SMIRIVANJE STRASTI

Kolindino drugo pismo službeni je zahtjev za sazivanjem sjednice Vlade

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 23.02.2015. u 19:50

Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović danas je, sukladno svojim najavama te nastavno na telefonski razgovor s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem od prošlog četvrtka, uputila dopis kojim predlaže zajedničku tematsku sjednicu Vlade RH. Novo priopćenje je puno 'pitomije' od onog popodnevnog gdje se tražila Milanovićeva ostavka...

Tekst pisma prenosimo u cijelosti.

„Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Zbog duboke gospodarske, ali i opće društvene krize u kojoj se Hrvatska nalazi, a koja se odrazila u višegodišnjem padu domaćeg gospodarstva, nelikvidnosti poduzeća, smanjivanju životnog standarda građana i velikom broju nezaposlenih te prezaduženih građana, držim kako je uvelike narušena gospodarska stabilnost, a time i sigurnost države kao i egzistencija njezinih građana. Moja je dužnost brinuti za građane te za politike i mjere koje će jamčiti redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti.

Nalazimo se u dubokoj gospodarskoj depresiji, koju prati kontinuirani pad hrvatskog društvenog bruto proizvoda, prekomjerni rast vanjskog i unutarnjeg duga države, vanjskotrgovinski deficit, uz stalni pad broja zaposlenih kao i nezaposlenost sve većeg broja mladih ljudi. Zabrinjavajuće veliki broj radno sposobnog stanovništva, a ponajviše mladih i obrazovanih ljudi, napušta Hrvatsku. Prema relevantnim procjenama, u posljednje tri godine, dominantno radi ekonomskih razloga, Hrvatsku je napustilo gotovo 100 tisuća hrvatskih građana.

Koristim prigodu podsjetiti Vas na stanje u državi ilustrirano kroz niz makroekonomskih pokazatelja:

- Pad hrvatskog BDP-a na 327,2 milijarde kuna,

- Javni dug RH u odnosu na hrvatski BDP premašio 80 posto,

- Inozemni dug RH veći od 47 milijardi eura,

- Stopa registrirane nezaposlenosti premašila je 20 posto,

- Broj zaposlenih prvi put u povijesti bi trebao pasti ispod 1,3 milijuna,

- Deficit državnog proračuna u odnosu na BDP približio se pet posto,

- Pokrivenost uvoza izvozom dosegnula je gotovo 60 posto (deficit robne razmjene gotovo u cijelosti anulira godišnji devizni dotok od turizma),

- Pad broja stanovnika RH u prošloj godini (natalitet-mortalitet) od -10,447.

Navedeni podaci ilustriraju alarmantno društveno i gospodarsko stanje u Hrvatskoj, a naročito stanje državnih financija, iz kojih je vidljivo kako je Hrvatska danas u odnosu na vlastiti BDP jedna od najzaduženijih država Europe. Usprkos potencijalima u korištenju sredstava iz EU fondova već sada postaje jasno kako u Hrvatskoj nema dostatnih sredstava za učešće u sufinanciranju mnogih projekata. Nadam se kako Vašoj pozornosti nije promaknulo to kako je gotovo istovjetne zaključke o stanju gospodarstva u Hrvatskoj nedavno dala i Europska komisija.

Građani i građanke Republike Hrvatske s punim pravom postavljaju pitanja o primjerenosti reakcija Vlade Republike Hrvatske na opisana gospodarska kretanja te iskazuju razumnu zabrinutost u pogledu svoje egzistencije i egzistencije svojih obitelji.

Gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, vjerujem kako ste vrlo dobro upoznati s gotovo jednoglasnim stajalištem hrvatskih ekonomskih analitičara kako se uzroci krize domaćeg gospodarstva velikim dijelom nalaze u strukturnim slabostima, kao i u zakašnjelim ili potpuno izostalim reakcijama kreatora ekonomske politike.

Stoga, sukladno Članku 102. Ustava Republike Hrvatske, predlažem održavanje zajedničke tematske sjednice Vlade na kojoj će se Vlada RH očitovati o konkretnim prijedlozima, načinima provedbe i o procjenama financijskih učinaka istih (obzirom kako je to ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH) po sljedećim točkama dnevnog reda:

1. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za povećanje zaposlenosti osobito mladih i obrazovanih ljudi;

2. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za zaustavljanje negativnih demografskih trendova u državi;

3. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za povećanje povlačenja sredstava iz EU fondova kako bi se ono balansiralo u odnosu na troškove članstva RH u EU;

4. Modeli koje Vlada RH planira predložiti do kraja mandata za rješavanje graničnih i drugih otvorenih sporova sa susjednima;

5. Modeli i mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za osiguranje energetske neovisnosti i sigurnosti Hrvatske.

Naposljetku, gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, izražavam uvjerenje kako ćete radi dobrobiti Hrvatske i svih njenih građana, prihvatiti izneseni prijedlog sazivanja tematske sjednice Vlade Republike Hrvatske.

Molim Vas za usuglašavanje termina i načina održavanja predložene sjednice.“

Pismo Grabar-Kitarović je službeni zahtjev za sazivanjem tematske sjednice Vlade

Pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji u ponedjeljak uputila premijeru Zoranu Milanoviću službeni je zahtjev kojim je zbog teške gospodarske situacije u zemlji, temeljem članka 102. Ustava RH, predložila tematsku sjednicu Vlade s predloženih pet točaka dnevnog reda.

To je jedino pismo i ujedno službeni zahtjev upućen premijeru Zoranu Milanoviću za sazivanje tematske sjednice, rečeno je Hini u ponedjeljak navečer u Uredu predsjednice.

Nakon što je s premijerom Milanovićem telefonom razgovarala u četvrtak, 19. veljače te predložila da njihovi timovi zajednički pripreme tematsku sjednicu Vlade o gospodarskoj situaciji u zemlji, predsjednica Grabar-Kitarović je čekala odgovor. No, nakon što ju je danas premijer u pismu pozvao da ona, a ne Vlada pripremi "konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga", predsjednica je uputila službeni zahtjev.

S obzirom na to da je u pismu premijer vidljivo da je odbio prijedlog predsjednice koji mu je iznijela u telefonskom razgovoru, ona je uputila službeni dopis za sazivanjem tematske sjednice Vlade i predložila pet točaka dnevnog reda, rečeno je u Uredu predsjednice RH.

Sukladno članku 102. Ustava Republike Hrvatske, predlažem održavanje zajedničke tematske sjednice Vlade na kojoj će se Vlada RH očitovati o konkretnim prijedlozima, načinima provedbe i o procjenama financijskih učinaka istih, s obzirom kako je to ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH, navodi u službenom zahtjevu Grabar-Kitarović.

Na pismo premijera Milanovića ranije je u ponedjeljak priopćenjem reagirao Ured predsjednice u kojem je navedeno da premijer nije prihvatio predloženu suradnju, koju mu je ponudila u telefonskom razgovoru, te da će temeljem članka 102. Ustava predložiti sazivanje tematske sjednice Vlade. U priopćenju je, među ostalim, navedeno kako bi premijer Milanović trebao podnijeti ostavku.

Izdvajamo