OSTVARENI SNOVI

NAJMLAĐI FOTOGRAF PLAYBOYA IKAD Dražen (16): Tisuću cura me moli da ih fotografiram...

Dražen Komar (16), učenik drugog razreda zagrebačke Srednje škole za osobne usluge, gdje se školuje za fotografa postao je najmlađi fotograf Playboya u povijesti časopisa Hugha Hefnera
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - Otkako zna za sebe, Dražen Komar okružen je ljepoticama. Dok se većina muškaraca trudi to postići skupim večerama i satima u teretani, djevojke u Draženovoj blizini odbacuju krpice sa sebe gotovo bez ijedne riječi, a onda ga još pitaju je li zadovoljan viđenim. Njegov Facebook profil zatrpan je porukama manekenki koje bi se htjele svući pred njime.

Ne, Dražen nije kakav Don Juan niti flambojantni zavodnik, već fotograf. I to vrlo dobar. No izuzetno, gotovo bezobrazno mlad. Sa svojih 16 godina Dražen je ovih dana ostvario ono što mnogim njegovim starijim kolegama nije pošlo od ruke - postao je fotograf hrvatskog izdanja najprestižnijeg svjetskog magazina za muškarce - Playboya. Ujedno je postao i najmlađi fotograf tog časopisa otkako ga je legendarni i istinski američki playboy - Hugh Hefner - utemeljio. Na neki se način time Dražen, inače učenik 2. razreda zagrebačke Srednje škole za osobne usluge, gdje se školuje za fotografa, već upisao u povijest hrvatske ali i svjetske fotografije.

Kada ga se pita kako je uopće počeo fotografirati, Dražen bez imalo zadrške, u šali, kaže kako je fotografirao još i “curice s kojima je dijelio jaslice”. Strast prema modnoj fotografiji i aktovima s godinama je samo rasla, pa danas Dražen iza sebe ima, kaže, stotine odrađenih snimanja i stotine prekrasnih modela s kojima je surađivao.

- Kada sam imao nekih četiri-pet godina bio sam, kao i sva druga djeca - plakao sam. Kako bi me smirili, roditelji su svašta pokušavali. Davali su mi igračke, dude, no ništa mi se nije sviđalo. Igrom slučaja, takvom jednom prigodom otac mi je dao u ruke fotoaparat, a ja sam se trenutno smirio - govori nam Dražen dok se njegove vjerne suradnice, modeli Martina Koleš i Karolina Graff, pripremaju za foto-session sa svojim omiljenim fotografom.

Prve djevojke Dražen je snimio s dvanaest godina i otad neumorno, gotovo svakodnevno, fotografira. Isprva je fotografirao prijateljice, no kada su se fotografije počele objavljivati u pojedinim revijama i na internetskim portalima, stvar je postala ozbiljna. Fotografirao je tako i za znameniti Fashion Week, okušao se u snimanju zvijezda (Severina je, kaže, bila oduševljena), a sada mu se djevojke svakodnevno javljaju preko Facebooka i pokušavaju ga nagovoriti da ih fotografira. Kaže da ni uz najbolju volju ne bi stigao sve napraviti, osim da uzme veliki set i snimi tisuću modela odjednom.

No, koliko god se nekome možda činilo da je Dražen ostvario snove svakog adolescenta, on snimanja zapravo odrađuje izuzetno profesionalno, pa nije rijetkost da na setu provede i po deset, petnaest sati, trudeći se kako bi fotografija bila što bolja i uspješnija.

Djevojke koje snima za njega su isključivo motivi kroz koje, kako kaže, pokušava ispričati priču. Djevojke nam pričaju kako je na setu vrlo strog i profesionalan, a nerijetko ih izlaže i ekstremnim uvjetima, poput niskih temperatura. Draženu je sve to, iako je okružen ljepoticama, vrlo ozbiljan posao, u kojem pokušava izgraditi karijeru, pa nema mjesta neozbiljnosti.

Stoga i ne čudi da je prvo snimanje za Playboy radio punih petnaest sati. Nije, kaže, bilo treme, iako je bio potpuno svjestan da radi na svom dosad najzahtjevnijem zadatku. No, baš je zato u posao uložio i najviše truda. Sve je moralo biti savršeno - od pozadine i rasvjete, do ponašanja modela. Uspio je, pa je za očekivati da će ga časopis i dalje angažirati. U svome radu mladi Dražen ima veliku potporu oca Branka, pa nije rijetkost da ga on prati na poslovne sastanke ili mu na setu pomaže postaviti svjetlo, dotjerati studio i raznositi tehniku. Reakcije su okoline uglavnom pozitivne.

- U školi su me već počeli zvati “plejboj”. Uglavnom su svi sretni radi mene. Pojedinim profesorima ne sviđa se to što sam već počeo raditi, no nemam problema sa školskim obvezama, pa me nikakvi negativni komentari ne mogu dirnuti. Bilo je nekih, pomalo zavidnih reakcija, pojedini stariji kolege zamjerali su mi što se ja, ovako mlad, već bavim tako zahtjevnom vrstom fotografije. No, to me nimalo ne smeta. Ne bih volio da me samo hvale, možda bih se zbog toga umislilo, a svaka kritika me uvijek tjera da radim još bolje i pokušam vidjeti gdje sam pogriješio.

Što se modela tiče, one su vrlo često šokirane kad saznaju koliko imam godina. U početku misle da sam dvadesetpetogodišnjak dječjeg lica, a kad shvate da sam maloljetan, vrlo se iznenade. Često sam fotoaparatom uspio snimiti baš taj trenutak, kada saznaju koliko sam imao godina. Razmišljam da jednu izložbu ili fotogaleriju posvetim njihovim šokiranim izrazima lica, to bi bilo zanimljivo vidjeti - smije se Dražen.

No, kada vide kakve im je fotografije Dražen napravio, djevojke iznenađenost u pravilu zamijene oduševljenjem. Kaže kako tajna fotografskog zanata leži u igranju i istraživanju vlastite umjetnosti.

- Za mene je ljudsko tijelo, žensko i muško podjednako, uistinu prekrasno i kroz njega fotograf može ispričati različite priče. Naravno da je tehnički dio posla bitan, poput kvalitete opreme, rasvjete, kadra i fotografije, no za potpunu priču potrebna je simbioza modela i fotografije. Zato mi je, kod rada s modelima, uvijek bitno da one budu to što jesu. Ne smije biti laži i pretvaranja, jer samo ako djevojka bude ono što jest, zajedno možemo napraviti dobar proizvod. Snimanja često traju dugo baš iz tog razloga - pokušavam iz svake djevojke izvući njezinu bit i ispričati tu priču koja se u njoj nalazi. Fotografija je više od statičnog momenta - kaže ovaj mladi fotograf. Od fotoaparata se rijetko odvaja, u šali kaže kako se uvijek budi pored “svoje drage” - fotografske opreme. I ne vjeruje da bi mu fotografija ikada mogla dojaditi jer sa svakim novim snimanjem nauči nešto novo. Proteklih tjedana izuzetno je okupiran poslom jer je Playboy pokrenuo suradnju s portalom Direktno u projektu Kraljica Instagrama. Djevojke iz cijele Hrvatske postavljaju svoje provokativne fotografije na Instagram, a čitatelji biraju one najzanimljivije, koje će onda stati pred objektiv mladog Dražena u višim krugovima natjecanja. Dražen je tako, umjesto da bude “zaljubljen do ušiju”, okružen ljepoticama i preko ušiju.

Iako su mu vrata modnih časopisa u Hrvatskoj već sada širom otvorena, ne razmišlja previše o svojoj budućoj karijeri. Zna samo da se želi nastaviti baviti profesionalnom fotografijom. Kaže kako se ne želi ograničavati planovima. Nakon završetka srednje škole, volio bi nastaviti obrazovanje, a čuo je da u Beogradu postoji kvalitetna fotografska akademija, pa možda krene u tom smjeru. No, vjerojatno mu je san, jednog dana, fotografirati zečice u Hefnerovom mansionu?

- Zapravo, ne znam. Rano je o tome razmišljati. Ne želim ispasti prepotentno, jer to doista nisam niti želim biti, no bitan je trenutak. Tko zna kako će mi karijera izgledati za nekoliko godina, tako da ne mogu sada odgovoriti bih li pristao na njihov poziv, da dođe kroz nekoliko godina - kaže Dražen.

Nema nikakve sumnje kako će se uskoro, a vjerojatno i nakon ovog teksta, javiti oni koji će smatrati da naprosto nije u redu staviti tako mladog fotografa u ulogu fotografa provokativnih fotografija.

Neće tu pomoći vjerojatno ni činjenica da se sve što Dražen radi odvija pod budnim okom njegove obitelji koja ga itekako podržava. Njima, pak, Dražen i njegovi modeli mogu samo poručiti: “Tko vam je kriv što vi niste na mojem mjestu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:44