''Poduzetništvo nije samo vrsta i oblik pravnog tijela preko kojeg se radi posao, već stil života ''

 
 CROPIX

Diana Gluhak Spajić magistrica je nutricionizma, poduzetnica te projekt menadžerica koja je s nama odlučila podijeliti iskustvo snalaženja u poduzetničkim vodama. Iskoristila je mjeru za samozapošljavanje Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje te tako potpuno opustila svoj poduzetnički duh.

Kako ste doznali za mjere HZZ-a?

Za mjere HZZ-a sam saznala preko poduzetničkog centra ImpactHub Zagreb, koji me upoznao s mjerama HZZ-a i uputio na pravo mjesto još, meni ne tako davne 2014. godine. U to vrijeme sam bila nezaposlena osoba prijavljena u evidenciju HZZ-a i razmišljanja su bila hoću li tražiti posao ili ga pokrenuti. Trebam napomenuti da sredstva nisu bila toliko izdašna kao danas, ali eto, odluka je svejedno pala na poduzetništvo. Nakon odluke, sljedeći korak je bio da posjetim svog savjetnika na HZZ i pitam što i kako dalje. Brzim savjetovanjem Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje i poduzetničkog centra, ostvarila se odlična suradnja na moju korist, napisao se dobar i interesantan pilot projekt i sredstva su sjela na račun. Ono što je uslijedilo uključuje puno, puno, puno truda, rada, odricanja da bi uložili u svoju tvrtku i da bi u konačnici s njom rasli, a na to treba biti fizički i mentalno spreman.

Kakva su Vam iskustva sa savjetnicima HZZ-a?

Moje iskustvo s HZZ je apsolutno pozitivno. Međutim, treba biti realan, postoje ljudi koji su predani svome poslu, razumiju ga i vole raditi, ali postoje osobe koje nisu zadovoljne svojim poslom i nemaju možda dobar dan. I sve je to ok, s time se svakodnevno susrećemo i trebamo se znati nositi, ne samo u državnim institucijama, nego u lokalnom supermarketu, u autobusu, tržnici ili s drugim poduzetnicima.

Zagreb, 110618.
Dijana Gluhak Spajic, konzultant za nutricionizam, poduzetnica i osnivacica projekta Healthy Meal Standard snimljena u Tehnoloskom parku na velesajmu.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
CROPIX

U konačnici, poduzetnici su oni koji pomiču granice i nalaze nove mogućnosti i bore se. Ako ne možete snaći na HZZ, koji sada ima toliko pojednostavljene modele, pristupačne savjetnike i izdašne mjere za sufinanciranje, pitanje je da li ste spremni za tržište.

Koliko je trajao proces apliciranja za potporu?

Sama aplikacija traje vrlo kratko: u razgovoru sa svojim stručnim savjetnikom dobije se obrazac u kojem morate potvrditi da ste prihvatljivi za samozapošljavanje. Točnije, prihvatljive su nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju Zavoda koje su prošle aktivnosti vezane uz samozapošljavanje u suradnji sa savjetnikom za samozapošljavanje ili nezaposlene osobe koje odluče pokrenuti vlastiti posao udruživanjem. Nakon toga, kroz obrasce potrebno je izraditi poslovni plan uz troškovnike za vaš projekt. Kroz cijeli proces prijave Vam pomaže Vaš savjetnik. Proces ocjene za projekt traje oko mjesec dana.

Zagreb, 110618.
Dijana Gluhak Spajic, konzultant za nutricionizam, poduzetnica i osnivacica projekta Healthy Meal Standard snimljena u Tehnoloskom parku na velesajmu.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
CROPIX

Kako Vam sada ide posao?

Početak i prvi korak u poduzetništvo je za mene počeo još od “malih nogu”, odnosno dolazim iz poduzetničke obitelji, te sam i odgojena u kulturi poduzetništva. Iako sam radila u korporacijama i državnim službama, uvijek me vuklo poduzetništvo i što ono predstavlja. Slobodnu, kreativnost i zapravo borba sa samim sobom i testiranje svojih mogućnosti. Trenutno posao ide sasvim ok, perjanica tvrtke je Healthy Meal Standard u koji trenutno najviše ulažemo i koji je pokazuje fantastične rezultate u Gradu Sisku s vrtićima i školama, a u Gradu Zagrebu gdje smo i stacionirani, očekujemo prvu certifikaciju osnovne škole na jesen. Healthy Meal Standard je sustav kvalitete, jamstveni žig i certifikat koji omogućuje sigurnu i provjerenu ponudu prehrane za posebne potrebe u javnim objektima (vrtiću, školi, domu, hotelu..), a uključuje edukaciju djelatnika i prilagodbu jelovnika. Za Healthy Meal Standard smo dobili kao projekt potporu za samozapošljavanje, a projekt traje i danas, te se širi na druge županije i gradove. Uz sve to, s obzirom na to da smo biotehnološka tvrtka, fokusirani smo na razvoj dvije inovacije, od kojih je jedna i 3D print organskih tvari, a uključeni smo i u razvoj aplikacije za izradu jelovnika i normativa. Moram spomenuti da smo od prije par dana dobili pozitivnu ocjenu HZZ da smo zaslužili (ne volim reći dobili, jer se u poduzetništvu ništa ne poklanja, nego zaslužuje) i novu djelatnicu na stručno osposobljavanje!

Zagreb, 110618.
Dijana Gluhak Spajic, konzultant za nutricionizam, poduzetnica i osnivacica projekta Healthy Meal Standard snimljena u Tehnoloskom parku na velesajmu.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
CROPIX

Koji su glavni razlozi zbog kojih bi drugima preporučili mjere HZZ-a?

Mjere su zaista korisne i mogu napravili veliku razliku poduzetnicima početnicima, a HZZ je u zadnjih par godina značajno poboljšao mjere aktivne politike zapošljavanja. Danas, ako mlada osoba želi započeti posao, mjere za samozapošljavanje mogu lako napraviti razliku između pobjede i poraza, jer su sredstva značajna. Točnije iznosi za samozapošljavanje u 2018. godini povećani su sa 35.000 kn na 55.000 kn. Da stvar bude bolja, potpora može iznositi do 70.000 kn u slučaju da se ista kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad! Takve opsežne mjere ulijevaju nadu u sve veće mogućnosti osnivanja vlastitih tvrtki, te se tako budući poduzetnici lakše upuštaju u poslovne poduhvate poput mene. Preporučujem osobama koje kreću u poduzetničke vode da prvo razmisle i ispitaju svoju ideju prije izlaska na tržište, uvjere se (koliko je moguće) da je održiva, te u konačnici kome je novi proizvod / usluga potreban, tko će ga kupiti? Ako imate potvrdne odgovore na ta pitanja, mjere aktivne politike zapošljavanja uz savjetnike su tu da vam u pravom smislu riječi olakšaju pisanje poslovnog plana i start.

Zagreb, 110618.
Dijana Gluhak Spajic, konzultant za nutricionizam, poduzetnica i osnivacica projekta Healthy Meal Standard snimljena u Tehnoloskom parku na velesajmu.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
CROPIX

Jeste li zadovoljni cjelokupnim procesom i samim rezultatima?

Apsolutno. Proces prijave na HZZ je jako dobro objašnjen, pogotovo na stranici mjere.hr gdje možete naći gotovo sve odgovore na pitanja. Hrvatski Zavod za Zapošljavanje do sada ima najveću lepezu mjera i djelatnosti koje se mogu koristiti. Savjetujem ljudima da se ne obeshrabre, put do mjera je danas zaista pojednostavljen, a sredstva su osigurana. Potrebno je promisliti, provjeriti i poduzeti! Poduzetništvo nije samo vrsta i oblik pravnog tijela preko kojeg se radi posao, već stil života, koji zahtjeva stalno ulaganje u sebe i cjeloživotno učenje. Budite spremni na promjene. Često taj možda poduzetnički način razmišljanja dovodi do toga da voliš i želiš istraživati, što ti često, ako si ustrajan i motiviran, otvara uvijek zanimljive mogućnosti za razvoj i suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:44