DESETINE ZLOČINA

Kako je Srbija dopustila popu iz pakla da napravi biznis s mučilištem: Mučio u ime Isusa, ubio uz blagoslov Crkve i države

    AUTOR:
    • Arhiva

  • OBJAVLJENO:
  • 11.08.2012. u 13:44

Ako se popu Branislavu Peranoviću dokaže da je kriv za ubojstvo ovisnika Nebojše Zarupca, može dobiti 5 do 15 godina zatvora. Mislim, međutim, da bi bila šteta da se ovom sadisti ne sudi za njegove ranije zločine koji se broje na desetine...

"Donesite ašov”, naredio je Keba.

“Kakav ašov”, pitao sam se; iako sam po forumima čitao da tuku ašovom, ono malo ljudskosti u meni nije htelo da poveruje da je to istina.

“'Ajde, uvuci nogavice u čarape i namesti se”, naredio je opet mirnim glasom Keba. (…) “Kolena na klupu, telo preko stola a dvojica nek' mu drže ruke”, rekao je, dok je zamahivao ašovom po vazduhu kao da ga zagreva.

Tri lika su uhvatila Igora za ruke prosto se radujući. Dosta njih se smejalo onom što dolazi. Nisam mogao da verujem među kakve ljude sam zapao.

Kad je Igor bio namešten kako treba, poč'o je da seva ašov. Keba ga je podizao koliko god je mogao pa u silaznoj putanji dodavao na silu zemljine teže i svoju silu. (…) Popio je pet ašova, a onda ga je saterao ispod ikone Bogorodice s Isusom i krenuo s pesničenjem. Nije ga pucao iz sve snage, ali rukavice su bile pune olova. Lepo se videlo kako mu lice otiče posle svakog udarca. Valjda da odmori pesnice, udarao ga je laktovima po licu. Onda mu je naredio da skine patike i ostane u čarapama pa da se opet namesti za ašove. Primio je još pet komada i čovek se bukvalno usrao.

Tad sam skapirao zašto se nogavice stavljaju u čarape. Ipak se tu jede.

A tu su i ikone Isusa Hrista, Bogorodice s malim Isusom, Svetog oca Simeona Bogoprimca i još neka ikona iza stolice na začelju gde sedi Keba kada nema oca Dejana, i gde sedi glavnokomandujući otac Branislav koji je i posedovao ovaj centar u Crnoj Reci i još tri u okolini Loznice.

***

Vest glasi ovako: u ponedeljak, 6. 8. 2012. godine, upravnik samozvanog i takozvanog Centra za lečenje zavisnosti od droge, alkohola, duvana i kocke “Sretenje” u Jadranskoj Lešnici kraj Loznice, protojerej Branislav Peranović (54), aka “otac Branislav”, klirik i nadrilekar, već od ranije ozloglašen po svom metodu “lečenja” narkomanije (i drugih bolesti zavisnosti) brutalnom silom, optužen je da je mnogostrukim udarcima motkom usmrtio štićenika ove ustanove, Nebojšu Zarupca (39).

Ubistvo se dogodilo nakon što se Zarubac s vikenda vratio, po proceni oca Branislava, drogiran. Što je bio dovoljan razlog da se primeni uobičajen metod kažnjavanja koji je ovog puta naprosto otišao predaleko i završio onako kako je mogao i toliko puta ranije (a pravo je čudo da nije) - ubistvom.

Protojerej Branislav je uhapšen nakon što je sam pozvao policiju i prijavio ubistvo. U javnosti se već sutradan po ovom tragičnom događaju podigla silna halabuka. Svi mediji i društvene mreže bili su doslovno preko noći zapljusnuti vestima o protojereju-batinašu optuženom za ubistvo. Policija i novinari opkolili su kamp koji je napustilo pedesetak njegovih zbunjenih i obeshrabrenih štićenika i uputilo se svojim kućama. Isto je učinila i supruga te verna saradnica oca Branislava, (protinica) Milanka Peranović, i njihovo dvoje odrasle dece.

Najstrašniji problem s ovom tragedijom jeste u tome što je mogla i morala da bude predupređena. Atipične metode “lečenja narkomana”, specijalnost oca Branislava, već su nekoliko godina dobro poznate srpskoj javnosti. Kao i postojanje u međuvremenu raspuštenog “terapijsko-duhovnog” gulaga, sačinjenog od četiri “centra” ili “kampa” (Crna reka, Cikote, Dvorska, Cer) čiji je ponosni osnivač, vlasnik i štaviše guru bio upravo Peranović i u kojima su obespravljeni narkomani tretirani kao robovi i primoravani na težak fizički rad, duge verske obrede i ceremonije, izgladnjivanje, sporadično nasilje ili ponižavanje od strane nadređenih nasilnika te povremena uterivanja u pamet okrutnim batinanjima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Tagovi

Izdvajamo