PREPARATI POVUČENI

Lagali su da su tablete za erekciju biljni preparati! A u njima ima tvari koje uzrokuju srčani i moždani udar!

Bolje od Viagre! Zašto? Pa jednostavno zato što ne uzrokuje nuspojave poput klasične Viagre. Epimen ne povisuje krvni tlak! Epimen je, za razliku od Viagre, načinjen od potpuno prirodnih sastojaka, bilja. Recept liječnika nije potreban, a za razliku od Viagre imate veću kontrolu nad erekcijom. Tko može uzimati Epimen? Svaki čovjek u dobi od 18 do 88 godina... dio je to reklame na web stranici Epimena na kojoj se pozivaju muškarci da riješe problem erektilne disfunkcije i neometano uživaju u intimnim odnosima.

Večer bez sreće

- Dogodilo mi se kao i brojnim muškarcima da sam zakazao. Iako je to bilo s mojom dugogodišnjom djevojkom, sram koji sam osjetio ne bih poželio nikome. Njoj sam promrmljao da sam umoran ili nešto slično tome. Sljedećih dana glumio sam da sam istegnuo ligament na košarci - priča svoju priču 35-godišnji Marin. Nije se, kaže, imao kome požaliti. Prijateljima takvu stvar ne bi rekao ni u ludilu.

- Bogu hvala na internetu, spasio me! Shvatio sam da postoje brojni preparati za moj problem, ali odlazak liječniku nije bio opcija. Nisam želio da itko sazna za moju tajnu. Odlučio sam se za varijantu bez kemije. Nešto biljno! Barem dok ne vidim imam li ozbiljan problem ili ću uspjeti izbjeći neugodan liječnički pregled - priča Marin. Sljedećeg jutra kupio je jedan od preparata.

- Pročitao sam upute i uzeo propisanu dozu. Više se i ne sjećam kako se zvao preparat. I uistinu, tu noć cura se nije imala na što požaliti - smije se Marin i dodaje kako više nikad nije uzeo tabletu. Danas više nije siguran je li riječ bila o placebo efektu ili mu je tableta pomogla. Ili samo tu jednu jedinu večer nije imao sreće.

Sreće očito nema svaki deseti muškarac na svijetu. Naime, statistike pokazuju da svaki deseti muškarac ima probleme s erekcijom, a taj problem ima i gotovo 40 posto muškaraca starijih od 40 godina. Više od polovice muškaraca u dobi od 40 do 70 godina ima problema s potencijom, a 70 posto starijih od 70 godina ne može zadovoljiti svoju partnericu.

Kemijska supstanca

Taj podatak daje jasno do znanja kako se diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, lijekovi i biljni preparati koji potiču potenciju troše u velikim količinama. Biljni preparati, odnosno dodaci prehrani, kako im je službeni naziv, kupuju se bez recepta. Cijena im je oko 250 kuna. Ono što svi navode jest da je riječ o isključivo biljnim sastojcima koji ne mogu utjecati na zdravlje. Da ga ne mogu narušiti. Dapače!

No, dio proizvođača i distributera obmanuo je svoje potrošače. Unatrag mjesec dana Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja donijela je naredbu o povlačenju s hrvatskog tržišta tri dodatka prehrani. Krajem svibnja Epimen i ViaNatur, a ovog petka povučen je Epimed gold. Razlog povlačenja je taj što proizvodi sadrže kemijsku supstancu sildenafil, koja je djelatna tvar u lijekovima i nije dopuštena kao sastojak dodatka prehrani.

- Na osnovi prijava analizirali smo proizvod. Prvi proizvodi koje smo provjerili bili su Epimen i ViaNatur. Još dok smo provjeravali, stigla je prijava ozbiljne nuspojave. Na kraju su analize pokazale da preparati sadrže nedopuštenu supstancu za dodatak prehrani - kažu nam u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Dodaju kako nije problem u ovdje spornom sildenafilu, jer ga sadrže i drugi lijekovi poput Viagre, ali je problem u tome što je za njegovo korištenje nužna liječnička procjena i pregled.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:04