OSJEČKA POVRATNICA

Joanna Paciorek: Manekenka, dizajnerica i fotografkinja

Osječka povratnica iz Italije slijedi primjer slavnih kolegica poput Helene Christensen

Atraktivna Joanna Paciorek nakon manekenske karijere u Milanu odlučila se preseliti s jedne strane fotoaparata na drugu i poput slavnih modela Helene Christensen , Nigela Barkera i Ellen von Unwerth okušati se kao modna fotografkinja. To je u neku ruku savršeno logično jer tko bi bolje baratao fotoaparatom nego onaj tko je toliko godina proveo ispred njega.

- Ja sam velika kreativka, okušala sam se u slikanju, izrađivala sam ogledala i oslikavala zidove, ali najveću strast osjetila sam prema fotografiji. Dok sam radila u Milanu, kad nisam bila ispred objektiva, asistirala sam fotografu, radila sam styling, šminku i frizuru manekenkama, ponekad i scenografiju te sama digitalno obrađivala fotografije - pojasnila je Joanna svoj zaokret iz modela u fotografkinju.

Ipak to nije bio toliko drastičan preokret jer su Joanni najdraže modne fotografije, a kao subjekte najčešće bira ženske modele.

- Drago mi je kad netko vidi moje fotografije, da mogu vidjeti ženu kako je ja vidim. Ranjivu, ali ipak snažnu. Na mojim fotografijama modeli su odjeveni u razne kreacije, ali nikad goli, aktovi me ne privlače - objašnjava Paciorek te dodaje da se nada da će prvu izložbu fotografija održati do kraja ove godine u Zagrebu.

Mali Enrico ostao kod bake

Lijepa tridesetogodišnjakinja je majka desetogodišnjeg sina Enrica kojega je rodila jako mlada, s 19 godina. Upravo zbog tog razloga u Milano je došla nositi revije relativno kasno, sa 26 godina, jer, kako kaže, nije se htjela razdvajati od sina.

- Ljubav me odvela u Milano, u modnu agenciju Major i bavljenje mankenstvom općenito. Cijeli život dobivala sam ponude da radim kao model izvan Hrvatske, ali imala sam malo dijete i jednostavno se nisam željela razdvajati od njega. Tek kada sam upoznala tu “ljubav”, odlučila sam se preseliti.

Enrico je ostao s mojom mamom, ali sam nastojala jedan mjesec biti u Milanu, a drugi u Osijeku. U Milano sam došla sa 26 godina i tamo sam ostala dvije.

Godinu dana sam radila kao model i među ostalim nosila revije za talijansku televizijsku kuću RAI Uno, za Morellato, koji su poznati dizajneri ženskog nakita, te za Sposu. Drugu godinu sam provela dizajnirajući vlastitu modnu kolekciju koja se sastojala od 40-ak odjevnih modela za žene. Nakon dvije godine, zbog osobnih razloga, napustila sam Milano - prisjetila se Joanna svog života u Italiji.

Iako će za sebe reći da je iz Osijeka, Joanna je rođena u Zelenoj Gori u Poljskoj i tamo je živjela do šeste godine, kada se 1986. godine s roditeljima preselila u Hrvatsku.

‘Razgovori’ pantomimom

Zahvaljujući svom podrijetlu i radu u Italiji te školovanju, Joanna slobodno za sebe može reći da je poliglot jer, osim hrvatskog, tečno govori još tri jezika - poljski, talijanski i engleski, a nedavno je upisala i tečaj francuskog jezika.

- Jezici su mi uvijek dobro išli, ali mislim da je najlakše naučiti neki jezik kada izravno komuniciraš s izvornim govornicima. Budući da su mi roditelji iz Poljske, a i ja sam kao mala neko vrijeme živjela tamo, tečno govorim poljski. Dvije godine sam provela u Milanu, a iako mi je u početku bilo teško te sam se s Talijanima sporazumijevala rukama i nogama, naposljetku sam odlično svladala i talijanski.

U zadnje vrijeme me sve više privlači francuski jezik, a s obzirom na to da ima nekih sličnosti s talijanskim, mislim da mi neće trebati dugo pa da i njega naučim - zaključila je Joanna, koja je engleski naučila još u srednjoj ekonomskoj školi u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2022 13:45