U POSJEDU ISKAZA

NEDJELJNI donosi PRAVU ISTINU o smrti Igora Benete: Likvidiran je jer zbog njega Markač leži u Haagu

Nedjeljni Jutarnji u posjedu je iskaza pripadnika ATP Lučko Branka Balunovića koji daje naslutiti da se Beneta možda nije objesio, već da je uklonjen jer je s Franom Drljom počinio masakr u Gruborima: trčao je za starcem te ga ubio u šumi.

ZAGREB - Ako vas stvarno zanima zašto je Igor Beneta mrtav, objavite ove dokumente koji pokazuju da je on zajedno s Franom Drljom - ubojica iz Grubora. Izjava Branka Balunovića pokazuje da je Beneta viđen kako goni civila u šumu i ubija ga.

To su naši heroji i osobe zbog kojih Markač sjedi u zatvoru - glasi poruka koju smo zaprimili u redakciju, a potkrepljena je s dva dokumenta - iskazom Igora Benete na obavijesnom razgovoru u Ravnateljstvu policije vođenom 29. listopada 2009., te zapisnikom o ispitivanju svjedoka Branka Balunovića, umirovljenog pripadnika ATJ Lučko, koji je svoja saznanja ispričao 16. prosinca te godine na Županijskom sudu u Zagrebu.

Slučaj Grubori, u kojem je neposredno nakon akcije Oluja pobijeno šest srpskih civila starije životne dobi, jedan je od najtežih ratnih zločina kojeg su počinili pripadnici HV-a.

Taj ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti procesuiran je u Haagu, zbog čega je nepravomoćno osuđen tadašnji šef specijalne policije, general Mladen Markač. Tadašnji civilni upravitelj Knina Ivan Čermak oslobođen je svake odgovornosti, dok uloga tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka nije ni obuhvaćena optužnicom.

Dok se Haag bavio zapovjednom odgovornošću, neposredne izvršitelje prepustili su hrvatskom pravosuđu. Na Županijskom sudu u Zagrebu suđenje za Grubore napokon je počelo 24. studenoga ove godine, a uz prvooptuženog Franu Drlju, na optuženičkoj klupi sjedio je još Božidar Krajina, dok se za Beneta tvrdilo kako je nedostupan pravosuđu jer je u bijegu od siječnja, kada se trebao vratiti u pritvor.

Sumnjiva smrt?

Nekoliko dana poslije policija je objavila kako se Beneta objesio 15-ak kilometara od Grubora, a policijski glasnogovornik Borovac novinarima je govorio da se to dogodilo “prije tri, četiri dana”. Dan poslije Borovac je ustvrdio kako se Beneta objesio još u travnju.

To je jedna od indicija da je smrt vješanjem Igora Benete u najmanju ruku sumnjiva, a pobornicima teorije zavjera na ruku ide i što policija nije mogla Benetu identificirati punih sedam mjeseci, iako su u svojim arhivama imali njegove otiske prstiju i zubala, koje je kao pripadnik specijalne policije dao još 1991., radi lakše identifikacije u slučaju pogibije u ratu. No, ono što policija nije mogla otkriti sedam mjeseci, uspjeli su u svega tri dana nakon početka suđenja za slučaj Grubori.

Zbog tih okolnosti, za rasvjetljavanje okolnosti oko slučaja Grubori veoma su vrijedni iskazi Branka Balunovića i Igora Benete koje objavljujemo. Balunović u iskazu otkriva dosad nepoznate detalje slučaja Grubori i tvrdi kako su za masakr u Gruborima najodgovorniji Frano Drlje i Igor Beneta.

Tvrdi kako su 25. kolovoza 1995., neposredno nakon akcije Oluja, upućeni na šire područje Knina radi osiguranja prolaska vlaka s predsjednikom Franjom Tuđmanom, koji je dolazio u oslobođeni Knin. Zapovijedao je jednom od četiri taktičke grupe koje su brojile od osam do 12 pripadnika Antiterorističke jedinice.

U jednom trenutku, kada su došli do “jednog naselja, ali ne znam kako se zove”, pripadnik njegove grupe Anto Jurendić radiovezom izvijestio je zapovjednika operacije Josipa Čelića da je pronašao dvije žive osobe, muškarca i ženu starije životne dobi, te ga pitao što da radi s njima, a Čelić mu je odgovorio da će netko doći po njih.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 21:44