REPORTER JUTARNJEG NA KOSOVU

Kosovo u šoku: Velika laž došla je iz Beograda. Nismo država mafijaša.

Kasnio je pola sata, očito se pripremajući da izgleda što staloženije i uvjerljivije. Ali, kad je konačno u četvrtak kasno poslijepodne izašao pred novinare u Prištini, Hashim Thaçi svejedno je izgledao potreseno. Neobičan izgled za čovjeka koji je tri dana prije pobijedio na prvim parlamentarnim izborima od nezavisnosti Kosova. OK, bilo je nekih nepravilnosti i lažiranja glasačkih listića u Thaçijevu rodnom kraju, Drenici. Ali, bilo bi lijepo kad bi se priča tu zaustavljala i kad bi to bio razlog Thaçijeve uznemirenosti. U pitanju je nešto puno gore. Nešto što manje podsjeća na priču iz laboratorija mlade kosovske demokracije, a više na priču iz laboratorija dr. Frankensteina.

Kosovski premijer uznemiren je jer je nekoliko sati ranije na konferenciji za novinare u Parizu prezentirano izvješće Vijeća Europe u kojem se tvrdi da je Hashim Thaçi zapravo vođa kriminalne organizacije koja trguje ljudskim organima i heroinom.

Jedan dan čovjek je proglašen pobjednikom na povijesnim kosovskim izborima. Drugi dan međunarodno izvješće ustvrdilo je da je kosovski “capo di tutti capi”.

Izvješće je zaista eksplozivno: ubijanje ljudi zbog trgovanja njihovim bubrezima, droga, trafficking, reket, premlaćivanja, naručena ubojstva… Što god ste vidjeli u najgorim mafijaškim filmovima, pročitat ćete u izvješću koje je dvije godine pripremao švicarski član Vijeća Europe Dick Marty.

Marty na ukupno 18 mjesta spominje Thaçijevo ime u kontekstu vođe kosovske mafije. Bilo bi lijepo kad bismo mogli reći jednako konkretan broj dokaza koje navodi u izvješću. Ali, umjesto na konkretne dokaze, Marty se uglavnom poziva na izvješća pisana prije njegova: operativna izvješća tajnih službi zapadnih zemalja, knjigu Carle Del Ponte, istraživanja novinara…

Suđenje sedmorici

Nedostatak dokaza, ili barem jasnog upućivanja na dokaze, najslabija je karika Martyjeva izvješća. Na tu kariku cilja i Hashim Thaçi u svojoj javnoj obrani.

- Zahtijevam da se što prije provede profesionalna procedura, da Dick Marty prezentira sve dokaze za svoje tvrdnje. Njegovo izvješće sažetak je svih lažnih optužbi koje su još prije 15 godina krenule iz Beograda i koje su već nekoliko puta istražene i pokazale se neosnovanima - rekao je Thaçi.

EULEX, misija EU zadužena za vladavinu prava na Kosovu, oglasila se objašnjenjem da nije našla dokaze koji bi potvrđivali ove priče te je pozvala Martyja da ih podastre ako ih ima.

Prema optužnici EULEX-a, u Prištini je upravo ovaj tjedan počelo suđenje sedmorici Kosovara optuženih da su 2008. ilegalno trgovali bubrezima. Dick Marty tu je aferu - poznatiju kao “slučaj Medicus” po imenu poliklinike u predgrađu Prištine gdje su vađeni bubrezi - povezao s navodnim ubijanjem Srba zbog njihovih bubrega 1999. godine. Ali, EULEX je priopćio da takve poveznice u svojoj istrazi nikad nije pronašao. Reakcija kosovskih Albanaca na tvrdnju da Kosovom vlada mafija vrlo je jedinstvena: “To su gnusna podmetanja naših neprijatelja”. Kosovo egzistira u realnosti koja je snažno podijeljena na prijatelje i neprijatelje, objašnjava mi Milazim Krasniçi, profesor novinarstva na prištinskom sveučilištu i nezavisni politički analitičar (sin mu je glasnogovornik premijera Thaçija, a Milazim je bio dugogodišnji suradnik Ibrahima Rogove).

- Naš prijatelj je Amerika, naš je neprijatelj Rusija. Naš prijatelj je Hrvatska, naš neprijatelj Srbija… I Dick Marty je jedan od naših neprijatelja. Te optužbe nisu ništa novo, on samo nastavlja ono što je započela beogradska propaganda, a Carla Del Ponte preuzela u svojoj knjizi. To su izmišljotine - uvjeren je prof. Krasniçi.

(Cijeli tekst pročitajte u subotnjem Magazinu Jutarnjeg lista)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:20