PROFESIONALNO IZVJEŠTAVANJE

APEL NOVINARA 16 REDAKCIJA SVEUČILIŠTU U ZAGREBU Postupak izbora rektora najvećeg hrvatskog sveučilišta mora biti javan

Za Magazin.
Zagreb, 130115.
Trg marsala Tita, Rektorat Sveucilista.
Na fotografiji: Damir Boras - rektor Sveucilista.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Damir Boras

Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu sa zahtjevom da postupak izbora rektora bude javan. Od rektora Damira Borasa zatražili su da se osobno očituje o njihovu zahtjevu.

Od sveučilišnog Izbornog povjerenstva novinari su zatražili da omogući prisustvo predstavnika medija na sjednici Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, odnosno na izbornoj sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor.

Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

- U cilju profesionalnog izvještavanja, dolje potpisani novinari traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata - stoji u dopisu novinara proslijeđenom sveučilišnom Izbornom povjerenstvu.

Očitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić navodi kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta - Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa.

Zasad je izostao odgovor rektora Borasa na apel medija, umjesto kojega je Ured za odnose s javnošću Sveučilišta uputio poziv na konferenciju za novinare, ali po završetku sutrašnje sjednice Senata u 14 sati.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND).

- HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi zahtjeva da postupak izbora rektora bude javan - poručuju iz HND-a.

Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, index.hr, HRT, 24 sata, srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova Tv.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo