NOVI POSLOVNI POTHVAT

Iva Majoli će graditi hotel na Cmroku

Iva Majoli već je od Grada Zagreba dobila lokacijsku i građevinsku dozvolu za gradnju hotela u sklopu svog teniskog centra

ZAGREB - Bivša tenisačica Iva Majoli na području svog Tenis centra Iva Majoli, na zagrebačkom Cmroku, uskoro će početi gradnju hotela, za što je već uspjela ishoditi i lokacijsku i građevinsku dozvolu u gradskom Poglavarstvu i to s datumom 11. studenoga 2009. godine.

To novo građevinsko ulaganje u budućnost supružnicima Majoli - Marić možda je prvi dobar poslovni potez nakon niza promašaja, poput otvaranja japanskog restorana “Sora” na vrhu Zagrebačkog nebodera, u samom gradskom središtu. Upravo zbog te propale investicije poduzetnika Stipe Marića, koji je samo na uređenje prostora koji je unajmio od obitelji Doimi de Frankopan Šubić Zrinski “utukao” više od 600.000 eura, prije nekoliko dana medije su, kao i više puta ranije, preplavili napisi o propasti obitelji Majoli.

A kad se tome pridoda i zatvaranje ljetne rezidencije restorana Sora na Hvaru, u sklopu hotela Riva, koji je lani u kolovozu nakon tri mjeseca rada zapečatio Državni inspektorat zbog nemogućnosti postizanja minimalnih tehničkih uvjeta, priča o financijskom krahu dobila je nakratko glavu i rep.

Spominjao se tada, kao još jedna, navodno, propala investicija i Tenis centar Ive Majoli, koji je sportašica uspjela 2006. kupiti, opet, odlukom gradskog Poglavarstva, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem . No, elitno igralište i gradilište površine oko deset tisuća četvornih metara u Jurjevskoj ulici sve je samo ne propalo ulaganje. Naime, Tenis centar Iva Majoli tenisačica je kupila za 33,887 milijuna kuna, a taj je iznos umanjen za 20 milijuna, koliko je obitelj Majoli uložila u već postojeću nekretninu.

Atraktivna lokacija

Otac Ive Majoli Stanko s vlasnikom tadašnjeg Teniskog kluba President Vinkom Hotkom počeo je već 1999. pregovore o preuzimanju kluba, no taj je dogovor propao. Četiri godine kasnije ponovno su se sastali i 2004. dogovorili preuzimanje. Za pravo korištenja posjeda, na kojem je pokojni predsjednik Franjo Tuđman običavao igrati tenis i provoditi mnoga popodneva, pa čak donositi i brojne političke odluke, Stanko Majoli Hotku i Krbotima, vlasnicima restorana u sklopu centra, isplatio je 400.000 eura.

Iz tog razdoblja datira i prvi kredit Ive Majoli na ime Tenis centra Iva Majoli u iznosu od 450.000 eura. No, Hotko i Krboti nisu Majolijevima mogli prodati atraktivno zemljište s jednako atraktivnim objektima već samo prepustiti pravo na korištenje za sljedećih 20 godina. Ono što nisu mogli bivši vlasnici uspjelo je Ivi Majoli, pa je, uz obavezu održavanja WTA turnira, 2006. kupila tu vrlo atraktivnu lokaciju u gradu. Nijedan veći WTA turnir, međutim, nikad nije održan na Cmroku, kao ni u Zagrebu.

O gradnji hotela na Cmroku Iva Majoli nije željela mnogo govoriti. Napomenula je tek kako još uvijek ne zna što će se točno u Jurjevskoj graditi.

- S obzirom na teniske turnire koje održavam na Cmroku, postoji potreba za “boutique” hotelom. Budući da se radi o velikoj investiciji i velikom projektu, treba dobro razmotriti situaciju i odlučiti s kime i kako to najbolje realizirati. Od Grada sam dobila lokacijsku i građevinsku dozvolu, pa bi, ovisno o investitorima i drugim dogovorima, do kraja godine trebala početi i gradnja - tvrdi Iva.





Financijsko osiguranje

Za svoju financijsku situaciju Majoli je izjavila kako je jednaka kao i kod svakog poslovnog čovjeka koji za širenje poslovanja diže kredite.

- Što se tiče mojih dugova i kredita, pokažite mi jednog poslovnog čovjeka koji nije kreditno opterećen i koji za veće investicije daje gotovinu. Svojim nekretninama jamčim povrat kredita, a kad sve isplatim, sigurno ću biti financijski osigurana - ispričala je Iva Majoli koja trenutačno radi u Hrvatskom olimpijskom odboru kao članica Komisije za međunarodne odnose.

Ne čudi što je Iva Majoli i nakon kratke, ali uspješne teniske karijere ostala u sportu jer upravo je svoj prvi milijun dolara zaradila s reketom u ruci i prije no što je postala punoljetna. Time je svojoj obitelji osigurala materijalnu sigurnost, pa su se iz malog stana na Gornjem gradu preselili u mnogo raskošniji u samom gradskom središtu. Nekako u to vrijeme Majolijevi su se počeli baviti i ugostiteljstvom, te otvorili kafić Orient Express i riblji restoran koji su kasnije prodali. Na Tuškancu se ubrzo izgradila i vila, koju je Iva prije dvije i pol godine prodala za 15 milijuna kuna, te tako “podgrijala” priču o financijskom slomu, iako u vlasništvu i dalje ima vilu u Maksimiru te nekoliko stanova u središtu grada. Mlada tenisačica godinama je uspješno punila svoj bankovni račun, a samo od pobjede na Roland Garrosu u Parizu zaradila je 1,224.000 dolara, no djevojka željna života i izlazaka izvan teniskih terena polako je počela zapostavljati karijeru i razilaziti se s ocem i trenerom Stankom koji je, pak, najzaslužniji za povećanje broja nekretnina obitelji Majoli.

Dugovi od vjenčanja

Nakon što je početkom ovog tisućljeća Ivina karijera ozbiljno počela ići silaznom putanjom, počelo se sve više pisati o njezinom ljubavnom životu. Prvo je uslijedila priča o prekidu veze s tadašnjim hokejskim reprezentativcem Bibijem Ratajem, pa s današnjim ugostiteljem Marom Srezovićem, da bi na kraju “sudbonosno da” izrekla sadašnjem suprugu Stipi Mariću , koji unatoč činjenici da su mu prvi ozbiljniji poslovni potezi bili oni ugostiteljski, sebe naziva stručnjakom za konzalting.

Svojim propalim poslovnim potezima Stipe je s vremenom također pridonio naklapanjima o siromašenju obitelji svoje supruge. Prva nagađanja o financijskom slomu Majolijevih počela su prije tri i pol godine, nakon pretjerano glamuroznog vjenčanja trudne Ive Majoli i Stipe Marića.

Prijetnje radnika tužbom

Supružnici su nakon svadbe dugo otezali s isplatom Tonyja Cetinskog, što je rezultiralo svađom između dotadašnjih prijatelja, a novac dugo nije vidio ni Saša Šekoranja koji je bio angažiran za cvijeće.

Prodaja vile na Tuškancu prije dvije godine bila je sljedeći povod za pisanje o financijskoj propasti. Posljednji u nizu događaja koji su pokrenuli lavinu napisa o bankrotu bilo je zatvaranje luksuznog japanskog restorana Sora na vrhu nebodera na Trgu bana Jelačića, 1. siječnja, kad je desetak zaposlenika, koji, navodno, mjesecima nisu dobili plaću, vlasniku Stipi Mariću zaprijetilo tužbom.

Novi restoran na Hvaru

Doprinose im vlasnik Sore nije isplaćivao od samog otvorenja, otprije više od godinu, pa se iznos koji im duguje popeo na 300.000 kuna. Porezna uprava taj je dug namirila s računa Marićeve tvrtke Profundum d.o.o., a poduzetnik se odlučio na zatvaranje i, kako je rekao, promjenu lokacije. Na ljeto će, tvrdi, ponovno otvoriti Soru na Hvaru.

- Istina je, Soru sam zatvorio, radimo veće izmjene u prostoru i mijenjamo lokaciju. U neboderu je sve od početka krenulo krivo, od kašnjenja s otvorenjem pa nadalje. Trenutačno sam u pregovoru s vlasnikom zgrade i novim najmoprimcem kako bih barem djelomično povratio veliki iznos koji sam uložio u uređenje. Što se tiče plaća, radnicima ne dugujem ništa. Nagađanja da dobavljačima dugujem pet milijuna kuna su glupost.

Dobavljačima dugujem kao i svaki prosječni ugostitelj neku manju svotu zbog plaćanja s odgodom - objasnio je Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:10