INTERVJU, PREDSJEDNIK SDP-A

Milanović: Sve sam spremniji preuzeti vlast

Vlada Jadranke Kosor grčevito će se držati vlasti, a SDP će im stalno ponavljati da troše dragocjeno vrijeme građana. Naša recesija je doista opasna: dodatno je opterećena nesposobnošću vlasti da se s njom nosi
 Goran Mehkek/CROPIX

Zoran Milanović, mladi čelnik SDP-a, prema posljednjim je anketama popularniji od premijerke Jadranke Kosor, što u toj stranci iščitavaju kao želju građana za političkim promjenama. Milanović traži prijevremene izbore i uvjeren je da će upravo on, kada god izbori bili, zasjesti u fotelju kao novi premijer.

Vlada je najavila promjene Zakona o radu koje bi dodatno umanjile prava radnika u Hrvatskoj, pa su sindikati počeli prikupljati potpise za referendum o tome. Hoćete li dati svoj potpis sindikatima?

- Sigurno ću potpisati ovih dana.

SDP uz sindikate

Jesu li ove najavljene izmjene ZOR-a neki novi izazov za hrvatsku socijaldemokraciju?

- Stvari su jednostavne: sindikati su u pravu, a Vlada nije. Vlada na silu, preko noći, želi izmijeniti odredbe ZOR-a koje joj ne odgovaraju. Prije nekoliko mjeseci počelo je usklađivanje ZOR-a s europskom praksom, ali tada nisu najavljivane ove izmjene, niti su one dio ‘europskih’ zahtjeva. Predložene izmjene nisu prepreka hrvatskom usklađivanju s europskom pravnom normom. To je prepreka hrvatskoj Vladi i njezinoj nesposobnosti da upravlja zemljom. Treba zaštititi slabije, a to su u ovom slučaju radnici. O konkretnim nijansama može se razgovarati, kao i o sadržaju kolektivnih ugovora. Referendum podržavam jer je on poruka Vladi da se ne može ponašati ovako cinično.

Je li to možda izazov i SDP-u?

- To je prije svega izazov sindikatima. Vjerujem da su oni to u stanju provesti, a poslao sam jasnu poruku: podržavamo.

Kako se SDP namjerava postaviti prema trendu smanjivanja radničkih prava ne samo u Hrvatskoj, nego, u prvom redu, u istočnoj Europi koja čak prednjači u tome? Jesu li to novi izazovi za ljevicu koja se mora redefinirati u novim okolnostima?

- Radnička i socijalna prava su vrijednosti koje moramo održavati i produbljivati. Trebamo zaštititi rad i mogućnost da svi imaju pravo na rad te da se od rada pristojno živi.

Neki kažu da je ta vaša retorika izazvana pozicijom oporbe.

- Ponavljam, SDP podržava radnike - i kroz podršku ovakvim sindikalnim inicijativama, i kroz naša zakonska rješenja i parlamentarni rad.

Već dugo zazivate prijevremene izbore, ali HDZ je ipak čvrsto u sedlu. Smatrate li to neuspjehom vlastite politike jer niste uspjeli isprovocirati prijevremene izbore?

- Ne jer je traženje prijevremenih izbora posao oporbe. Sve oporbene stranke na svijetu traže tu mogućnost. HDZ ima tanku većinu i grčevito će se držati na vlasti, a mi ćemo im stalno govoriti što bismo učinili bolje te da troše dragocjeno vrijeme hrvatskih građana. Jer, naša recesija je ozbiljna, opasna i dodatno opterećena vlašću koja je nesposobna da se nosi s njom.

U HDZ-u kažu da bi prijevremeni izbori dodatno otežali okončanje pregovora i prijam u EU?

- HDZ svašta priča. Put u EU i izbori su dvije različite i odvojene stvari. Izbori ne bi niti usporili, niti odgodili naše pregovore i prijam u EU.

Idu li Vladine krizne mjere više naruku poslodavcima?

- One ne idu nikome naruku. Ljude treba porezno rasteretiti, a ne opteretiti. Vlada kaže da nam treba odricanje, ali to ne pokazuje vlastitim primjerom. Linearno smanjenje ili povećanje plaća ne spašava stvar.





Milanova sudbina

Uvjereni ste u osvajanje vlasti na sljedećim izborima. S obzirom na to, imate li već konture buduće vlade?

- Sve u svoje vrijeme, no konture se već vide.

HNS je nedavno s HSU potpisao koalicijski sporazum. Kada možemo očekivati da se ‘kastavska skupina’ formalizira i znači li ovo da se ona proširila i na ‘umirovljenike’?

- Intenzivno kontaktiramo već godinu dana. Naše geste i riječi su obvezujuće. Zadovoljan sam dosadašnjom suradnjom.

Hoće li to biti izborna ili postizborna suradnja?

- Bit će to pobjednička suradnja.

HSP pokušava okupiti desne stranke za izbore. Jesu li one veća opasnost za HDZ ili za vas?

- U njima ne vidim nikakvu opasnost.

Ne odustajete od prijevremenih izbora na državnoj razini, ali hoćete li ih tražiti i u Zagrebu te ići na smjenu Milana Bandića?

- O zagrebačkim pitanjima razgovarajte s novoizabranim predsjednikom zagrebačkog SDP-a Bernardićem.

Mislim da će se o smjeni Milana Bandića i novim izborima ipak razgovarati u vrhu SDP-a.

- Tu sam da pomognem, ali ipak vas upućujem na zagrebački SDP kao pravu adresu.

Znači, Bandićeva je sudbina u Bernardićevim rukama?

- Bandićeva je sudbina u Bandićevim rukama.

Bi li vam odgovarali novi izbori za gradonačelnika Zagreba?

- Odgovaralo bi mi da grad funkcionira na dobrobit građana. Građani ne smiju biti taoci ničijih frustracija.

Za Bernardića se govori da je politički rastao uz Bandića, pa čak i to da je njegov čovjek.

- Bernardić je mlad, sposoban i pametan političar. Pobijedio je na demokratskim izborima. Pred njim je velika odgovornost.

Kako gledate na inicijativu da Bandić, Kerum i Glavaš osnuju stranku?

- To je jedna vesela družina.

Kako ocjenjujete prvih sto dana predsjednika Josipovića?

- Više nego dobro.

Neki smatraju da je Josipović zapravo pravi lider oporbe jer ima konkretne poluge za to.

- Jednostavno je dobar predsjednik, i to očito nekima smeta.

Biste li iskoristili predsjednika Josipovića da vam pomogne oko prijevremenih izbora?

- Ne. Niti on to može, niti on to smije. A ako me pitate kujem li zavjeru s Josipovićem protiv Jadranke Kosor i HDZ-a, moj je odgovor niječan. On je predsjednik svih hrvatskih građana.

Kako gledate na dva Josipovićeva posjeta ‘isprike’ BiH?

- S odobravanjem.

Neki smatraju da je pretjerao s isprikama.

- Nije učinio ništa što bi oslabilo Hrvatsku. Naprotiv, ojačao joj je poziciju u regiji.

Hrvati u BiH prilično su ljuti na vas zbog njihova ograničenog prava glasa na hrvatskim izborima. Lijanovićeva stranka pokušala je blokirati cestu prema Dubrovniku, a Dragan Čović je u znak prosvjeda ignorirao sastanak Ive Josipovića s hrvatskim strankama.

- SDP ne nastupa na izborima izvan Hrvatske. To je naše načelo. Zbog toga ne bih komentirao dnevnopolitičke događaje u susjednoj državi. Doneseno rješenje je kompromisno.

Znači da opet nećete imati listu za dijasporu?

- Ne, nećemo. Naš je stav da se o vlasti u Hrvatskoj odlučuje u Hrvatskoj.

Je li vaš sljedeći korak možda preispitivanje hrvatskog državljanstva koje imaju Hrvati u BiH?

- Ne, nikad nam to nije palo na pamet, niti smo o tome ikad govorili.

BiH nije ključni prioritet

Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti se za Hrvate u BiH. Kakva će biti vaša politika prema BiH ako dođete na vlast?

- Poštenije i transparentnije nego HDZ. Nećemo se miješati u unutarnje stvari BiH. Hrvati koji tamo žive, trebaju tražiti i ostvarivati svoju poziciju u BiH. Više bismo komunicirali s vlastima u BiH.

Je li BiH jedan od ključnih prioriteta hrvatske politike?

- Ne. To je važna, ali ne i ključna stvar. Hrvatska je za nas ključna. BiH je i važno vanjskopolitičko pitanje, ali ulaskom u EU naša vanjska politika poprimit će nove obrise i dimenzije. Za nas će se svijet dosta promijeniti ulaskom u EU.

Koliko su Hrvatskoj važni odnosi u regiji?

- Regija je bitna, pogotovo s obzirom na traumatične odnose iz prošlosti. Bitna je i zbog ekonomije i prometa. To je prostor naše afirmacije, i političke i kulturne i gospodarske.

Kako vidite Hrvatsku u regiji s obzirom na to da je Srbija kao prioritet svoje vanjske politike navela liderstvo u regiji?

- Ambicija Srbije je prirodna, ali pitanje je koliko Srbija ima ekonomske, političke i druge potencijale za takvo što. Nije stvar u tome što Srbija želi, nego koliko su ostale zemlje spremne to prihvatiti. Pitanje je tko vas i zašto verificira kao lidera. To nije stvar nečije želje, nego realnosti.

Mislite li da bi zbog te ambicije moglo ponovno doći do suparništva i sukoba Srbije i Hrvatske?

- Ne jer je ta ambicija normalna stvar. Nas povezuje mnogo više nego neke druge države, i to treba biti pokretač boljih odnosa i suradnje, a ne sukoba i nezdrave konkurencije. U svom političkom radu učinit ću sve da nadiđemo podjele i surađujemo.





Suradnja sa SDSS-om

Bili ste škrti u komentiranju slovenskog referenduma o arbitraži.

- Bio sam jasan. Drago mi je što je referendum uspio. No, sam sporazum je zbrzan. To je nespretno i nedržavnički odigrana partitura. No, nakon razdoblja konstruktivne suzdržanosti donijeli smo odluku, uz sve primjedbe, da to podržimo i spremni smo snositi konsekvencije.

Znači, i konsekvenciju da možda izgubimo dio morskog teritorija kao ustupak za slovenski dodir s otvorenim morem?

- U sporazumu piše da se omogući spona ili dodir Slovenije s otvorenim morem. Svima je jasno što to znači, ali pričekajmo da arbitraža odluči o tome.

Hoće li vaša ‘kastavska skupina’ tražiti podršku manjina u Hrvatskoj?

- Svaki glas je uvijek bitan. SDP se zauzima za tzv. pozitivnu diskriminaciju. Taj institut ne bi nikoga doveo u povlašten položaj, omogućio bi da manjine budu istinski zastupljene, ali i da ravnopravno, kako i zaslužuju, participiraju u izborima na nacionalnoj razini.

Nagađa se da prije izbora želite zadobiti i podršku SDSS-a kao najjače manjinske stranke u Hrvatskoj.

- Vidim velik prostor i mogućnost za našu suradnju i prije izbora i nakon njih.

Kozmička podudarnost

Znači, možemo očekivati da pozovete SDSS u svoju koaliciju ako pobijedite na izborima?

- To nije upitno. Mi smo građanska stranka i svoje birače ne sortiramo po nacionalnom ili nekom drugom parametru, ali ipak ne možemo ne primijetiti da za nas glasuje većina pripadnika manjina. Ne svojatamo ih, ali konstatiram činjenicu. Očito se manjine i SDP dobro razumiju.

Kako gledate na HSS-ov prijedlog teritorijalnog preustroja i izbornih promjena?

- To je neozbiljno i šarlatanski. Očekujem od Jadranke Kosor da prije glasovanja o promjenama Ustava kaže je li riječ o stvarnim planovima za izmjenu izbornog zakona jer to izravno utječe na naše ustavne dogovore.

Jeste li zadovoljni antikorupcijskim zakonima i mjerama?

- HDZ ne može iskorijeniti korupciju. HDZ ne može učiniti zemlju transparentnijom. Građani koji žele stvarni obračun s korupcijom glasovat će za SDP.

No, ni SDP nije imun na korupciju. Tu je riječki problem, pa koprivnički gradonačelnik Mršić...

- Bilo je jasno da će HDZ, kada se stranka trese od korupcijskih afera, posegnuti za nekakvim pokušajima ravnoteže. Policija je u mjesec dana podnijela čak tri kaznene prijave protiv čelnih ljudi SDP-a. To je kozmička podudarnost! Molio sam u ime SDP-a žurnu i temeljitu istragu, no otad se ne događa ništa. Pardon, kozmičkom podudarnošću nakon te tri prijave uhićen je HDZ-ov donedavni potpredsjednik Vlade.





Za koga ću navijati

Mislite li da je prozivani Slavko Linić čistih ruku?

- Itekako. Neka ga prijave ako imaju išta protiv njega.

Kako gledate na sukob Linića i Tomislava Karamarka?

- Karamarko je na čelo Ministarstva došao iz obavještajnog miljea, a tako se i ponaša. Policiju treba profesionalizirati tako da nijedna politička opcija nema utjecaj na njezin rad. To ćemo napraviti čim dođemo na vlast. Učinit ćemo da strankama posve onemogućimo utjecaj na policiju. Ministar ne smije imati politički utjecaj na procese i istrage koji se vode, a nepobitno ih ima čim o njima javno i detaljno govori.

Što je s USKOK-om?

- Uz časne iznimke, i oni su u skladu s čvrstom politikom državnog odvjetnika pomno osluškivali i osluškuju ritam dnevne politike.

Nakon vašeg eventualnog dolaska bit će čistki u MUP-u i USKOK-u?

- Ma ne... Trebaju nam samo sposobni i, što je jednako važno, stranački neovisni i neopterećeni ljudi na čelnim pozicijama. I u MUP-u i u Državnom odvjetništvu ima dovoljno kvalitetnih ljudi za taj posao.

Počelo je Svjetsko prvenstvo, a premijerka Kosor i predsjednik Josipović rekli su da će navijati za naše susjede Sloveniju i Srbiju. A vi?

- Kad ne igra Hrvatska, onda navijam za lijep i učinkovit nogomet. Prije utakmice mogu imati svog favorita, ali ako oni drugi igraju bolje i po mom ukusu, onda ću podržavati njih. To je ljepota nogometa. I ako Srbija i Slovenija budu igrale dopadljivo, navijat ću za njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:57