NEDJELJNI OTKRIVA

Misterij velikih pljački Splitske banke u Zagrebu: U samo nekoliko mjeseci poharale su ih ženske bande

U samo nekoliko mjeseci Splitska banka našla se na uzastopnom udaru ženskih bandi. Policija istražuje je li i ovaj put pljačkašica imala pomoć iznutra

Petak je, 8:20 ujutro. Nervozna žena vrzma se oko Splitske banke na Laništu. Iako je dan tek započinjao, već je sunčano i vruće. Nikome stoga na ulici od prolaznika nije neobično što žena nosi kapu sa šiltom i crne sunčane naočale.

Splitska se banka na kućnom broju 26 tek otvorila. U njoj su u tom trenutku dvije zaposlenice i jedan zaštitar. Banka je ovako rano ujutro često prazna, mušterija nema ni u petak.

Žena s kapom konačno se odvažila i ulijeće u poslovnicu pa vadi pištolj. Uperila ga je zaštitaru u glavu prije nego što je uspio reagirati.

Pljačkašica traži novac, a zaposlenice joj ga iz blagajne predaju bez pogovora. Čitavo vrijeme desna ruka s pištoljem joj je podignuta prema zaštitaru. Nije ga polegla na pod, nije mu oduzela pištolj. Cijev njezina pištolja uperena među njegove oči dovoljno joj je osiguranje. Barem zasad.

Za par minuta sve je gotovo. Žena bježi s plijenom u vreći, i to pješice kroz Lanište. Ubrzo joj se među nizom nedavno izgrađenih zgrada gubi trag.

U poslovnici su svi odahnuli.

“Zar opet?”, vjerojatno je prošlo kroz glavu dvjema zaposlenicama.

Jer istu su ovu scenu već proživjele.

Ovo je drugi put da je istu poslovnicu Splitske banke opljačkala žena. I to u samo 20 mjeseci.

Plastični pištolj

Prema prvim izvješćima, pljačkašica nije imala pomagača niti vozilo, a ako i jest, on ju čekao na udaljenome mjestu. Pljačku su dobro snimile nadzorne kamere, ali neće biti od prevelike pomoći jer žena je bila dovoljno dobro maskirana da joj se ne vidi lice. Pobjegla je s iznosom od stotinjak tisuća kuna.

Čitavi je slučaj neodoljivo podsjetio na slučaj iz studenog 2011. godine kada su u istu poslovnicu upale medicinska sestra Anica Biberović (49) s pištoljem u jednoj ruci i zaposlenicom banke Senkom Pandžom u drugoj.

Pištolj je bio plastični, a u velikom se obratu kasnije ispostavilo da je otmica zaposlenice bila paravan kako bi pljačka bila što uvjerljivija.

Senka Pandža je, naime, bila pomagačica i medicinskoj sestri koja je voljela pljačkati pružala je mjesecima insajderske informacije o tome kada u njoj ima novca i zaštitara.

Prije nego što je prva ženska banda u Hrvatskoj razotkrivena, Biberović je uspjela izvesti još jednu pljačku Splitske banke, ali u Maksimirskoj cesti u ožujku 2011. godine. Tada uz pomoć svoje prijateljice Vesne Posmodi, koja joj je odlučila pomoći jer su joj prijetili kamatari.

S obzirom na ovakav razvoj događaja policija u istrazi pljačke od petka, neslužbeno doznajemo, provodi obavijesne razgovore sa zaposlenicima Splitske banke kako bi se otklonila svaka sumnja da je pljačkašica ponovno imala pomoć iznutra.

Prema onome što odvjetnik Vesne Posmodi, Nenad Škare, kaže, policija njegovu klijenticu, a vjerojatno ni druge dvije žene iz prethodnih slučajeva dosad nije pozivala na obavijesne razgovore.

- Koliko ja znam, nisu razgovarali s mojom klijenticom. Da su je pozvali, to bih znao. Čini mi se da ni nema potrebe, jer te su tri žene prije godinu i pol u pljačku krenule jer su bile pritisnute životnim problemima i dugovima. Odmah su sve priznale, pokajale se i prihvatile kaznu. Čini mi se da i ova nova pljačka ide istim tragom - zaključuje Škare.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:03