zato Splitsko-dalmatinska županija ima bolji omjer: osnovano je 569 tvrtki, dok ih je u isto vrijeme ugašena 171.

Siguran sam da ćemo godinu završiti u plusu

Davor Barbarić, diplomirani ekonomist iz Rijeke, pokrenuo je u siječnju ove godine, potaknut novim zakonom koji je to omogućio, tvrtku za 10 kuna kako bi izrađivao web-stranice, servisirao računala i trgovao računalnim dijelovima, pri čemu mu je izrada web-stranica osnovni biznis.

- Početak poslovanja bih ocijenio solidnom trojkom, a nastavi li se ovako, moći će se preživjeti, ne nužno i živjeti, ali tek smo počeli - kaže mladi poduzetnik koji dvojicu studenata informatike zapošljava preko student-servisa. Web-stranice izrađuje za lokalne autolimarske radionice i vlasnike privatnih apartmana koji ih iznajmljuju turistima. Kako bi godinu završio u plusu, cilja na stotinjak tisuća kuna prihoda.

U mojem poslu klijenti kupuju i pritom zarađuju

Pozitivno iziritiran, kako sam kaže, internetskim portalima za prodaju poput Crnog jajeta, Kolektive i Promotive, Zoran Krog iz Koprivnice pokrenuo je nakon 17 godina poslovnog iskustva u mrežnom marketingu prodajni portal www.aerosol.hr. Kupcima umjesto spektakularnih popusta na kupnju nudi mogućnost da kroz članstvo u internetskoj zajednici koju formira, uz to što kupuju ono što im treba, i zarađuju na tome ostvarujući od 2 do 40 posto povrata novca na svaku kupnju. Preduvjet je da postanu članovi Aerosola i uplate 250 kuna članarine u dvije rate. Krog objašnjava da je njegov koncept prodaje poznat u svijetu, ali da u Hrvatskoj takav portal prije nije postojao. Riječ je o svojevrsnoj piramidalnoj strukturi kroz koju se zarađuje.

Diplomirao sam ekonomiju i pokrenuo posao

Nakon što je diplomirao ekonomiju u Osijeku i shvatio da na današnjem tržištu rada neće tako lako naći posao, Saša Vilić je iskoristio mogućnost da osnuje tvrtku za 10 kuna. Nije ga bilo strah: upravo suprotno ta mu se opcija činila puno sigurnijom - iako je neizvjesna - od potrage za poslom kojeg u Hrvatskoj praktički nema. Na Hrvatski zavod za zapošljavanje nije otišao prijaviti se među nezaposlene, nego po poticaj za samozapošljavanje.

- Bez tih oko 24 tisuće kuna ne bih uspio pokrenuti vlastiti posao - kaže iskreno mladi poduzetnik iz Tenje koji je ove godine otvorio svoj računovodstveni servis i ima tri klijenta.

Kaže da se zahvaljujući njima ne boji za budućnost svog posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:49