NEDJELJNI OTKRIVA

Kobna noć IDS-ovke:Što se zaista dogodilomladoj Martini Duras?

Policija još uvijek provjerava navode da je Martinu netko poticao na samoubojstvo, a s nestrpljenjem se iščekuju i nalazi toksikološkog vještačenja

Telefon je dugo zvonio. U iznajmljenom stanu Martine Duras Pauletić, međutim, nije bilo nikog da podigne slušalicu. Majka Elda zbog toga se još više zabrinula. Pa samo dva sata ranije, tog 10. lipnja, Martina je posjetila roditelje, dugo su pričali, činilo se da su je uvjerili da će sve biti u redu. Razgovor je bio neugodan jer je Martina donijela odluku.

Razvest će se, sad je sigurna, priopćila je vijest ocu i majci, od supruga Dalibora Pauletića, poznatog istarskog nogometaša. Tražila je da je razumiju i podrže, međutim oni su se nadali da je riječ o hiru koji će je proći. Posebno zato što su se s Pauletićem, osim rodbinski, povezali i poslovno. - Ne dolazi u obzir, razmisli ponovno - govorio joj je otac. Otišla je iz njihova stana i vratila se u svoj, u naselju Stoja, na adresi Sisplac 19. Majka, predosjećajući da s Martinom nešto nije u redu, zvala ju je nedugo nakon toga na telefon. Primijetili su to i susjedi. Pristojna i s manirima, ali nekako tužna i praznog pogleda, opisali su nam je. Stoga je majka krenula prema njoj.

Shrvani suprug

Kad je ušla u stan, beživotno tijelo njezine kćeri ležalo je u kuhinji. Susjedi i policija naveli su da se u stanu osjetila velika količina plina.

Martina Duras Pauletić, 32-godišnja savjetnica pulskog gradonačelnika Borisa Miletića i članica IDS-a, prema policijskom izvješću počinila je tog poslijepodneva samoubojstvo. Njezine posljednje sate za Jutarnji rekonstruirao je bliski prijatelj obitelji dodajući da je čitavu Pulu šokirala nesretna obiteljska tragedija.

Slučaj velike obiteljske tragedije, nažalost, pretvorio se u političku sapunicu začinjenu spletkama, borbom za vlast, zlonamjernim podvalama i bolesnim ambicijama pojedinaca, a išlo se čak toliko daleko da su u početku tvrdilo kako cijeli nesretni slučaj policija želi zataškati.

Shrvana obitelj Duras, zbog policijske istrage, o ničemu nije željela govoriti. Demantiraju priče o razvodu, kao i susjede iz kvarta Stoja, da je Martina u podstanarskom stanu živjela od 1. lipnja. Martinin suprug Dalibor Pauletić, poznati istarski nogometaš, također nije želio ništa otkrivati.

- Shvatite da mi je preteško ovih dana. Ostao sam bez supruge i ne osjećam dobro. Čuo sam za sve nebuloze, koje mi se čine nevjerojatnim. Ne znam što da mislim - kratak je bio Pauletić. Slično razmišljaju i oni koji su poznavali Martinu. Nisu pretjerano razgovorljivi, a ako nešto i kažu, mole za anonimnost. Tragedija koja se dogodila šokirala ih je.

Začudila ih strka

- Posebno stoga što je Martinina obitelj bila ugledna poduzetnička obitelj. Kad je bila tinejdžerica, roditelji su joj držali dobro posjećen restoran u Pomeru - kaže nam njezin poznanik. Martina je radila u agenciji koja je prodavala i iznajmljivala ekskluzivne nekretnine, a od 2010. bila je savjetnica gradonačelnika Pule. U međuvremenu se i oženila s nogometašem i kapetanom Istre Daliborom Pauletićem. - Još dok je bila djevojka, Martina je bila posebna. Nikad incidentna, nikad sklona alkoholu ili ne daj Bože narkoticima, ne sjećam se ni jedne loše priče koja bi se uz nju vezala - kaže nam njezin prijatelj iz mladosti. Posao, karijera i obitelj bili su joj uz bliske prijatelje najvažniji. Upravo je zato Puljane, koji je poznaju, začudila strka nakon njezine tragične smrti. Slučaj je dodatno medijski eksponiran kuloarskim pričama i jezikom ulice nanoseći još više boli obitelji. Martinu se počelo spominjati u suludom kontekstu kokaina, ljubavnog trokuta, pa i prijetnji.

Policija još uvijek provjerava hipotezu da je Martinu netko poticao na samoubojstvo. Glasnogovornik Policijske uprave istarske nikakve detalje istrage ne želi otkrivati. Tek uporno ponavlja da se u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom istražuju sve opcije i da obavljaju obavijesne razgovore. Policija, ali i javnost iščekuje toksikološko vještačenje koje bi trebalo biti gotovo sljedeći tjedan. Ti nalazi trebali bi dati sve elemente za zaključenje slučaja, odnosno donijeti moguću potvrdu dosadašnjih očitovanja policije kako nasilje i droga nemaju nikakve veze sa smrti mlade IDS-ovke. Prema početnom policijskom stajalištu, očevidom i obdukcijom utvrđeno je da je smrt nastupila uslijed trovanja ugljičnim monoksidom iz gradskog plina. Mnogi su u početku vjerovali kako se radi o neispravnim instalacijama. No mogućnost tehničkog kvara instalacija ili plinskih trošila policija je isključila.

Reporter jutarnjeg razgovarao je s brojnim prijateljima, članovima obitelji Martine Duras i istražiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:17