TEŽAK IZBOR

KRITIČARI U NEMOGUĆOJ MISIJI Sedam autora u potrazi za najljepšom pjesmom glazbenog velikana Arsena Dedića

Od desetak smo ljudi zatražili da rangiraju pet njima najljepših pjesama Arsena Dedića. Neki su odustali jer im se činilo da je iz golemog kataloga Arsenovih pjesama nemoguće izdvojiti samo njih pet. Ovo, zapravo, i nije potraga za najljepšom pjesmom genijalnog glazbenika, nego podsjetnik na neka izuzetna ostvarenja. Izbor bi, možda već sutra, bio drugačiji

Aleksandar Dragaš

1. Sve što znaš o meni

Jedna od najljepših i najelegantnijih skladbi naše zabavne glazbe s krasnim baroque-pop aranžmanom velikog orkestra i finom klavirskom dionicom. On je samo jedan od mladića kojeg viđa u prolazu i to je sve što ona treba znati o njemu. Enigma, rebus, tajna koju ona tek treba otkriti, a potom mu i bez ostatka pripasti.

2. Kuća pored mora

Kamen temeljac unošenja najosobnije intime u zabavnu glazbu u čemu je Arsen bio i ostao nenadmašivi majstor. Ljubav je propala, ostala je samo kuća pored mora u “kojoj tuga spava”. Lajt-motiv ljubavnih drama i bračnih brodoloma koji se događaju iza uglancanih kulisa građanskog života ostat će konstanta Arsenova opusa.

3. Odlazak

Jedna od Arsenovih specijalnosti bila je i uglazbljivanje stihova velikih pjesnika, baš poput Tina Ujevića i njegovog “Odlaska”. Sjeta kao glavni pogonski motor Arsenova stvaralaštva i ovdje dolazi do izražaja kao teško podnošljiva čežnja za toplim jugom i domom, premda je Arsen podjednako bio doma i u rodnom Šibeniku i u Zagrebu kojeg je brzo i zauvijek zavolio.

4. Ratni profiteri

Kome još ni danas nije jasno što nam se ovdje dogodilo 90-ih morao bi poslušati ovu kratku, ali briljantnu Arsenovu opservaciju o našem miteleuropskom “weltschmerzu” iza čijeg vela se krio samo i jedino domoljubni šverc, no najbolje je spomenutu slušati uz basnu u formi country-pop skladbe “Stari vuci”, o vukovima koji su nas gledali s ekrana, a na čijem se koncu “kolju janjci”.

5. Dida moj

Nije mene moj deda Stanko mazao rakijom kad sam imao temperaturu, to je baka Pepica liječila mlijekom sa špinanim šećerom, ali kad god čujem Arsenovu “Dida moj” sjetim se kako me moj deda nosio na rukama po Hvaru, vodio gledati vlakove na rampu u Podsusedu i na kružne vožnje trinaesticom po Zagrebu, davao mi piti vode iz mog omiljenog lončića... Nema veće ljubavi od one između djeda i unuka i zato uvijek pustim suzu kad god čujem “Dida moj”.

Ivica Ivanišević

1. Kuća pored mora

Strašno je biti Dalmatincem u jesen, kada ti se čini da je svako misto barem tri konfekcijska broja preveliko za ono malo svojih zlovoljnih stanovnika. Kuća pored mora službeni je soundtrack dalmatinske jeseni.

2. Moderato cantabile

Stihovima nagovara voljenu da krenu u novi život, a note kao da slute kako od toga neće biti ništa. Gdje bi romanopiscu trebalo tristotinjak kartica, Arsenu je bilo dosta dvije minute i 27 sekunda.

3. Vraćam se

Pjesma o domotužju. Zanimljivo, i nama koji smo ostali doma, uredno tjera suze na oči. Valjda zato što nam osvješćuje činjenicu kako je svaka čežnja za izgubljenim domom zapravo čežnja za izgubljenim vremenom.

4. O, mladosti

Ako ste ikada osjetili da vam je mladost “poklanjala, ali krala”, te da vam, kada se podvuče crta, suviše nije dala, Arsen je bio tu da vas utješi. On je prvi, danas bi se reklo, autao iskustvo prikraćenosti u nježnim godinama o kojima smo svi naučeni govoriti kao o najljepšemu životnom dobu.

5. Razgovaram s morem

Arsenova prva rokerska avantura na savršeno nerokerskom mjestu. Splitski festival 1968., on pjeva u duetu s Dragom Mlinarcem, solira na flauti kao da je Ian Anderson, a sve uz pratnju Grupe 220.

Ante Tomić

1. Da mi nije moje dice

“Da mi nije moje dice” točnije od ičega opisuje moj smisao, jedino za što meni vrijedi živjeti. Jedini razlog zbog kojega sam još tu, na ovome strašnom, mržnjom zagađenom mjestu stoji u Arsenovim stihovima: “Da mi nije moje dice/ Miljun puta zna san reći/ Ne znan di bi, ne znan šta bi/ Jer san pristar za uteći.”

2. Odlazak

Odlazak, kao što znamo, nije cijela Arsenova, ali bez Arsena samo bi je rijetki znali. Zaljubio sam se u nju prije nekoliko godina, dok ju je imotska limena glazba svirala na sprovodu moje babe. Prenuo sam se prvi put opažajući njezin tročetvrtinski ritam. Kakav majstor, pomislio sam zadivljeno, Ujevićeve je stihove stavio u valcer.

3. Tko stoji iza mene

“Tko stoji iza mene” pustim katkad pročitam li kako je neki desničarski magarac napisao da se sramim svoga zavičaja. Drag mi je Arsenov cinizam, “drže se jarani, drže se zemljaci”, i njegovo nepokolebljivo uvjerenje kako valja ostati izvan naši toplih, znojnih i ušljivih plemena, pa i ako koji put završiš samo s dugom sjenom iza sebe.

4. Završit ću kao Howard Hughes

“Završit ću kao Howard Hughes” sadrži moju najdražu rimu napisanu na hrvatskom jeziku: “Završit ću točno kao Howard Hughes/ Il’ po domaću, kao Franjo Kluz.”

5. Tvoje tijelo moja kuća

“Tvoje tijelo moja kuća” jednostavno je savršena ljubavna pjesma, i erotična i romantična, i uzvišena i razvratna, jedna od onih koja objašnjava zašto su žene obožavale Arsena.

Ne znam nijednu koja ne bi dala muškarcu koji je ovako nešto napisao.

Danijel Rafaelić

1. Geste i grimasa

Tihi obrt vrti na repeat pjesmu br. 8. Arsen pjeva za Vrdoljakov film po Marinkoviću. Vodim ljubav s Tada Aktualnom... Lažem! Zbog pjesme tonem, na repeat, u filmsku kosu Ene Begović. Tada Aktualna to nikad nije saznala. Ena i Arsen jesu.

2. Original soundtrack

Ljubav prema filmskim božicama odavno je nadmašila one profane, ljudske. Alkemičar Dedić zato sanja Gildu a ja Damu iz Šangaja... on Princezu od Clèvesa, ja Malènu... Pjesma nam je dala voljeti Ritu Hayworth i Monicu Bellucci... ili njihove grudi - svejedno.

3. Otkako te ne volim

- Profesore! (a tako sam ga zvao), može li večeras na koncertu, samo za mene, Otkako te ne volim?

- Profesore! (a tako me zvao), ne može! Ja nisam džuboks! Zovite Houdeka... nek’ vam on to pjeva!

Navečer razdragana publika oduševljeno plješće pjesmi koju Arsen tako rijetko izvodi...

4. Vratit će se

Album “Na zlu putu”, prvi album “poslije smrti”. Strši “Vratit će se”. Želim mu, nakon zajedničkog Wellesa, režirati spot. Lavoslav isto. Arsen oduševljen - izdavač ne. Umjesto spota - dao sam mu knjigu snimanja. A kako je lijepo u spotu umirao - i kako ga je to veselilo.

5. Kinofob

Zgrožen novim hrvatskim filmskim polusvijetom, napisao mi je 2004.:

Što tu može jedan filmolog

gdje je filmska tmuša

filmski smog

gdje umjesto svijeće

gori filmski rog

Zar ću i ja tuda?

Ne dao mi Bog

Uz pozdrav

Kinofob

Jurica Pavičić

1. Kuća pored mora

Uz ”Ono sve što znaš o meni” ovo je vjerojatno najviše hitovska od Arsenovih pjesama. Obje pjesme imaju zarazni popistički refren, mediteransko ozračje, ljubavnu tematiku, te ljepljivu sentimentalnost u kojoj bi se netko drugi osim Dedića u hipu utopio. Arsenu je to uspijevalo: da mu sentimentalnost ne bude slađana.

2. Tko stoji iza mene

Ovo je u političkom smislu vjerojatno najvažnija Arsenova pjesma. U njoj, Arsen će rano i na žalost razorno precizno secirati 90-e, razdoblje koje se danas i s lijeva i s desna mistificira kao dane ponosa i slave. Dedić s distanciranom, aristokratskom indignacijom govori o “strašnom času” kad su opet “u igri osobeni znaci”.

3. Dida moj

Ovo vjerojatno ne spada u najbolje Arsenove pjesme, ali sam slab na nju jer je možda najdalmatinskija koju je napravio. Ta pjesma je popistički kolačić madelaine, memento zrelog čovjeka koji u krizama života žudi za zaštitom didina korporana ili babine traverše.

4. Parobrod Rex

Ova pjesma otkriva Dedićevu prekojadransku inspiraciju, kako Endrigom tako i Fellinijem. U njoj, ujedno, Arsen poput sociologa otvara najvažniju temu Dalmacije u posljednja dva stoljeća: temu nedovršene modernizacije, u kojoj se nove i nove časovite utopije nude kao izbavljenje iz zaostalosti, da bi se svaki put nanovo izjalovile.

5. Posljednji tango u Đevrskama

U muzičkom smislu, ova je pjesma razmjerno banalna. No, biram je zbog teksta - jer, “Posljednji tango u Đevrskama” precizni je opis Hrvatske posljednjih četvrt stoljeća. To je razorna satira na kulturu provincijske pretencioznosti, kolonijalnog imitiranja, ceremonijalnosti i dječje povodljivosti, kulturu koja živi i zgasne s posljednjim fureštim šugamanima.

Ivica Prtenjača

1. Ne daj se, Ines

Kad sam je prvi put čuo bilo je isto kao kad me je prvi put netko snažno udario u trbuh. Zbog svoje rukometne zaljubljenosti, često su me tukli. Prepristojna pjesma o životnim rubovima, onom ljubavnom, onom egzistencijalnom i onom načetom vremenom. Ruši se zeleni autobus.

2. O, mladosti

Jednom mi je sam Arsen rekao da je ovu pjesmu napisao kad je imao 28 godina. Spominjem je u jednoj knjizi, zahvaljujem mu. Kaže, vidiš, sve mi je već tad bilo jasno. Meni do dan danas nije jasno kako biti mlad s toliko jasnoće. Ali učim se i ovom pjesmom.

3. Kuća pored mora

Radio sam u trgovini, glave zaronjene u parizer i smoki i svakog sam dana zvao lokalni radio da naručim ovu pjesmu. Jedini put da sam nešto takvo činio, morao sam spasiti tog čovjeka u bijeloj kuti, te agave, te nemoguće agave.

4. Čistim svoj život

Koliko često to treba učiniti i može li to netko drugi umjesto nas obaviti? Bojim se da su stvari jasne, svakodnevna higijena ovog tipa u trećemilenijskom poludjelom okolišu jedini je mogući znak zdrave društvenosti. I u ovome smo posve sami.

5. Put u raj

Zato što dok iznova slušam sve te pjesme ne prestajem plakati i zato što u običnoj ljudskoj nemoći ne znam ništa bolje poželjeti. Uza svu tugu i trun nade. Arsen je ispjevao sve svoje puteve, neka i ovaj put bude tako.

Nenad Polimac

1. Moj brat

Krasna mediteranska dramska vinjeta o tipu koji se drznuo otići iz starog kraja i postao legenda. Arsen je snimio pjesmu u dva-tri aranžmana, ali onaj originalni Stipice Kalogjere s Melodija Jadrana je superioran.

2. Otkako te ne volim

Krajnje zanimljiva i netipična pjesma o gašenju ljubavi koje ostavlja posljedice kao da vas je pregazio tenk. Pripovjedač ostavlja dojam da je sretan što se oslobodio ovisnosti, ali nešto slično bi se moglo ispjevati i o heroinu.

3. Takvim sjajem može sjati

Tekst mi se sviđa puno više od melodije, nevjerojatna posveta nostalgiji, divljenje onome što je prošlo i što se više nikad neće ponoviti, no tih nekoliko refrena rezultirali su jednom od najefektnijih balada u njegovu opusu.

4. Djevojka iz moga kraja

Arsen kakvog najviše volim. Je li se zgoda iz te pjesme uistinu dogodila, je li u vlaku sreo curu koja je u stanju štošta pretrpjeti zato što su takve žene iz njegovog kraja? Ili je sve izmislio kao i u velikom broju svojih pjesama.

5. Moderato cantabile

Pustimo taktove posuđene iz Diabellijeve sonatine, ovo je prva pjesma koju sam čuo i odmah znao da to nema veze s našom estradom nego Zapadom: veliki joj je adut što je i danas rado slušam kao i prije pola stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:38