NAJZABAVNIJI TEHNOLOŠKI DOGAĐAJ U REGIJI: Bug Future Show predstavio tehnologije koje mijenjaju civilizaciju

Čuveni američki tech podcaster, svećenik Ft. Robert Ballecer JR, smatra kako će razvoj umjetne inteligencije rezultirati napretkom čovječanstva kakvog nisu uspjele osigurati dosadašnje tehnologije

Šestu godinu za redom kino Europa bilo je pretijesno za sve zaljubljenike u suvremene tehnologije koji su htjeli čuti i vidjeti što nam donosi budućnost. Bug Future Show je tako i ovaj put, pod motom „A Different Humanity“, obilovao imaginacijom, kreativnošću, zabavom, znanjem i emocijama kroz program u kojem su sudjelovali najistaknutiji predstavnici regionalne, ali i svjetske tehnološke, developerske i pedagoške zajednice. Posjetitelji ovogodišnjeg BFS-a imali su priliku čuti na koji način predavači, panelisti i ostali govornici očekuju da će se civilizacija promijeniti zahvaljujući rapidnom tehnološkom napretku.

Iako su predviđanja budućnosti i visoke tehnologije bile u fokusu Bug Future showa 2019, publika će današnji spektakl pamtiti ponajprije po količini doživljenih emocija. Upravo emocije čine Bug Future Show posebnim. Obilje smijeha i plača, razdraganosti i ljutnje, ugodnih, ali uzavrelih diskusija kako na pozornici tako i s publikom, rezultirali su rekordnom posjećenošću svih predavanja, panela, intervjua i ostalih točaka koje su Bugovci pripremili da nam približe 'drugačije čovječanstvo'. Raspravljalo se o problemu iseljavanja programera i ostalih IT stručnjaka, o 5G mrežama, umjetnoj inteligenciji, blockchainu, strukovnom obrazovanju i izvozu domaće, STEM pameti, kao i o aktualnim trendovima kojima stremi regionalna tech zajednica. U dvije dvorane u kojima se paralelno odvijao program Bug Future Showa 2019 s pozornica je novu perspektivu čovječanstva predstavilo 50-ak stručnjaka tijekom više od 20 sati sadržaja.

Događanje je započelo 'keynote' predavanjem svjetski poznatog tech podcastera iz SAD-a, 'Digitalnog Jezuita' Ft. Roberta Ballecera, koji je razotkrio tehnološke trendove koji su posljednjih godina bili hiperbole – odveć obećavajući, neostvarivi, tek s naznakama nadahnuća. 'Padre', kako ga nazivaju njegovi pratitelji, predstavio je i one tehnologije koje smatra doista dovoljno perspektivnima da u budućnosti promijene način našeg života. One zahtijevaju da sagledamo ubojitu spiralu društvenih medija i načine na koje ih umjetna inteligencija može spasiti, uspješno - katastrofičan blockchain, sigurnosne implikacije povezive budućnosti i drugog vala nosivih uređaja koji potiču zdravlje…

- S velikim sam zadovoljstvom prihvatio poziv na Bug Future Show 2019 znajući za brojne primjere tehnoloških inovacija koje potječu iz Hrvatske, a za koje smo čuli i mi u SAD-u. Problem iseljavanja talenata dodatno pogađa sredine poput vaše pa sam s oduševljenjem slušao vodeće ljude regionalne tehnološke industrije kada su pričali o načinima na koje zadržavaju ljude 'kod kuće'. Iznenađen sam razinom stručnosti, inovativnosti i imaginacije na koju sam naišao u hrvatskoj tech zajednici okupljenoj na ovom događanju - istaknuo je Ft. Robert Ballecer.

Osim istaknutog gosta iz Amerike, u fokusu publike Bug Future Showa 2019 bili su vodeći ljudi najuspješnijih hrvatskih IT tvrtki: Nanobita, Spana i Asseca. Oni su zaključili da je najbolja opcija za sve IT stručnjake ostanak u Hrvatskoj jer upravo u njihovim tvrtkama oni mogu dobiti istovjetne ili čak i bolje uvjete za sebe i obitelji od onih koje bi imali u inozemstvu. Tehnologije koje će obilježiti 21. stoljeće, pitajući se pritom imamo li pravo čekati da se budućnost dogodi ili joj moramo prkositi, predstavio je glasoviti znanstvenik i astronom, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević, zaključivši kako živi u vremenima kada će nestati 'homo sapiens' kojeg će nadomjestiti 'drugačiji ljudi'.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, Boris Drilo, bio je jedini panelist na obrnutom panelu gdje je odgovarao na pitanja o 5G tehnologiji, umjetnoj inteligenciji, robotima, VR-u, AR-u, IoT-u i svemu ostalom što bi nam trebalo promijeniti život na bolje. U ulozi moderatorica nastupile su Maruška Vizek, Sonja Hodak, Andrea Andrassy i robotica Pepper koje su tražile odgovore na pitanja kako će nam tehnološka čuda pomoći da bolje kuhamo, pjevamo, putujemo, veselimo se, družimo i stvaramo.

Održane su i dvije radionice na kojima je demonstrirana moć mobilnih kamera. Direktor fotografije Filip Tot je kroz svoje predavanje pokazao kako Huawei Mate 20 Pro koristi prilikom stvaranja filma, a nagrađivani fotograf Domagoj Sever je publici prenio svoja iskustva o fotografiji te otkrio kako je zahvaljujući fotografiji koju je snimio Huawei mobitelom završio na izložbi u Parizu.

- Tolerancija različitosti, uživanje u prijateljstvu i dijeljenje zajedničke strasti prema tehnologiji karakteristike su programa svih do sada održanih izdanja Bug Future Showa, no ove se godine taj osjećaj zajedništva i brisanja svih međusobnih ograda ponajviše osjećao. Sretan sam što smo na pozornici Kina Europa spojili naizgled nespojivo, dočaravši publici budućnost civilizacije u kojoj svi vrijedimo jednako, bez obzira na boju kože, krvnih zrnaca ili DNK šifru, upravo zahvaljujući napretku digitalnih tehnologija – komentirao je Dragan Petric, direktor programa Bug Future Showa.

U kinu Europa je danas nastupio i osječki startup Orqa čiji su se predstavnici nedavno vratili iz Las Vegasa gdje su bili jedini hrvatski izlagač među 1.200 pomno probranih startupa iz cijelog svijeta i to zahvaljujući pobjedi na Bugovom natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockout 2018. Tom su prilikom primili i nagradu 'Idea Knockout Superwinner' za najveći broj bodova na svih pet do sada održanih natjecanja koje su im uručili hrvatski članovi CES Innovation Awards žirija.

Bug Future Show 2019 je održan pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma, a događanje su sponzorski podržali i Algebra, Asseco, Huawei, Kaspersky lab, Nanobit, Nissan, Sony, Span, Uber i Zagrebačka banka. Partneri BFS-a bili su i 404, DIT te Entrio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:34