BUDUĆNOST HRVATSKE

BRILJIRALI NA MATURI 'Od matematike i fizike odmarao sam se svirajući Coldplay na svom klaviru'

Najbolji među najboljima bio je Nikola Jalšenjak iz MIOC-a koji je matematiku i fiziku riješio sto posto i dobio nagradu “Marin Soljačić” te 5000 dolara
Goran Petrak (V. gimnazija), Nikola Jalšenjak (XV. gimnazija) i Marijan Smetko (V. gimnazija)
 HANZA MEDIA

Prvo na što je pomislio bilo je to da mu je netko priredio neslanu šalu.

“Čestitamo, Nikola, ti si najbolji učenik svoje generacije u cijeloj Hrvatskoj”, rekla mu je osoba s druge strane telefona.

I kako je razgovor odmicao bio je, kaže, sve zbunjeniji jer je osoba zvučala ozbiljno. Kad je spustio slušalicu, pohitao je u sobu za računalo da što prije provjeri rezultate državne mature. I onda je ugledao svoje ime.

Osvojio novac

“Pa, stvarno sam najbolji”, rekao je naglas i nespretno po sobi ponovno tražio mobitel da nazove sve koje poznaje i priopći im tu fantastičnu vijest.

Naime, nagrada Marin Soljačić i 5000 dolara ove godine otišlo je u ruke Nikole Jalšenjaka iz XV. gimnazije, koji je na državnoj maturi fiziku i matematiku napisao sa stopostotnim uspjehom.

- Iznenadio sam se kad sam vidio rezultate. Znao sam da sam dobro napisao, ali nisam očekivao da ću baš biti prvi u generaciji - rekao je Nikola i dodao da osjeća veliku čast što mu je pripala ova nagrada.

Za maturu je učio intenzivno pred kraj školske godine, ali napominje da je za njegov uspjeh najvažnije cijelo četverogodišnje obrazovanje. Pripremao se sam, učio je iz svojih bilješki te raznih priručnika i zbriki, a stanku bi uzeo samo kad bi otišao nešto pojesti. Zahvaljujući svom trudu nedavno je upisao matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Osvojeni novac stavit će na štednju jer još ne zna na što će ga potrošiti, no rekao je da bi volio nekamo otputovati. Ipak, nakon faksa ima želju ostati u Hrvatskoj i ovdje pronaći posao. U slobodno vrijeme igra tenis, a ovo mu je, kaže, prvi veliki školski uspjeh.

Bez greške

- Išao sam i prije na natjecanja, ali sam najdalje dogurao do županijskog pa sam zato još više ponosan na svoj uspjeh - rekao je Nikola.

No nije jedini. Uz njega su još dva zagrebačka učenika riješila čak dva ispita na državnoj maturi sa stopostotnim uspjehom.

Odmah njemu uz bok nalazi se i Goran Petrak, sada bivši učenik V. gimnazije, koji je isto tako matematiku i fiziku riješio bez greške.

- Jako sam ponosan na sebe. Puno sam se pripremao, ali moram priznati da je u igri malo bila i sreća, jer su me pogodila sva pitanja koja sam znao - rekao je skromni maturant Goran koji je nedavno upisao željeni Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Ponosna obitelj

Fiziku je pripremao deset dana, matematiku još i više, a sve pripreme obavio je sam. Učio je svaki dan, a sada, kaže, odlazi na zasluženi odmor prije početka faksa. Kao i Nikola, ni Goran ne planira napustiti Hrvatsku nakon fakulteta jer želi ostati blizu svojih prijatelja i obitelji koji su mu bili velika podrška cijelo školovanje. U društvu stopostotnih prirodnjaka našao se i Goranov kolega iz škole, Marijan Smetko, koji je isto tako bio iznenađen rezultatima mature.

- Nisam očekivao da ću matematiku tako dobro napisati, a posebno mi je drago za informatiku jer mi je ona najdraži predmet - ponosno je rekao Marijan, koji je stopostotni rezultat ostvario iz matematike i informatike.

Svira klavir

Odličan uspjeh na maturi, kao i odlične ocjene u školi pomogle su mu da ostvari svoj san.

- Želim biti programer pa sam odabrao fakultet Elektrotehnike i računarstva jer smatram da ću tu dobiti najbolje znanje i praksu - komentira Marijan.

Za državnu maturu se, kaže, intenzivno počeo pripremati odmah poslije norijade, a nije išao ni na kakve pripreme, već je učio sam ili u društvu prijatelja, a dodaje kako mu matura iz ovih predmeta nije bila posebno teška. Između rješavanja teških matematičkih formula, opuštao se uz glazbu s radija ili je surfao po internetu, a ponekad je na klaviru svirao svoju omiljenu pjesmu, “Clocks” svjetski poznate grupe Coldplay, jer ga je najbolje opuštala nakon napornog učenja te vježbanja.

Ove godine je u državnu maturu uloženo oko 20 milijuna kuna

Čak 35.527 pristupnika polagalo je ove godine državnu maturu, a njih 108 barem jedan ispit riješilo jesa stopostotnim rezultatom. Maturi je pristupilo 30.619 redovnih učenika, od čega je 50 posto iz strukovnih škola i 36 posto iz gimnazija, a 14 posto su činili ostali pristupnici. Gimnazijalci su puno više polagali predmete više razine nego njihovi kolege iz strukovnih škola. Ljetnu maturu pala su 222 učenika gimnazije, što je 27 učenika manje nego prošle godine, dok je, s druge strane, državnu maturu prošle godine sa stopostotnim uspjehom položilo 95 učenika, što je 13 manje nego ove godine, a 43 učenika ove je godine riješilo jedan ispit više razine ili izborni u potpunosti. Predstavljajući rezultate ljetnog roka ispita mature, Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), u ponedjeljak je rekla da je ovo najbolje provedena matura do sada, a u nju je uloženo oko 20 milijuna kuna. “Matura je prošla jako mirno i ove su godine maturanti neometano mogli polagati ispite. Razlog je povećana razina sigurnosti, tako da je ove godine matura prošla bez ikakvih incidenata”, rekla je Jukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:38