KRAĐA SIROVINE

NEDJELJNI razotkriva: Nova afera u Hrvatskim šumama! Pročitajte kako se vara na drvnoj sirovini

'Što ćete se, dečki, s tim baviti, vidite da dolazi globalno zatopljenje. Još malo pa se nećemo ni grijati...'

Što ćete se, dečki, s tim baviti, pa vidite da dolazi globalno zatopljenje. Još malo pa se nećemo ni grijati... - glasio je odgovor jednog od direktora u Hrvatskim šumama nakon što su mu se za pomoć obratili mladi poduzetnici iz Zagreba Dario i Eugen Glavinić. Oni su u Hrvatskoj Dubici, području od posebne državne skrbi, dakle povoljnijih poslovnih uvjeta, htjeli otvoriti tvornicu peleta. To su prešanih drvnih ostataka koji se koriste za ogrjev, a odlikuju se velikom energetskom vrijednošću, ekološki su, a od plina su, primjerice, jeftiniji za 30 do 40 posto.

Trebala je to biti jedna od rijetkih uspješnih gospodarskih priča u Hrvatskoj u ova krizna vremena, ali nakon više od godinu dana zavlačenja od strane Hrvatskih šuma, projektu vrijednom 10 milijuna eura prijeti propast.

Sirovine više nema

Unatoč činjenici da je Peletarna Glavinić u programu gospodarskog oporavka Vlade, da projekt podržavaju Općina Hrvatska Dubica, Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva te Hrvatska gospodarska komora, sve to zaustavljeno je u Hrvatskim šumama - državnoj tvrtki kojom upravlja HDZ-ov koalicijski partner HSS. Hrvatske šume, naime, ove su godine trebale raspisati natječaj za prodaju drvne sirovine proizvođačima peleta, ali to nije učinjeno. Umjesto toga, najveći dio sirovine su dali elektranama, ostatak nije moguće locirati, a poduzetnicima Glavinić jednostavno su rekli da sirovine - nema.

- Nakon višemjesečnog zastoja s Hrvatskim šumama, počeo sam u siječnju slati dopise Vladi - počeo je priču Dario Glavinić. - Osobno premijerki Kosor i novom ministru za investicije Domagoju Miloševiću. Nakon toga stiže nam dopis da oni to šalju u Ministarstvo regionalnog razvoja da se riješi problem. Tjedan dana poslije zove me ravnatelj za drvnu industriju u Ministarstvu i kaže da će odmah zakazati sastanak s direktorom HŠ-a Darkom Vuletićem. Čekali smo deset dana jer nisu imali vremena za nas. Napokon, kad smo se sastali, rekli su nam da će se raspisati poziv, najkasnije u roku od 30 dana od sastanka, za sve koji se žele bavit proizvodnjom peleta. Naravno, poziv nisu raspisali. Poslao sam ponovno dopise u ožujku, pa opet u svibnju. Napokon, stiže i odgovor ministra Božidara Pankretića u kojem kaže da će se do kraja svibnja raspisati poziv za nas u svrhu potpisivanja desetogodišnjih ugovora. Tada sam mislio da je sve gotovo i da smo konačno riješili problem. Ali, prevario sam se. Poziv nije raspisan, a nakon mjesec dana iz HŠ-a nam javljaju da nemaju više sirovine - razočaran je Glavinić.

Ne zna gdje ide biomasa

Odgovor Hrvatskih šuma zvuči neuvjerljivo ako se uzme u obzir činjenica da se godišnje tone drvnog otpada izvezu, a sva sirovina ide elektranama, koje za razliku od tvornica peleta ne proizvode dodanu vrijednost, već struju prodaju povlaštenom kupcu - HEP-u. I da nadležno ministarstvo tvrdi kako neplasirane sirovine još ima.

Hrvoje Maras, voditelj projekata u Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske, smatra da je taj projekt nešto što bi trebalo podržati, a da su Hrvatske šume netransparentna tvrtka koja taji podatke o količini drvene biomase. Problem je, kaže Maras, što se ne zna s kim Hrvatske šume sklapaju višegodišnje ugovore, a želite li doznati koliko je biomase godišnje raspoloživo, to ne možete.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:18