ZLATNO SIDRO 2017.

NAUTIČKA PATROLA JUTARNJEG LISTA Puna dva mjeseca naša ekipa živjet će na moru, obilaziti skrivene uvale, otoke, marine i restorane

 Danijel Bartolic / CROPIX

Napokon, napokon, napokon. Nakon dugotrajnih, složenih i opsežnih priprema konačno smo isplovili. Otisnuli smo se na plovidbu dugu 400 jadranskih milja. Svojom 14-metarskom jedrilicom Maslina s peteročlanom mornarsko-novinarskom posadom obići ćemo 33 najvažnije jadranske marine od Umaga do Dubrovnika.

U ovu jedinstvenu akciju, prvu takve vrste u Hrvatskoj, krenuli smo pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, u suradnji s Ministarstvom turizma i uz podršku mnogih sponzora. Nazvali smo je Nautička patrola Jutarnjeg lista Zlatno sidro 2017. - prema nagradi koju će na kraju sezone ponijeti najbolja hrvatska marina. O tome će odlučiti više od tisuću nautičara što ćemo ih na svom putu anketirati i s njima porazgovarati.

Puna dva mjeseca svoj novinarski posao bez radnog vremena obavljat ćemo na ovom nevelikom prostoru pod jedrima. I danju i noću, i po najvećem zvizdanu, i po buri, i po jugu. Živjet ćemo s nautičarima, družiti se s njima na plovidbenim rutama, na gatovima, u skrovitim uvalama... Zajedno ćemo otkrivati najbolja mjesta i sadržaje za boravak, odmor i provod. Uživati u jedrenju, plovidbi, u čarima mora, ali i u uzbuđenjima što ih zna donijeti iznenadna žestoka ljetna nevera.

Gastro-vodič

Sve ćemo svoje doživljaje, susrete i događaje svakodnevno podijeliti i s čitateljima Jutarnjeg lista. Objavljivat ćemo savjete kamo ići i gdje se čime baviti, vodiče kroz gastro ponudu, opisati glavne atrakcije i destinacije koje se ne smiju zaobići, pozivati poznate na brod kao goste patrole i kao posada odlaziti k njima u posjet, na svojem ćemo putu otkrivati misterije i legende Jadrana...

S nestrpljenjem i velikim uzbuđenjem čekali smo da konačno odvežemo cimu svojeg broda Masline, koji se mjesecima pripremao i opremao u ACI marini Cres. I eto - napokon smo dočekali i taj trenutak! U vrtlozima divne iskričave brazde što ostaje iza krme bilježimo prve milje svoje jadranske ekspedicije i prve retke u brodskom dnevniku. Pred našim je pramcem bajkovita Istra, prvi cilj patrole.

Čeka nas njena moć zemlje i šarm mora. Za mnoge prava oaza odmora i mira, ali i uzbudljivih otkrića i avantura. Jer, očaravajuća je od davnina, s bezbrojnim misterijima i legendama.

Od brijunskog dinosaura do ledenog doba i Limskog zaljeva. Od paleolitskog lovca iz pulske špilje do rimskih vila i dvije tisuće godina stare Arene. Od hrama Dijane, Marsa i Neptuna do porečke Eufrazijeve bazilike i rovinjske Svete Eufemije te najstarijeg jadranskog svjetionika Savudrije.

Ljepota istarske zemlje zrači i privlači nenametljivo, blagom zimom i toplim ljetom.

Polja, brežuljci, vinogradi, maslinici. Stancija u polju, drevni gradići na brežuljku: Grožnjan, Oprtalj, Motovun, Roč. Stari kameni Hum, najmanji grad na svijetu. A u neposrednoj blizini - snaga i šarm mora. Batane i ribarske brodice na vezu. Mediteranski gradić, strme kamene uličice, mali trgovi i kampaneli, crkve, renesansne i barokne palače. Umag, Poreč, Vrsar, Rovinj, Pula. Na seoskim sajmovima rukotvorine prodaju posljednji rukodjelci izumrlih zanata. Na priredbama i pučkim feštama zvuci drevnih roženica, miha, duplic i starinski ples balun.

Domaća spiza

I posvuda oštarije, restorani i konobe. Rakija biska, s ljekovitom imelom.

Stara istarska kuhinja nudi pršut i ovčji sir, ombolo, divljač, maneštru, žgvacet, njoke i fuže. I istarski tartuf, među najcjenjenijima na svijetu. Plodove mora, ribe i rakove te istarske slastice - kroštule, fritule, povetice, cukerančiće. A sve to uz vina iz istarskih vinograda i podruma - plemeniti teran i zlaćanu malvaziju.

Počinje u Umagu

Danas se u Istri uživa i na 180 kilometara plaža, sportskim terenima, planinarskim i pješačkim rutama, 1500 kilometara markiranih biciklističkih staza.

Na filmskim i jazz-festivalima, koncertima svjetskih zvijezda, bravuroznim opernim izvedbama. U vrhunskim hotelima, noćnim klubovima i restoranima. Uz chill out, lounge, latino glazbu i zalazak Sunca na plaži…Nautička ishodišta za sve užitke u Istri upravo su marine raspoređene duž cijele njene obale - od Umaga do Pule, Verude i Pomera. Brodom Nautičke patrole hrlimo im u zagrljaj. Brod nam se zove Maslina, vrlo prikladno za zemlju i podneblje gdje se proizvodi najbolje maslinovo ulje na svijetu.

U ponedjeljak 3. srpnja javljamo se iz Umaga, a potom slijede ACI marina Pula, marina Veruda, ACI marina Pomer...

Stara tradicija
Pater Tuba blagoslovio porinuće broda

Prema staroj pomorskoj navadi, i brod Nautičke patrole je na početku plovidbe blagoslovio svećenik. Našoj Maslini i njezinoj posadi na početku puta riječi blagoslova uputio je gvardijan samostana franjevaca konventualaca u Cresu pater Zdravko Tuba.

Nadahnutim izričajem i navodima iz Svetog pisma naglasio je koliko je vjera važna u svakodnevnom životu čovjeka koji je poput uzburkanog mora.

- Želim vam uspješnu i sigurnu plovidbu, Božji blagoslov neka vas prati, plovite u miru - rekao je pater Zdravko Tuba.

Stručni žiri sastavljen od nautičara
Zlatno sidro najboljoj marini

Marini koja osvoji najviše bodova u trajno će vlasništvo pripasti trofej Zlatno sidro Jutarnjeg lista za najbolju marinu u 2017. godini. Slijede priznanja za drugo i treće mjesto. Posebno priznanje Jutarnjeg lista pripast će organizaciji koja je ostvarila najveći doprinos u razvoju hrvatskog nautičkog turizma u 2017. godini.

Posebno priznanje Moja najdraža marina pripast će marini po izboru nautičara na temelju ankete u kojoj će odgovoriti na pitanje u kojoj se marini osjećaju najugodnije. Jutarnji list dodijelit će posebne zahvalnice svima zaslužnima za svesrdnu pomoć i podršku organizaciji Nautičke patrole 2017. Sve nagrade, priznanja i zahvalnice bit će uručene na posebnoj svečanosti odmah nakon završetka Nautičke patrole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:26