LIKVIDNOST

‘Potpisi’ odgodili aukcije za kredite

Banke koje će dati 40 posto iznosa nisu jučer dobile na potpis pravilnik za provođenje aukcije
 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Unatoč političkom pritisku izravno s Markova trga, prva aukcija za kredite za pomoć gospodarstvu koja je trebala biti održana danas odgođena je za, najvjerojatnije, petak!

Pravilnik za provođenje aukcija, temeljni dokument koji bankama i državi propisuje uvjete i pravila igre, poslovne banke jučer još nisu bile potpisale, pa je jasno da se danas nisu mogle javiti sa svojim ponudama.

Uspjeh aukcije najvažniji

Aukcija je odgođena jer je politički znatno važnije da uspije nego da se održi što prije. Podsjetimo, riječ je o aukcijama za kredite po tzv. modelu A, dakle o kreditima za likvidnost, koje će poduzeća moći koristiti za plaćanje svojih obveza i lakše poslovanje. U tom je modelu ključni problem između države i banaka bio omjer novca koji osiguravaju HBOR i poslovne banke.

Napokon je dogovoreno da HBOR daje 40 posto novca, a banke 60 posto. Tih 40 posto novca bit će uz kamatu od 3,8 posto, a kolika će biti kamata banaka još se ne zna.

No, iz HBOR-a poručuju da će na aukcijama novac dobiti one banke koje ponude nižu kamatu za dio kredita koji same financiraju.

Velik interes

Za te kredite velik interes jer se do 20 posto iznosa može iskoristiti za plaćanje dospjelih obveza državi, banci ili dobavljačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:29