MESIĆ NA HTV-u

‘U Švicarskoj je otkriven račun sa 8 milijuna eura od trgovine oružjem’

Vlasnici tog računa više nisu na vlasti, rekao je Mesić
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Da mi bilo tko ponudi treći mandat, ne bih prihvatio, rekao je predsjednik Stjepan Mesić jučer u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”.

Opstruirane istrage

Još u prvom krugu procijenio je da Ivo Josipović može pobijediti. “On sa svojim personalitijem i enciklopedijskim znanjem može dostojno predstavljati Hrvatsku”, rekao je.

Za Jadranku Kosor rekao je da ga je oduševila na mjestu premijerke, iako je prije o njoj mislio da samo ispunjava naloge Ive Sanadera.

Na pitanje zašto nije više kritizirao Sanaderovu Vladu, rekao je da je morao surađivati s Vladom. Znalo se da je Sanader stvorio paralelni klijentelistički sustav, no nije nužno da su to znali svi ministri.

Branio je i državnog odvjetnika Mladena Bajića, rekavši da su opstrukcije istrage tajnih računa dolazile i iz inozemstva, od obavještajnih službi brojnih zemalja, pa i Kajmanskih otočja.

Pristup informacijama otvara se tek sad kad je Njemačka pokrenula istragu o Hypo banci, rekao je Mesić. Otkrio je da je ovih dana u Švicarskoj otkriven račun s osam milijuna eura, vjerojatno od trgovine oružjem. Za vlasnike tog računa rekao je da više nisu na vlasti. Kako smo doznali iako to nije rekao, Mesić je mislio na račun umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Podsjećamo, DORH je iz Švicarske i dobio odgovor sa iznosom i imenima vlasnika računa.

Banka mora procijeniti

Ponovio je da ne osjeća odgovornost za aferu Podravka. Kad je zvao direktora Podravke da dade kredit SMS-u, ili direktora HPB-a za kredit Kio Orahovici, poduzetnike je samo upućivao na pravu adresu, a banka je ta koja procjenjuje hoće li dati kredit ili ne, branio se Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:52