NASTAVNICI ĆE BITI MOTIVIRANIJI

DIVJAK POZIVA ŠKOLE DA PRIJAVE ZA SUDJELOVANJE U EKSPERIMENTALNOJ FAZI KURIKULARNE REFORME 'Torbe đaka bit će lakše, neće morati samo učiti napamet'

Blaženka Divjak
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u četvrtak u Bruxellesu da će u petak njezino ministarstvo objaviti poziv školama za sudjelovanje u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme, u čemu pomaže i Europska komisija.

Ministrica Divjak sudjelovala je u četvrtak na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, tijekom kojeg je imala nekoliko bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama ministrima te s povjerenikom za obrazovanje Tiborom Navracsicsem.

"Posebno ističem razgovor s povjerenikom Navracsicsem s kojim sam razgovorala o našoj kurikulranoj reformi i zahvalila mu na pomoći u tome, s obzirom na to da sutra imamo poziv za škole koje kreću eksperimentalnu fazu kurikularne reforme od ove jeseni", rekla je ministrica.

Europska komisija pruža tehničku pomoć kod recenzije dokumenata, pomaže kod traženja eksperata koji će raditi na edukaciji nastavnika i u pripremi materijala te praćenju eksperimentalne faze koja će zaživjeti u 60 do 70 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Eksperti koji su dodijeljeni kao pomoć Hrvatskoj pomoći će i u identificiranju jakih i slabih mjesta prije nego što se kurikularna reforma počne primjenjivati u svim školama u Hrvatskoj.

"Poziv školama da uđu u eksperimentalni program značit će lakše torbe za učenike i motiviranije nastavnike, a prije svega učenici će moći rješavati probleme u digitalno zrelim školama, a ne samo bubati činjenice", rekla je ministrica Divjak.

Na sastanku ministara bilo je riječi o o evaluaciji programa Erasmus+, jačanju strateških partnerstava putem „Europskih sveučilišta”, poboljšanja učenja jezika, promicanja uzajamnog priznavanja diploma i promicanja mobilnosti i sudjelovanja studenata s pomoću „europske studentske iskaznice”.

Ministrica Divjak je rekla da se zauzela da se u programu razmjene studenata Erasmus+ više šansi dade onim državama koje do sada nisu toliko uključene te onim učenicima i studentima koji dolaze iz perifernih, podzastupljenih područja.

U Europskoj uniji ove godine se planira započeti s pilot fazom uspostave mreže europskih sveučilišta, a za koju će u sljedećem višegodišnjem proračunskom razdoblju biti osigurane milijarde eura.

"Važno je da mi sada kada se ti programi formuliraju budemo u prilici u tome sudjelovati tako da i naša sveučilišta budu punopravni partneri i to je nešto što ću podijeliti s rektorskim zborom kada se vratim u Hrvatsku", rekla je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:09