IZDAVAČKI POTHVAT HANZA MEDIJE

Danas ne propustite: Uz svaki Jutarnji list besplatan primjerak Hrvatskog pravopisa!

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Prvoga dana nove školske godine Jutarnji list poklanja svojim čitateljima Hrvatski pravopis središnje nacionalne znanstvene ustanove za istraživanje hrvatskoga jezika - Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Riječ je o pravopisu službeno odobrenome za korištenje u školama koji Jutarnji list objavljuje u ponedjeljak, 5. rujna, na ukupno 144 stranice. Time čitateljima dajemo jedinstvenu priliku za rješavanje pravopisnih i gramatičkih dvojbi.

Rješavanje prijepora

Pravopis je nastao kao pokušaj rješavanja prijepora u hrvatskoj pravopisnoj praksi 2013. godine i rezultat je rada znanstvenika Instituta za hrvatski jezik. U slobodnoj prodaji može se naći po cijeni od 110 kuna, no Jutarnji list je uz potporu Instituta i generalnog sponzora Adris grupe odlučio učiniti ga dostupnim širokom krugu obitelji čiji školarci kreću u škole.

- Nakon tri godine Hrvatskog pravopisa i dva milijuna posjeta na mrežnim izdanjima besplatni primjerak tiskanog izdanja koji će se dijeliti uz Jutarnji list zasigurno će imati pozitivan učinak na govornike hrvatskog jezika, a osobito na školsku populaciju - istaknuo je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Zagreb, 010916.
Tiskara Vjesnik.
Knjizica Hrvatski pravopis u izdanju Hanza Medie.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza media

Potporu izdavanju pravopisa dalo je Sveučilište u Zagrebu. Prema riječima rektora Damira Borasa, Sveučilište s velikim veseljem sudjeluje u promidžbi hrvatskoga jezika kroz hvalevrijednu akciju te će i ubuduće svim sredstvima nastojati da znanje i vještina uporabe hrvatskoga jezika bude na toj razini da mladi mogu samostalno, kvalitetno i biranim jezikom izricati svoje misli.

Borasova preporuka

- Pravopis sadrži mnogo gramatičkih naputaka i u dovoljnoj mjeri poštuje sve hrvatske tradicije pa je tako i preporučljiv - ističe rektor Boras.

Predsjednik Uprave Adrisa Ante Vlahović zalaže se za promicanje kulture izvrsnosti, znanja i solidarnosti u društvu. Uoči objave Pravopisa poručuje:

- Trebamo zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te zajedno osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi.

Zagreb, 010916.
Tiskara Vjesnik.
Knjizica Hrvatski pravopis u izdanju Hanza Medie.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:21