TEHNIČKA ŽELJEZNIČKA ŠKOLA MORAVICE

DIGITALIZIRALI SE PRIJE NEGO ŠTO JE U NJIHOVO MJESTO STIGAO BEŽIČNI INTERNET Profesor Vrbanec siguran je da će se kvaliteta dići na višu razinu

 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Ovih dana Tehnička željeznička škola Moravice u Gorskom kotaru bit će opremljena prezentacijskom interaktivnom učionicom koja uključuje PC računalo, monitor s funkcijom dodira i zvučnike, koja uz prezentacijsku opremu uključuje i 30 tableta koje učenici mogu koristiti u nastavi. Ljetos su u sklopu projekta e-Škole dobili i brzu bežičnu mrežu, a prije toga su profesorima podijeljeni tableti što je značajno unaprijedilo njihovu nastavu. Profesor elektrotehničke grupe predmeta Danijel Vrbanc (58) vrlo je zadovoljan kvalitetom interneta, siguran je da će se kvaliteta nastave dići na još višu razinu kada im dođe ostatak tehnike.

Ova škola posljednjih je godina doživjela puno promjena. Zbog lošeg stanja na tržištu poslova vezanih za željeznicu okrenuli su se nekim novima zanimanjima. U ovoj godini prvi puta nemaju nijedan prvi razred učenika koji se školuju za neko od zanimanja vezano za željeznice, zato su se okrenuli CNC operaterima, tehničarima za mehatroniku, tehničarima za računalstvo i dr., a jednako tako su značajno unaprijedili svoje tehničke kabinete. Može se reći da su time napravili vrlo dobre temelje za implementaciju projekta e-Škole. Škola u Moravicama sretna je što za provedbu projekta, između ostalih ima profesora Vrbanca, kojemu ne nedostaje ni znanja niti entuzijazma.

Rođeni je Karlovčanin, a u prosvjeti radi tek šest godina te će uskoro u mirovinu. Zanimljiv životni put prof. Vrbanca u prosvjetu je uveo 2011. godine. Nakon završetka studija elektrotehnike zaposlio se u Institutu Radioindustrije Zagreb, potom je prešao u Računski centar Karlovac, pa na nekoliko godina otišao u Ministarstvo prometa i bio savjetnik tadašnjem ministru Ivici Mudriniću, a onda se okušao u poduzetništvu vodeći obiteljsko građevinsko poduzeće. Kriza koja je poljuljala tu granu nagnala ga je da se okuša u prosvjeti i tek tada je, kaže, otkrio svoj životni poziv.

Da je tome tako, svjedoči i svjetski uspjeh skromnog profesora. Ušao je u Microsoftovu zajednicu koja se bavi poučavanjem, te je među 6000 edukatora iz 100 zemalja bio jedan od aktivnijih i zapaženijih. Pozvan je među njih 300 najkvalitetnijih u Toronto na E2 (Education Exchange) skup te je sa svojom grupom na zadanu temu “igrifikacija u nastavi” na radionici osmislio projekt dječje igrice Minecraft u fuziji s alatom Skype, koja omogućuje zajedničku igru djece iz cijelog svijeta, jer razbija jezične barijere.

Dok čeka punu primjenu e-Škole osmislio je vlastiti projekt koji je nazvao eBilježnica, kao neku međuetapu između sustava “kreda i ploča” i e-Škola.

- Pomoću programa Office 365, odnosno alata OneNote Class Notebooka možete raditi svašta, koristeći resurse koje imate. Primjerice, u njega učenici pišu u školi, dođu kući i otvore svoja računala i sadržaj im je tamo, mogu ga nadopuniti linkom s YouTubea, slikom s interneta, nekim korisnim člankom ili vlastitim videom te imati sve na jednom mjestu. Jedini je problem što su tableti s aktivnom olovkom skupi - kaže profesor Vrbanc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:25