POBUNA RADNIKA

‘Umjesto plaće Željko Kerum davao nam je bonove za svoje dućane, sad ne da ništa’

Kerum je rekao da će u hotel Marjan Hilton uložiti 130 milijuna eura i otvoriti ga 2009. godine

SPLIT - Željko Kerum radove na splitskom hotelu Marjan Hilton plaća u bonovima trgovačkog lanca Kerum, saznaje Jutarnji list od radnika koji je isplaćen u bonovima. Međutim, posljednja dva mjeseca nema niti bonova, svjedoči radnik te tumači da su radovi na hotelu u koji je Željko Kerum najavljivao uložiti oko 130 milijuna eura i otvoriti ga 2009. stali zato što ne isplaćuje ugovorene radove.

Proširenje obale

Jedna od prvih odluka koju je Grad Split donio nakon što je Željko Kerum postao gradonačelnik bila je raspisivanje natječaja za idejno rješenje zapadne obale Gradske luke, kojim uz ostalo treba riješiti proširenje ceste ispred Kerumova hotela, i to gradskim novcem. Proširenje je Kerum tražio od gradskih vlasti i prije nego što je sam postao gradonačelnik, pa se u Splitu spekuliralo da je i to jedan od razloga njegove kandidature.

Na hotelu se užurbano radilo mjesecima, gradilište je vrvjelo radnicima, kamioni su, kaže jedan obrtnik, leva-leva donosili i odnosili, šuškalo se, klapalo, s juga i sjevera, a onda se negdje od Nove godine polako posustajalo.

Sve presušilo

Od rijetkih radnika koji su htjeli nešto reći, strah je kod njih izrazito jak, saznajemo da su s radovima stali jer Kerum ne plaća njihovim poslodavcima. Neki od njih nisu primili plaću tri mjeseca, a neki su za obavljeni posao dobili bonove trgovačkog lanca Kerum koji niti blizu ne pokrivaju vrjednost radova. A sada su i bonovi presušili. Smatraju da je jedini način da prisile Keruma na isplatu duga da ne završe ugovoreni posao.

- Ostalo je još tri posto da sve bude gotovo, ali bez toga je kao da nismo napravili ništa, stvar ne funkcionira - kaže radnik uvjeren da hotel ove godine neće otvoriti čak niti ako vlasnik odmah plati dugove i radnici nastave s radom.





Nedostaje mu još 100 milijuna eura

Uvidom u zemljišnoknjižni uložak splitskoga suda utvrdili smo da je na hotelu u vlasništvu tvrtke Adriatic upisano više prava zaloga u ukupnom iznosu od 45 milijuna eura. Od toga iznosa pravo zaloga u ukupnoj vrijednosti od 40 milijuna eura ima austrijska Hypo Alpe Adria International banka iz Klagenfurta, a pet milijuna eura zaloga upisano je na zagrebačku Hypo Alpe Adria banku.

Kerum je Marjan kupio 2005. godine, a prva je hipoteka upisana u rujnu 2007. godine, posljednja u ožujku ove godine. Ako su sve hipoteke namijenjene uređenju Marjana, Kerumu nedostaje još blizu 100 milijuna eura, kojih očito nema. S Marjanom je trenutačni splitski gradonačelnik imao vrlo ambiciozne planove, sklopio je ugovor o franšizi sa svjetski poznatim lancem Hilton i trebao je biti otvoren prije godinu dana.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:20