MESIĆEVA ISTRAGA

‘Što brigadir radi na Bleiburgu?’

Mesić želi utvrditi tko je poslao Hercega i njegova pomoćnika na Bleiburg, a nakon toga će odlučiti o mjerama
Bleiburg, 160509. Sredisnja komemoracija zrtvama Bleiburske tragedije i Hrvatskog kriznog puta na Bleiburskom polju u Austriji. Na slici: mladi sa ustaskim kapama i uniformama. Foto: Marko Miscevic / CROPIX
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić pokrenuo je istragu za utvrđivanje odgovornosti brigadira Tihomira Hercega koji je kao član službene delegacije bio na Bleiburškom polju na središnjoj komemoraciji.

S njim je bio i njegov pomoćnik, bojnik Stjepan Saša Pejić. Ovaj se “izlet” dvojice djelatnika MORH-a, naime, nije svidio predsjedniku koji sada želi doznati tko je odgovoran za taj slučaj.

Uobičajeni protokol?

- Predsjednik Mesić smatra da brigadir Tihomir Herceg nije trebao biti tamo. Trenutno je u postupku utvrđivanje činjenica u vezi s tim sudjelovanjem. Želimo da se utvrdi tko je poslao Hercega i njegova pomoćnika na Bleiburg i s kojim razlogom. Tek nakon istrage možemo početi razmišljati o poduzimanju nekih mjera - rečeno nam je jučer u Uredu predsjednika.

Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić rekao je da je odlazak vojnih atašea iz Beča na Bleiburg već godinama uobičajen protokol, te da tu ne vidi problema.

- Navedeno obilježavanje održano je pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Na njemu redovno sudjeluju i predstavnici Veleposlanstva u Austriji, među kojima i vojni izaslanik. U proteklih pet godina to je bio brigadir Tomislav Galić, a ove godine brigadir Tihomir Herceg. Obojica su tamo išli isključivo u sklopu protokola kao diplomatski dužnosnici - istaknuo je Grošinić.

Smjena na prijedlog ministra

Tijekom jučerašnjeg dana pokušali smo kontaktirati i brigadira Hercega. Na prvi poziv nam se javio i potvrdio da je bio na Bleiburgu. No, nakon što smo ponovno zvali Veleposlanstvo u Beču, tajnica nam Hercega više nije htjela spojiti, već je, kada smo se predstavili kao novinari Jutarnjeg lista, poklopila slušalicu.

Ako presjednik Mesić bude htio smijeniti brigadira Hercega, to će moći učiniti samo na prijedlog ministra obrane Branka Vukelića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:20