UNOSAN BIZNIS

LOŠINJ POSTAJE ODREDIŠTE ZA SVJETSKI JET SET! 'Gradimo aerodrom, a slavni golfer Els projektira nam elitne eco golf terene'

 Davor Žunić/CROPIX

Sanjin Šolić, predsjednik Uprave Jadranke d.d., najveće turističke kompanije na Malom Lošinju, koja je u osam godina uložila 140 milijuna eura u gradnju hotela i popratnih sadržaja, za Nedjeljni Jutarnji najvljuje nove investicije od čak 250 milijuna eura

‘Projekt golf neće stajati manje od 100 milijuna eura, a novi aerodrom još 35 milijuna, no onda ćemo biti prava destinacija sa pet zvijezdica za svjetski jet set’

Na predjelu uvale Čikat u Malom Lošinju, gdje su smješteni luksuzni hoteli i kamp, posljednji zahvati na boutique hotelu Alhambra u završnoj su fazi. Što nas je podsjetilo na slučajeve kada, primjerice u SAD-u, pokraj gradilišta zna stajati tabla “Sorry for the mess, we’re making progress” (Oprostite na neredu, mi radimo na napretku). Upravo u tom smjeru ide ono što Jadranka d.d. radi na Čikatu. Na početku razgovora Sanjin Šolić, predsjednik Uprave Jadranke, najveće turističke kompanije na otoku koja drži više od 50 posto lošinjskoga turističkog prometa, inzistirao je na javnoj isprici otočanima i turistima.

Bivši košarkaš

- Žao mi je što još uvijek traju radovi i želio bih uputiti ispriku svim građanima Lošinja i turistima i zahvaliti im na strpljenju i razumijevanju. Ušli smo, nažalost, u sezonu, ali vrlo brzo bit ćemo gotovi i to se više nikada neće ponoviti - poručio je.

Sanjin Šolić u neku je ruku dijete Jadranke. Rođen je na otoku, bivši je košarkaš, a na otok se vratio nakon završenog studija u Zagrebu te zaposlio u Jadranki 1987., a u Upravi je već 15 godina. Jadranka je svojevremeno bila jedinstven primjer privatizacije u Hrvatskoj, gdje su svi radnici dobili jednak udio te osnovali prvi ESOP u Hrvatskoj, zadržavši 24,99 posto vlasništva - bilo je to, prisjeća se Šolić, vrijeme kada su na kompaniju vršeni i snažni pritisci s raznih strana, no uspjeli su se oduprijeti i nastaviti svojim putem. Kompanija je prije nekoliko godina prodana i u vlasništvu je zagrebačke tvrtke Beta ulaganja koja je, pak, u vlasništvu UK Prosmvyaza, društva za upravljanje investicijskim fondovima iz Ruske Federacije. Impresivne brojke dosadašnjih investicija nisu ništa prema onome što Lošinj tek čeka - Jadranka, naime, namjerava otkupiti i proširiti zračnu luku na Lošinju te na Mataldi na Punta Križa izgraditi eco golf resort, a to je najvažniji dio budućih projekata čija se vrijednost procjenjuje na više od 250 milijuna eura.

- Tijekom posljednjih osam godina uložili smo oko 140 milijuna eura. Svi su naši objekti bili s tri zvjezdice i u određenom trenutku se procijenilo da se mora napraviti iskorak, pokrenuti investicijski ciklus kako bi se ti hoteli obnovili. To je bila prilika, već kad se dižu standardi, da idemo na četiri zvjezdice. Jadranka je tada bila u većinskom vlasništvu radnika i nije bilo kapitala za kretanje u te investicije. Tražili smo strateškog partnera, dvije-tri godine pregovarali s ozbiljnim svjetskim grupacijama i na kraju smo se uspjeli dogovoriti s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja je dokapitalizirala naše društvo-kćer Jadranka hotele, kupivši udio od 30 posto. Dogovorili smo plan od 80-ak milijuna eura za restrukturiranje i podizanje svih naših objekata na četiri zvjezdice. U tom smo periodu u Sunčanoj uvali obnovili hotele Aurora i Vespera, između kojih smo napravili bazenski kompleks. Nakon toga smo krenuli na hotel Puntu u Velom Lošinju, a tada je došla na red i zona Čikata - priča Šolić.

Vrlo ambiciozan plan

EBRD, kaže, ima koncepciju da uđe u određenu kompaniju na pet do sedam godina i nakon toga izlazi, tako da su u Jadranki već tada počeli razmišljati kako dalje. U međuvremenu se dogodila promjena vlasničke strukture, kada je hrvatska tvrtka Beta ulaganja otkupila udio od EBRD-a te od ESOP-a i radnika.

- Odlučili smo da zona Čikata treba biti mnogo elitnija destinacija te da idemo na razinu od pet zvjezdica. Podizati razinu usluge i ponude u tako kratkom roku s četiri na pet zvjezdica je vrlo ambiciozan plan te smo zaključili da to mora pratiti i sva ostala infrastruktura, kao i cijela destinacija. Kao jedan od ključnih preduvjeta za to je učiniti Lošinj dostupnijom destinacijom te smo si zacrtali da gostima moramo ponuditi aerodrom s adekvatnom pistom, a u međuvremenu se rodila ideja o gradnji golf terena na Mataldi. Lani smo na Čikatu otvorili hotel Bellevue, prvi hotel s pet zvjezdica, u koji smo uložili 55 milijuna eura, a ove smo godine nastavili s ciklusom ulaganja na Čikatu te smo obnovili plažu i šetnicu u koje smo investirali 6,5 milijuna eura. Trenutačno završavamo i hotel Alhambru, small boutiqe hotel s pet zvjezdica koji će biti otvoren ovih dana, a u međuvremenu smo otvorili i prvi aquapark u koji je uloženo devet milijuna eura i koji je u funkciji, na opće oduševljenje gostiju i građana Malog Lošinja - govori Sanjin Šolić.

U 2016. planira se rekonstrukcija hotela Helios, gdje će se raditi na holističkom pristupu spa i wellnessa, a u istom periodu predviđen je i početak rekonstrukcije zračne luke gdje će se produljivati pista, što je investicija teška između 25 i 35 milijuna eura.

- Mi smo svjesni da zračna luka ne može biti isplativa sama po sebi, no ako gradimo hotele s pet zvjezdica, možemo dovesti željenu klijentelu. Zračna luka je preduvjet bez kojeg sve ostalo što radimo nema smisla - ističe.

Konfiguracija tla

Što se tiče golfa, kaže da računaju na goste iz cijelog svijeta. Gradit će se dva championship terena sa po 18 rupa, što znači da će kompleks moći ugostiti svjetske turnire.

- Očekujemo svjetsku golf-elitu, s obzirom na to da smo dogovorili aranžman s Erniem Elsom koji je jedan od najvećih svjetskih projektanata i igrača. Bio je prošli tjedan ovdje, njegov tim već radi i sama činjenica da je on projektant sigurno će probuditi interes ostalih igrača i ljubitelja golfa da dođu vidjeti gdje je Ernie Els napravio teren. On godišnje radi dva terena, bira najbolje lokacije na svijetu. Jednom kada golferi dođu ovdje, nadamo se da će vidjeti da se može igrati i cijele godine i da će to biti element koji će cijeli Lošinj dići iz prosječnosti i uvrstiti nas na kartu svijeta - kaže Šolić i dodaje da je konfiguracija tla takva da ne zahtijeva intervencije u prostoru.

Teren na kojem će se graditi golf uzet je u koncesiju od Crkve, vlasnika više od 300 hektara zemljišta na toj lokaciji, na 50 plus 50 godina. Trenutačno su u izradi ekološke studije i stručne podloge koje će ocijeniti opravdanost projekta, a nakon što se obave sve predradnje, koje uključuju i izmjenu županijskoga prostornog plana, kaže Šolić, vjeruje da bi 2017. mogli biti spremni za projektiranje, a onda kroz tri i za građenje. Projekt je već dobio podršku Grada Lošinja i Primorsko-goranske županije, kao i Krčke biskupije.

- Nema mogućnosti prodaje, što razlikuje ovaj projekt od, recimo, Srđa - veli.

Što uopće znači eco golf, kako stoji u nazivu projekta.

- To znači da su zadovoljeni apsolutno svi najviši mogući standardi. Kada se rade rupe, pazi se da se zaštiti svako drvo, maslina i biljka, a kako je sama konfiguracija idealna, neće biti potrebe za intervencijama u prirodi. U svakom trenutku vodimo računa o navodnjavanju, da niti slučajno ne ugrozimo Vransko jezero. Rade se posebna istraživanja o mogućnostima izvora, razmišlja se i o različitim mogućnostima kao što su dovođenje vodovoda po dnu mora ili desalinizacija - govori Šolić.

Mijenja se lice i naličje

S obzirom na to da se radi o projektima koji podosta mijenjaju lice i naličje otoka i postojeći oblik turizma, cijeli je program predstavljen lokalnoj samoupravi i u sve se ulazi u dogovoru s Gradom Malim Lošinjom gdje je Gradsko vijeće podržalo ono što Jadranka planira. Spreman je, kaže, razgovarati sa svima, ako dođe do otpora prema golfu.

- Naša poslovna filozofija jest održivi razvoj turizma. Želimo postati lider zdravog života na cijelom Mediteranu. Okrenuti smo zdravom životu po svim našim vizijama. Na kraju, ništa mi ne gradimo novo, ništa ne rušimo. Kod svih zahvata radilo se o rekonstruiranju postojećih objekata, osim golfa gdje će se graditi prateći hotel s određenim brojem vila s bazenima i malom marinom i heliodromom - priča, dodajući da, prema procjenama, projekt golfa neće biti ispod 100 milijuna eura.

Novi vlasnici Beta ulaganja, iza kojih stoji društvo UK Prosmvyaza koje upravlja s nekoliko zatvorenih i otvorenih investicijskih fondova, upravlja i jednim od vodećih mirovinskih fondova u Rusiji, dali su, kaže Šolić, punu podršku provedbi investicijskog plana Jadranke.

- Beta ulaganja je kompanija iz Zagreba s kojom dogovaramo sva ulaganja. Iza njih stoji investicijski fond u kojem, kao i u svim fondovima u svijetu, određeni broj poduzetnika investira i kapitalizira novac. Naši su radnici kroz ESOP sve te ideje prihvatili. To nije ništa novo, jer mi smo međunarodna kompanija već 15 godina. Upravi i vlasnicima zajednički je cilj preobraziti Lošinj u vodeću destinaciju vitalnosti i luksuza te pritom sačuvati prirodu i okoliš - kaže Šolić.

Kompanija Jadranka je podijeljena u tri društva - kćeri, Jadranka hoteli, danas Lošinj Hotels&Villas, Jadranka kamp i Jadranka trgovine. U vlasništvu imaju četiri velika kampa, pet velikih hotela s desetak restorana, veliki market i 20-ak trgovina. Dok smo razgovarali, u njihovim je objektima boravilo 11.280 gostiju, a njihov je godišnji prosjek između 1,1 i 1,2 milijuna noćenja, što je udio od više od 50 posto ukupnog prometa na otoku. Trenutačno imaju 600-tinjak stalnih radnika, a dosta radnika imaju kao stalne sezonce.

Nova radna mjesta

- Ako se realizira zračna luka, projekt golfa, rekonstrukcija hotela Helios, sigurno će to otvoriti još stotinjak radnih mjesta. U svim tim planovima sada je najveći problem gdje ćemo sagraditi objekte za radnike - kaže.

Može li otok prihvatiti sve te projekte i luksuz koji mu se sprema?

- To nije proces koji se može dovršiti u godinu dana, potrebno je više godina. To će, naravno, promijeniti život otoka, i on je za mnoge od nas otočana šok. Međutim, mislim da će svima donijeti dobro, jer otvara se prilika svima da nas prate. Osjećam veliku podršku otočana i mislim da su pravi ljudi uz nas - kaže Šolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:42