MINISTAR MATIĆ O IZRUČENJIMA

‘Zakon ne mijenjamo zbog Perkovića, želimo zaštititi naše branitelje’

Zagreb, 131212.Sabor.Nastavak sjednice Sabora o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima se dopusta izmjenama zakona objava Registra branitelja.Na fotografiji: Predrag Matic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Zakon o pravosudnoj suradnji među članicama EU s ovakvim vremenskim ograničenjem štiti hrvatske branitelje od potencijalnog kaznenog progona - komentirao je za Jutarnji list ministar branitelja Predrag Fred Matić tzv. Perkovićev zakon.

Pravna regulativa

Time je ministar potvrdio da se slaže s onim na što je dan prije upozorio i premijer Milanović - kada ne bi bilo ograničenja, morali bismo izručivati branitelje zemljama EU. Ministar branitelja objašnjava da od 1. srpnja u Hrvatskoj počinju vrijediti zakoni usklađeni s pravnom regulativom EU.

- I time se otvara mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv hrvatskih branitelja u nekoj od zemalja EU. A to onda Hrvatsku dovodi u situaciju da, poštujući zakonsku regulativu, mora izručiti svoje građane koji su sudjelovali u njezinoj obrani - objašnjava ministar. Stoga smatra kako je odredba da se hrvatske građane ne izručuje za zločine počinjene prije 7. kolovoza 2002. prije svega zaštita upravo branitelja.

Nacionalni interes

- S obzirom na to da smo, kao što je i premijer rekao, imali rat u kojemu su se dogodile užasne stvari, mi svim pojedincima koji su počinili zločine u Domovinskom ratu želimo suditi pred hrvatskim sudovima - dodaje Matić, a onima koji se protive ovakom ograničenju poručuje da se dogovore prepoznaju li u njemu nacionalne ili politikantske interese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:24