MAX ŠKLEDAR

NEOBIČAN SUSRET USRED KORNATA 'Ja sam ti kao Forrest Gump: umjetnik, zlatar, sudski vještak, samouki majstor za motore...'

 
Max Škledar
 Danijel Soldo / CROPIX

Tihi žubor valova i lagano pirkanje vjetra u marini Piškera odjednom prekida grmljavina. Nije oluja, već siloviti zvuk dva motora General Motorsa koji paraju popodnevnu spokojnost Kornata. Sastavljeni na drugom kraju svijeta, ponikli iz drugog vremena, punih pedeset godina nakon nastanka u tvornicama Detroita i dalje pogone impresivni brod Concorde Sport Fisherman, koji nosi ime „Sv. Ana”.

Robustan je to brod, namijenjen za big game fishing i naizgled primjereniji za nepregledna prostranstva Atlantika, nego za smirenije vode Mediterana. Za kormilom mu je Max Škledar, skiper koji se još manje uklapa u pitomu Piškeru od broda kojim upravlja.

Predstavlja nam se kao umjetnik, zlatar, sudski vještak, prijatelj vlasnika broda i samouki majstor za motore. Ljeto provodi u Jezerima, gdje pazi na „Sv. Anu” i smišlja nove umjetničke kreacije. Dugotrajan je to proces, kaže, i zahtijeva potpunu fokusiranost. Postiže ju lakše na Murteru i Kornatima, nego u užeglom Zagrebu, gdje se nalazi njegov atelje.

- Kad bih ti rekao što sam sve prošao u životu, bilo bi ti teško povjerovati. Ja sam ti kao Forrest Gump – hrabro nabacuje usporedbu tek napola se šaleći.

Malo ga je teško pratiti, skače s teme na temu, čas priča o brodovima, čas o nakitu, pa o bendu u kojem je svirao kasnih osamdesetih. Ipak, u razgovoru najviše ističe tu svoju umjetničku crtu, želju da se igra s krajnostima i da od dragog kamenja i drugih materijala stvori djela koja će imati trajniju vrijednost. No, trenutno je više zaokupljen brodskim motorima, u čijem popravljanju nalazi neki svoj mir.

- Pitao me neki čovjek da mu pomognem, ja sam u taj motor uronio i radio dok ga nisam sredio – priča Max. Prije nego će upaliti one beštije iz Detroita kako bi se s prijateljima otisnuo na otvoreno more, poziva nas da ga posjetimo kad stignemo u Jezera.

- Dođite, družit ćemo se malo, možda pojest koju tunu. Znate kako kažu, i najljepše stvari u životu su bolje kad ih možeš podijeliti s nekim.

A1 - 600 terabajta dnevnog internetskog prometa na moru

Tehnološki partner Nautičke patrole i prijenosa uživo u 360° tehnologiji je A1 preko čije mobilne mreže nam iz skrivenih kutaka Jadrana dolaze zanimljivi, zabavni, opuštajući i spektakularni prijenosi uživo.

P3 mjerenje potvrdilo je da A1 Hrvatska ima najbolju mobilnu mrežu i najbrži download u fiksnoj mreži, što će sve više dolaziti do izražaja jer potrebe za podatkovnim prometom sve više rastu. Tako će ovog ljeta dostići čak 600 terabajta dnevnog internetskog prometa na moru, što je 100 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Potrebe za podatkovnim kapacitetima na moru su više i od onih u velikim gradovima i na kontinentu pa je A1 duž obale pojačao kapacitete s dosadašnje maksimalne brzine od 750 Mbit/s na 1,35 Gbit/s za mobilno surfanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:28