RAČUNALA SE RIJETKO KORISTE

EDUKACIJA NASTAVNIKA Znanstvenici preporučuju: dajte učenicima da zadatke rješavaju na računalima

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 26.09.2017. u 11:45

 • Jure Miskovic / HANZA MEDIA

  Edin Kadić, profesor u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića

  Dio projekta je i virtualna zajednica praktičara, u okviru koje su osnovane brojne tematske grupe, poput onih za nastavnike STEM područja

  Edukaciju za primjenu nove opreme u nastavi dosad je završilo više od 6000 polaznika, nastavnika i ostalih zaposlenika u školama. Prema posljednjim podacima CARNeta, održano je više od 900 radionica, webinara i e-tečajeva, a plan je da edukacije za potrebe pilot-projekta e-Škole traju do sredine srpnja 2018.

  - Cilj edukacije je razviti kompetencije nastavnika, stručnih suradnika, ravnatelja i administrativnog osoblja u 151 pilot-školi za korištenje informatičke opreme, e-usluga i alata, kažu u CARNetu.

  Edukacije provode predavači i online mentori s dugogodišnjim iskustvom.

  Polaznici kroz edukaciju obrađuju teme poput korištenja informatičke opreme, uključujući opremu za održavanje nastave u interaktivnoj učionici. Upoznaju se s mrežnom opremom i sustavom za upravljanje i nadzor mreže, a prolaze i kroz temu: E-učitelj - suvremena nastava uz pomoć tehnologije. Educiraju se o videokonferenciji u nastavi, korištenju alata za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja, korištenju e-Dnevnika i primjeni interaktivnih mjernih uređaja u nastavi.

  Senzibilizacija

  Da je edukacija nastavnika nužna, potvrdilo je i istraživanje Centra za primijenjenu psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, provedeno među 600 nastavnika i 2750 učenika.  Istraživanje je provedeno na 20 škola u pilot projektu 2015. godine. Iako više od 90 posto nastavnika osnovnih i srednjih škola ima pristup računalu i internetu od kuće i u školi, istraživanje pokazuje da tek 42 posto njih koristi računalo svakodnevno u školi. Ipak, u samoj nastavi s učenicima, nastavnici koriste računalo samo nekoliko puta mjesečno.

  Skraćenice budućnosti: Mali rječnik pojmova važnih za projekt digitalnih škola

  EMA - aplikacija za organizaciju edukacije, prijave i praćenje pohađanja edukacija (u izradi)

  e-Laboratorij - središnje je web mjesto za istraživanje, testiranje i selekciju digitalnih alata.

  SIPU - Sustav informatizacije poslovanja ustanova

  DOS - Digitalni obrazovni sadržaji

  IKT - informacijsko komunikacijska tehnologija

  Edutorij - repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja

   

  Rezultati istraživanja Centra za primijenjenu psihologiju pokazuju i da učenici srednjih škola prednjače u učestalosti korištenja tehnologije, pa istraživači preporučuju omogućavanje veće dostupnosti interneta u školama, ali i osposobljavanje i poticanje nastavnika da učenicima zadaju više školskih zadataka za čije obavljanje trebaju koristiti IKT.

  - Učenike treba dodatno senzibilizirati za prepoznavanje prednosti pri korištenju IKT-a za učenje i izvršavanje zahtjevnijih zadataka, čime će ne samo stjecati nova znanja i vještine već i potaknuti dodatan interes za školske sadržaje - jedna je od preporuka.

  Entuzijazam

  Dio projekta e-Škole je i virtualna zajednica praktičara.

  - Zajednica djeluje kroz virtualne susrete korištenjem Microsoft Yammer platforme u sklopu koje je trenutno aktivno 2817 članova - ravnatelja, nastavnika, stručnih suradnika, predavača i članova mobilnih timova. U okviru zajednice oformljeno je niz tematskih grupa, poput grupe nastavnika STEM područja, ravnatelja i voditelja projekta. Veseli nas što korisnici samoinicijativno otvaraju vlastite grupe i koriste ih za međusobnu suradnju. Trenutno virtualna mreža ima 146 grupa - kažu u CARNetu.

  Od početka uspostave mreže u prosincu 2015. pa do kolovoza ove godine, mjesečno se na mreži ispiše 868 poruka, a dosad je na mreži podijeljeno više od pet tisuća dokumenata. Članovi zajednice praktičara susreću i se i uživo na teachmeetovima. Riječ je o dinamičnom i sve popularnijem obliku stručnog usavršavanja u kojemu sudionici u kratkim, vremenski ograničenim prezentacijama, dijele svoja iskustva, ideje, planove...

  Izdvajamo