PRIJAVILI GA DORH-u

MATEŠA OTKRIVA SVOJU ISTINU: ‘Jovanović od mene radi kriminalca jer želi instalirati prijatelja!’

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora našao se na meti sportske inspekcije Ministarstva znanosti i sporta koja ga je prijavila DORH-u, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti u slučaju milijunskih pozajmica i jamstava za kredit za projekt Sportske televizije

Ja sam odgovoran Skupštini HOO-a i ako oni smatraju da me treba smijeniti, neću imati problema s time. Ali neću dopustiti da me smjenjuje ministar jer to je kraj autonomije Hrvatskog olimpijskog odbora - poručio je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, u razgovoru za Nedjeljni Jutarnji.

S Matešom smo razgovarali u petak, na Svisvete, dan nakon što je Vlada odbila izvješće HOO za 2012. godinu zbog brojnih dubioza koje su isplivale na površinu. Zbog milijunskih pozajmica Sportskoj televiziji, jamstava za kredite vrijedne 37 milijuna kuna te nepravilnosti u radu Hrvatske olimpijske akademije, HOO i njegov predsjednik Mateša našli su se i na udaru Državnog odvjetništva. Sportska inspekcija, koju je nedavno ustrojilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, poslala je nalaz DORH-u u kojem se navodi nekoliko spornih točaka koje bi mogle biti predmet istrage. Sumnja se da je riječ o zloporabi položaja i ovlasti jer je glavni tajnik HOO-a, Josip Čop, potpisivao jamstva za kredite i pozajmice SPTV-u, iako za to, tvrde u MZOS-u, nije imao ovlasti.

Primorac vreba priliku

HOO je ukupno SPTV-u posudio tri puta 2,5 milijuna kuna. Jednu je pozajmicu potpisao Mateša, a druge dvije Čop. Glavna sportska inspektorica, Klaudia Miloš Lončar, utvrdila je da se o tim pozajmicama uopće nije raspravljalo na Vijeću, a da Čop nije smio potpisivati te odluke.

Mateša pak tvrdi da to uopće nije točno i da je zapravo riječ o političkom obračunu ministra Željka Jovanovića koji ga želi smijeniti i postaviti sebi bliske ljude. U sportskim kuloarima priča se da na Matešino mjesto cilja bivši proslavljeni stolnotenisač Zoran Primorac, koji je sada potpredsjednik HOO-a.

Osobe bliske Mateši tvrde da Primorac samo vreba priliku i da ga se često može vidjeti u društvu ministra Jovanovića i njegova pomoćnika za sport, bivšeg košarkaša Petra Skansija.

‘To je jad i bijeda’

- Naravno da je riječ o političkom napadu na osobnoj razini. Čak mislim da Jovanović to radi na svoju ruku, a želio bih vjerovati da premijer Milanović nije do kraja upoznat s cijelom pričom. Ono što je za mene neprihvaljivo jesu ucjene prema sportskim savezima.

Jovanović prijeti da neće dobiti novac i šalje dopise kako bi ih prestrašio i kako bi oni zaključili da im se lakše odreći ove garniture, nego novca. Ako smo do toga došli, to je jad i bijeda za ovu zemlju - razočaran je Zlatko Mateša.

Pozajmice koje su isplaćivane Sportskoj televiziji Mateši nisu sporne. Kako tvrdi, imali su 16,5 milijuna kuna vlastitih prihoda koje su uložili u spas Sportske televizije

- Što je bila alternativa? - pita se Mateša. - Pustiti da taj projekt propadne? Da 20 sjajnih, mladih novinara koji nadljudskim naporima stvaraju program završi na ulici? Naši su prihodi naša autonomna stvar i podržavat ćemo taj projekt sve dok budemo mogli.

Mateša priznaje da je možda i bilo nekih tehničkih problema s dodjelom pozajmica, ali kaže da je Čop imao sve ovlasti za potpisivanje odluka te da nema govora o zloporabi položaja i ovlasti.

- Nije na ministru da kvalificira neka djela, nego na DORH-u. Nemam problema s istragom. Pozajmice su odobrene na Vijeću i o tome postoji dokumentacija. Zapisnici su verificirani na sljedećim sjednicama, a ako je zbog nekih tehničkih problema postojao neki problem, Vijeće će ponovno odobriti te odluke - poručuje Mateša.

Za jednu odluku o pozajmici koju je on potpisao ne postoji zapisnik sa sjednice Vijeća u kojem to stoji. To je utvrdila i inspekcija u svom nalazu. Mateša kaže da je to spomenuo članovima Vijeća na kraju sjednice, ali je bio žamor u prostoriji, pa to nije ušlo u zapisnik.

Inače, Sportska televizija projekt je Hrvatskog olimpijskog odbora koji je pokrenut 2010. godine. Godišnji budžet im je oko 22 milijuna kuna. Zapošljavaju 30-ak ljudi, a glavni cilj je bio da se prikažu i oni sportovi koji nisu baš atraktivni većim televizijama. Glavni je urednik bivši HRT-ovac Jura Ozmec, a direktor Petar Čavlović. Do kraja prošle godine nakupili su 38 milijuna kuna gubitaka, a nakon dokapitalizacije HOO-a minus je smanjen na 35,5 milijuna kuna. Procijenjuje se da bi do kraja godine ta televizija mogla biti u minusu od 50-ak milijuna kuna, a do 2016. čak 113 milijuna kuna. To bi, tvrde u MZOS-u, ozbiljno moglo ugroziti financiranje kompletnog sporta u Hrvatskoj.

Budući da im je gledanost gotovo zanemariva (tijekom jednog dana imali su rezultat od samo 0,4 posto sharea) može se zaključiti da SPTV dnevno gleda tek nekoliko tisuća zagriženih ljubitelja neatraktivnih sportova. Zbog toga se u kuloarima sve češće mogu čuti priče o ukidanju SPTV-a.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:23