PROSVJED

DANAS SE SASTAJU VLADA I SINDIKATI Sutra počinje veliki štrajk u osnovnim i srednjim školama?

Hoće li učenici u slučaju štrajka morati dolaziti u školu ili ne, odlučuje ravnatelj svake škole. Iz sindikata poručuju da bi bilo logično da ravnatelji djecu puste kućama
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Hoće li doći do dogovora ili sutra započinje opći štrajk u srednjim i osnovnim školama, znat će se danas nakon sastanka predstavnika sindikata i Vlade. Riječ je o zadnjem danu kada je moguće mirenje, koje je dio procedure prilikom organizacije štrajka.

Sindikati su, naime, početkom prošlog tjedna urudžbirali Vladi najavu štrajka, koji bi ako ne dođe do kompromisa trebao početi sutra i trajati do ispunjenja zahtjeva.

Zahtjevi od kojih sindikati ne odustaju odnose se na povećanje plaće za šest posto.

U svim dosadašnjim razgovorima, čelnici su rekli kako od svojih zahtjeva neće odustati te kako je jedino o čemu mogu pregovarati dinamika ispunjenja njihovih uvjeta. Hoće li učenici u slučaju štrajka morati dolaziti u školu ili ne, odlučuje ravnatelj svake škole.

Naime, kako nam je već objasnio Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH, takve odluke ne donosi sindikat, ali bi bilo logično da ravnatelji djecu puste kućama jer inače neće imati tko brinuti za njih. S druge strane, kada se govori o učenicimay razredne nastave, pogotovo djece koja idu u produženi boravak, uglavnom se sudionici štrajka organiziraju tako da čuvaju djecu, ali s naglaskom na čuvanje, jer se nastava ne održava.

Iako se svi nadaju da će doći do kompromisa, i da do scenarija sa štrajkom neće doći, šanse za to su sve manje.

Naime, premijer Plenković je jasno dao do znanja da blagajna naše zemlje u ovom trenu može ponuditi povećanje od dva posto koeficijenta za složenost poslova, te kako se mora pronaći neki balans.

- Ponudili smo i nastavak razgovora kasnije. No, u ovom trenutku, kada nemam cijelu sliku za proračun za iduću godinu, ne mogu se obvezati na nešto za što nisam napravio izračun. To nisu mali iznosi, oni se odnose na veliki broj ljudi, za to treba imati proračunska sredstva - rekao je premije Plenković nekoliko dana uoči velikog sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16