BRAT NENADA BAKIĆA

BAKIĆ POTVRDIO KANDIDATURU 'Da, odlučio sam kandidirati se za rektora, Sveučilištu nužno treba snažan zaokret'

Zagreb, 150517. Hotel Westin.
Konferencija za novinare o peticiji Stop plagiranju u Hrvatsko. Peticiju, pokrenutu u povodu afera vezanih s osobama na visokim javnim funkcijama, dosad je na inicijativu profesora, znanstvenika, ucitelja, lijecnika i studenata potpisalo gotovo 11,5 tisuca potpisa. Na konferenciji za novinare bilo je rijeci kako je najavljenio, o razlozima njezinog pokretanja, odazivu na potpisivanje i zahtjevima upucenima Vladi i Saboru.
Na fotografiji: Damir Bakic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Damir Bakić

Koncem veljače ili s prvim danima ožujka trebao bi biti poznat rezultat izbora rektora najvećega hrvatskog sveučilišta. Sadašnjem rektoru Damiru Borasu 30. rujna iduće godine istječe mandat, a službena procedura nalaže pokretanje postupka izbora rektora najkasnije osam mjeseci prije isteka mandata. Senat je pokrenuo proceduru, a kandidati za rektora svoje programe i ostalu dokumentaciju trebaju ažurirati izbornom povjerenstvu do 19. prosinca.

Namjeru o svojoj kandidaturi jučer nam je potvrdio profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i član Senata, Damir Bakić, ujedno brat poznatijeg Nenada Bakića, savjetnika predsjednice i osnivača Instituta za razvoj i inovativnost mladih. 

- Da, odlučio sam kandidirati se za rektora. Zapravo, radi se tek o namjeri jer formalnu kandidaturu tek treba poduprijeti, odnosno podnijeti moj fakultet i Vijeće prirodoslovnog područja, potvrdio je Damir Bakić, dodajući da je primarni razlog odluke što Sveučilište nije u dobrom stanju i potrebne su promjene.

- Treba nam novi impuls. Treba nam nada i prije svega vjera i optimizam da Sveučilište koje sada osjećamo otetim možemo vratiti svima koji ga čine: fakultetima, studentima i profesorima, kaže D. Bakić, po kojemu su sadašnji rektor i Uprava Sveučilišta ne samo trenutno, nego zapravo sve vrijeme u ovom mandatu s nekim u zavadi: s Ministarstvom, sa Sindikatom, s nekim fakultetima, s profesorima, sa studentima pojedinih fakulteta, ponekad sa svima.

- Mnogo je otvorenih problema, sve više je netransparentnih odluka i sve manje poštivanja procedure i sveučilišnih tijela.  Nije onda ni čudno da se u takvoj atmosferi donose i odluke koje nisu zakonite, te da nas - i Upravu Sveučilišta, a onda, na žalost, i Senat - i akademska zajednica i javnost sve češće percipiraju kao neslobodni i klijentelistički klub, kaže D. Bakić, po kojemu "Sveučilištu nužno treba snažan zaokret, povratak izvornim sveučilišnim principima kao što su otvorenost, tolerancija i dijalog - svemu onome od čega su nas ovaj rektor i ova Uprava poprilično udaljili".


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo