MATURANTI U STISCI

Esej iz obaveznog hrvatskog jezika bit će već u svibnju

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Maturanti bi 2020. godine neke ispite državne mature mogli polagati i prije završetka nastavne godine, koji je za njih planiran 22. svibnja iduće godine, odnosno najkasnije do 29. svibnja, koliko će škole moći najviše produljiti nastavnu godinu za maturante u slučaju nadoknade nastave propuštene zbog štrajka.

Umjesto od 1. do 29. lipnja iduće godine, kada je prema aktualnom kalendaru planirana provedba državne mature, pristupnici bi na testiranje mogli već u svibnju u vrijeme trajanja redovite nastave, i to, kako smo već pisali, iz eseja iz hrvatskog jezika, za koji više neće biti minimalnog bodovnog praga, ali i iz nekih izbornih predmeta. Prije svega, kako neslužbeno doznajemo, to se odnosi na one izborne predmete koje su učenici slušali samo u trećem razredu ili prije njega, poput sociologije, logike, latinskog jezika, glazbene kulture.

To bi, u svakom slučaju, mogli biti predmeti za koje se i inače prijavljuje manji broj pristupnika, primjerice, samo 55 lanjskih maturanata prijavilo je logiku kao izborni predmet, a njih 95 glazbenu kulturu. Oba ta ispita trebala bi se na godinu provesti 24. lipnja, a sada bi se mogli premjestiti na neki raniji termin.

Ograničenje

To su zasad neki od mogućih scenarija kako bi se mogao reorganizirati kalendar državne mature, a u svjetlu “poremećaja” nastavne godine zbog dugotrajnog štrajka i nadoknada propuštene nastave koje će škole zbog toga morati odraditi. Podsjetimo, štrajk je trajao ukupno 36 radnih dana, a škole su zbog toga izgubile najviše do 16 nastavnih dana koje će moći nadoknaditi prema modelima poput rada nenastavnim danima i subotama, skraćivanjem praznika ili produljenjem školske godine. U anketi Ministarstva čak 992 osnovne i srednje škole izjasnile su se da će nastavnu godinu morati produljiti i nakon 17. lipnja iduće godine, s tim da je Ministarstvo taj rok ograničilo na najkasnije do 26. lipnja.

Iz toga je evidentno da će se nadoknade preklapati s ispitima državne mature, a to bi moglo stvoriti nepotrebne organizacijske i prostorne probleme, što je scenarij koji, osobito za obvezne predmete, hrvatski i strani jezik te matematiku, prosvjetne vlasti svakako žele izbjeći. Zato se razmišlja o mogućim promjenama datuma državne mature, ali plan je da se i dalje kao završni dan zadrži 29. lipnja, kao i 20. srpnja kao datum objave konačnih rezultata mature.

Također, vrlo je izvjesno da se datum ispita iz matematike na maturi, koji je u postojećem kalendaru ionako predviđen za zadnji dan, odnosno 29. lipnja, neće mijenjati. Prilično kasan termin planiran je i za ispit iz engleskog jezika (23. lipnja), a jedini koji bi se mogao razmatrati kao kandidat za pomicanje jest datum ispita iz hrvatskog jezika jer je on trenutačno planiran najranije (18. lipnja) i vrlo je izvjesno da će taj dan mnoge škole još odrađivati nadoknade. U svakom slučaju, iz resornog Ministarstva poruke idu u smjeru da se neće previše mijenjati uobičajeni ritam prijava i upisa na fakultete, kao i srednje škole, a nijedan proces ni u kojem slučaju ne bi uključivao kolovoz.

Međutim, hoće li doista biti potrebe za promjenom postojećeg kalendara državne mature, više će se znati nakon 16. prosinca, do kada su županijski upravni odjeli nadležni za poslove obrazovanja dužni Ministarstvu dostaviti ujedinjeni zahtjev za sve škole o načinima nadoknade nastave propuštene zbog štrajka.

- Tek nakon toga imat ćemo konkretne podatke o tome koliko će škola zbog nadoknade nastave uopće zatražiti produljenje nastavne godine i nakon 17. lipnja, kao i nastave za maturante nakon 22. svibnja iduće godine, te u kojem opsegu. Na temelju tih podataka, naravno, ako bude potrebe za tim, izradit će se i novi kalendar s datumima državne mature.

Javno savjetovanje

Kalendar i sve potrebne informacije maturanti će dobiti najkasnije do kraja prvog polugodišta ili do siječnja iduće godine - najavljuju iz Ministarstva. Uz to, Ministarstvo do 15. prosinca provodi javno savjetovanje o Pravilniku o dopuni pravilnika o polaganju državne mature, kojim je otvorena mogućnost ministru obrazovanja da u izvanrednim situacijama može donijeti odluku kojom se učenicima, odnosno pristupnicima, omogućuje polaganje izbornih ispita državne mature i dijelova obveznih ispita prije završetka nastavne godine.

Neće sve škole imati dovoljno prostora

U školama zasad čekaju okončanje izjašnjavanja o modelima nadoknada i odluka koje će s tim u vezi donijeti Ministarstvo nakon 16. prosinca. Ali, u slučaju preklapanja, osobito obveznih ispita mature koje polaže veći broj maturanata, s nastavom zbog nadoknada, pitanje je imaju li sve škole dovoljno prostornih kapaciteta da u istom danu provedu sve te procese na zadovoljavajući način. Dosad su se, podsjetimo, obvezni ispiti uglavnom pisali nakon završetka nastavne godine za ostale učenike.

- U našoj školi ne bi trebalo biti problema u organizacijskom smislu zbog toga što radimo u jednoj smjeni, ali problemi bi mogli nastati s onima koje rade u dvije smjene - smatra Tihomir Tomčić, ravnatelj zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića. S tim se slažu i u drugim školama.

- Dopuna ne uzima u obzir organizacijske mogućnosti svih škola, prije svega onih koje rade u dvije smjene, što će (kao što prethodna iskustva pokazuju) izazvati kaos u završetku nastavne godine za 1., 2. i 3. razrede jer će nastavni sati morati biti skraćeni - kaže profesorica zagrebačke XVIII. gimnazije Sunčana Kapov u javnoj raspravi o dopunama Pravilnika o polaganju državne mature, pozivajući da se one odbace.

Predlaže i da se obvezni ispiti mature pomaknu na razdoblje nakon završetka nastavne godine za sve razrede, vodeći računa o rokovima za žalbe na završnu ocjenu. Također, smatra da treba uzeti u obzir i broj profesora koji će potencijalno biti zauzeti dopunskim radom, pa neće moći čuvati ispite državne mature, a poziva i da se smanji broj članova školskog ispitnog povjerenstva kako bi se osigurao dovoljan broj profesora u učionicama u kojima će se pisati ispiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:36