SUŠA UZDRMALA HRVATSKE POLJOPRIVREDNIKE

'Moramo sami navodnjavati, ne može nas država spasiti!'

    AUTOR:
    • Sergej Trajković

  • OBJAVLJENO:
  • 19.08.2012. u 08:10

Uspješni poljoprivrednici i stručnjaci za Nedjeljni otkrivaju zašto se ne znamo boriti protiv suše

Ajde pogodi gdje prodaja auta ide najbolje? - pitao me prije četiri i pol godine jedan poznanik koji je radio u Opelovom prodajnom centru za područje Hrvatske. Shvaćajući da ću ionako brzo dobiti odgovor, samo sam ga gledao.

- U Osijeku! I to uvijek dan, dva nakon što im država isplati poticaje za poljoprivredu. Seljaci doslovno s koferima i vrećama s kešom stoje pred salonima i odlaze s novim autima! - kaže mi. Tada sam još naivno bio uvjeren da je većina seljaka siromašna i prevarena od strane države.

Iščitavajući nevjericu na mojem licu, samo se znalački nasmiješio.

- Da. Niti ja nisam vjerovao dok nisam vidio brojke i nazvao kolegu u Osijeku. Nisu ti svi seljaci siromašni. Država im dijeli poticaje za korov. Dobro, i za pšenicu ili kukuruz, ali poanta je u tome da oni umjesto da ulažu u nove strojeve i okrupnjuju zemljište, kupuju nove aute. Glavno da se pokažu, da su glavni lole u selu - nastavlja poznanik.

Te 2008. suša ne bi bila problem, čak i da se dogodila. Država je još dijelila poticaje šakom i kapom, a isplata odštete u slučaju poplave, suše, tuče, najezde voluharica, krumpirovih zlatica, maltene i skakavaca, ušiju, krugova u žitu i ostalih prirodnih i natprirodnih pojava je i državi i seljacima bila sama po sebi razumljiva tradicija. Ukratko, udri brigu na veselje. Nema veze ako sve propadne, država će dati i poticaje i odštetu. Vezano na to, ne bi niti rasle cijene u dućanima. Svi sretni.

No, stigla su nova vremena. I to ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu. Nema više toliko poticaja, nema više niti novca za odštete, a velike klimatske promjene na koje stručnjaci upozoravaju već 20 godina upravo se događaju.

Htio sam se uvjeriti kakva je situacija s prodajom auta u Slavoniji danas, očekujući sasvim drukčiju sliku. No, jako sam se prevario.

- Prošla su ona vremena kada su se vozila isporučivala kao na traci, i ekonomska kriza se znatno odrazila na prodaju automobila, porast PDV-a i odluke vezane uz njega su također zadale dodatni udarac, nadamo se i onaj posljednji. No, PSC Osijek ide dalje i ne želi biti poznat samo po broju prodanih vozila, iako je kvantiteta važna za daljnje poslovanje, ipak je kvaliteta ono čemu težimo - poručili su iz PSC Osijek, ovlašteni Opelov i Chevroletov partner, koji su ove godine četvrti put zaredom osvojili titulu najboljeg Chevroletovog partnera u RH, zatim Chairman’s Club Award kao najbolji Opel partner na području Hrvatske za izvrsnost u prodaji!

Nakon onog razgovora s poznanikom iz autosalona, više sam puta pohodio sajam u Gudovcu, gledajući kako se kupuju moćni Fendtovi traktori s klimom i zračnim jastucima, satelitski navođeni kombajni i slični strojevi vrijedni i do 5 milijuna kuna! To je u redu. To je ulaganje u poljoprivredu. Ali pitanje je da li je to bilo pametno ulaganje? Da li je uistinu tim poljoprivrednicima to bio prioritet, obzirom da su svi već imali pristojne traktore, ali kojima je trebalo sat ili dva više da preoru njivu?

Gledajući ovih dana u medijima slike tih seljaka kako tužno pokazuju ostatke listova nedozrelog kukuruza koji se mrve u rukama, i poneku već užgajuću rajčicu kako leži na prašnjavoj zemlji, s koje su mrtve stabljike nedavno počupane, pokazalo se da nije. Trebali su, što je već suvišno ponavljati, ulagati u sustave navodnjavanja, koliko koštali da koštali. Pogotovo nakon jasnog upozorenja - prošlogodišnje suše, koja gotovo da nije niti prestala do današnjeg dana.

Obećanja ministara

Za takvu situaciju nisu krivi isključivo seljaci. Krive su i sve dosadašnje vlade koje su zadnjih 15 godina obećavale ulaganja u velike projekte navodnjavanja. Seljaci su, naravno, vjerovali da će i to država riješiti.

- Navodnit ću Hrvatsku kao Izrael! - slavodobitnom je izjavom potpirivao lažnu nadu dugogodišnji bivši HDZ-ov ministar poljoprivrede Petar Čobanković još 2008. godine.

Govorio je to i prije, i kasnije. Govorio je to i bivši ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, a sada i novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Izdvajamo