POSLOVNA AVANTURA NA DALEKOM ISTOKU

Hrvatski biznismeni: 'Mongolija je tržište za nas: Ima 2,7 milijuna stanovnika i 15 milijuna konja'

Zlatko Mateša otvorio je tržište za stočna cjepiva tvrtke Genera odvjetnika Marijana Hanžekovića

Ako u Mongoliji sklopimo posao, onda smo na konju - slikovito kaže Ana Hanžeković Čorak, kći odvjetnika Marijana Hanžekovića, vlasnika Genera grupe d.d.

Konja ne spominje uzalud. Mongolija ima 2,7 milijuna stanovnika i 15 milijuna konja. A Genera, među ostalim, proizvodi cjepiva za stoku. Pregovori s mongolskim predstavnicima već traju. Mongolija ne samo da ima bogati stočni fond, nego se stoka uzgaja na nomadski način, pa nije odgovarajuće tretirana, što joj automatski snižava cijenu na velikim tržištima kao što su Rusija i Kina.

Svi njegovi poslovi

I tu je vlastiti potencijal prepoznala tvrtka Genera d.d. čiji je vlasnik Marijan Hanžeković, odvjetnik s najvećim odvjetničkim uredom u Hrvatskoj , koji je investirao i u niz drugih biznisa. Bogat je, ali nitko ne zna točno koliko. Uspješan je i inteligentan, s nevjerojatnim instinktom za biznis i zaradu, a od vlastitog je imena stvorio brend koji pokriva odvjetništvo, biznis, politiku, sport, humanitarni rad, umjetnost…

Genera je jedan od brojnih njegovih projekata.

Osim u Generu, ulagao je i u Optima telekom, a važan je investitor i u Quaestus fondu Borislava Škegre s kojim se burno razišao. Poduzetni Hanžeković također je vlasnik male zrakoplovne tvrtke H-air, izdavač newslettera Info iz Bruxellesa, osniva tvrtku za europoticaje, a ujedno je i predsjednik nekoliko nacionalnih sportskih saveza.

Genera grupu kao menadžerica i članica Uprave vodi Hanžekovićeva kći Ana Hanžeković Čorak. Prije nego što je 2008. postala članica Uprave, radila je u očevu odvjetničkom uredu. Menadžersko iskustvo stekla je u Diners Clubu Adriatic. U rujnu prošle godine posjetila je Ulan Bator kako bi nastavila pregovore s predstavnicima Mongolije te uspostavila što bolje odnose s njihovim institucijama.

- Pregovori u Mongoliji idu sporo. Oni su zatvoreni pa smo samo za dolazak i obilazak njihovih institucija trebali cijeli niz dozvola, a sve institucije su im pod prismotrom. Užasno su zatvoreni i uče se demokraciji, ali imaju strahovito puno stoke i velik su potencijal za izvoz. Cijene su im preniske jer im stoka nema potvrdu o potrebnim cjepivima - objašnjava ona.

Uložio 25 mil. eura

A sve je počelo kad se prije nekoliko godina predsjednik Hrvatskog olimpijskog saveza Zlatko Mateša, koji je ujedno i počasni konzul Mongolije u Hrvatskoj, tijekom posjeta Mongoliji dosjetio povezati vodeće ljude Genere s vladajućim mongolskim političarima.

Tako je 2011. godine, kad je mongolski predsjednik Tsakhiagiin Elbegdorj bio u službenom posjetu predsjedniku Ivi Josipoviću, obišao Hanžekovićevu tvrtku. U nju je zagrebački odvjetnik uložio 25 milijuna eura nakon prodaje suvlasničkog udjela u hrvatskoj podfranšizi Dinersa za 51 milijun eura. Kad je kupio tvrtku Veterina, ona je bila, kako je opisao u medijima, zapuštena tvornica bez razvoja.

Reorganizirali su posao, doveli stručne ljude, obnovili zapuštene registracije koje su u farmaceutskoj industriji presudne i modernizirali proizvodnju. Danas u Generi imaju 270 zaposlenika, od kojih je 55 posto žena.

- I u menadžmentu je 55 posto žena. Mi smo zapravo ženska kompanija - ponosno ističe predsjednik Uprave Genere, Marko Smetiško.

Naglašavaju da imaju razvijen farmaceutski dio, pogotovo cjepiva - u cjepivima za piliće su jedan od pet najvećih proizvođača na svijetu. Istodobno su ušli i u generičke lijekove, ali u tom se dijelu još nisu u potpunosti nametnuli.

Počasni konzul Mateša otkriva da je posao s Generom trenutačno na razmatranju u mongolskoj vladi.

- Njihov proizvodni pogon je zastario i ne može zadovoljiti potrebe pa bi tu Genera mogla uskočiti kao najvažnija tvrtka na njihovu tržištu - planira Mateša koji često boravi u Mongoliji te kaže da je sad dogovorio i stipendije za neke studente koji bi trebali doći u Hrvatsku na školovanje.

Objašnjava da Mongolija ima 40 milijuna grla stoke, od koje većina nije tretirana i u tome vidi potencijal za hrvatsku tvrtku Marijana Hanžekovića. Počasnim konzulom imenovan je, priča, prije desetak godina, i to zato što je bio prijatelj s jednim mongolskim političarem.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:00