REAKCIJE NA ŠUSTEROVA IMENOVANJA

Autori će bojkotirati nastavak kurikularne reforme

AUTORI ĆE BLOKIRATI NASTAVAK KURIKULARNE REFORME 'Znamo da je to opstrukcija, ali i to je bolje nego da se reformu ideološki oboji'
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Zbog imenovanja stranačkog kadra u Šustarovo povjerenstvo za reformu, sve su manje šanse da će se itko od članova radnih skupina za izradu Cjelovite kurikularne reforme (CKR) odazvati Šustarovom pozivu i nastaviti raditi na kurikularnim dokumentima. Na takvo vođenje reforme, kažu, ne pristaju, a kao autori kurikuluma zatražit će najvjerojatnije i njihovo povlačenje iz procedure. Učitelji i nastavnici, njih oko 400 koji su pisali nove kurikulume, sumnjaju u dogovor s aktualnim ministrom obrazovanja oko nastavka suradnje koju od njih očekuju u MZOS-u, piše Novi list.

Stručne radne skupine dogovorile su se da će nastaviti rad na reformi ako je bude vodila Ekspertna radna skupina u starom sastavu, jer sve ostalo smatramo upletanjem politike u reformu. Dogovorili smo se i da ćemo zabraniti MZOS-u korištenje dokumenata koje smo izradili, a jedna od opcija je i zahtjev za povlačenjem dokumenata i zabranom korištenja našeg autorskog djela. Svi smo potpisali ugovor o autorskom djelu, nitko nam nije otkazao taj ugovor, i bez našeg dopuštenja u dokumente ne smiju dirati – upozorava Igor Lukić, voditelj Radne skupine za etiku i zamjenik voditelja Radne skupine za poduzetništvo.

Svjestan je, kaže, da bi to značilo opstruiranje kurikularne reforme, ali 'i to je bolje nego da se reformu ideološki oboji'. Prema ugovoru o autorskom djelu, MZOS prijedloge kurikuluma koji idu u javnu raspravu smije koristiti, ali ne i prerađivati bez dopuštenja autora. Ako Šustarov tim ustraje na izmjenama kurikuluma ne tražeći njihovo odobrenje, spremni su zaštititi svoja prava i sudskim putem, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:30