VJETAR U JEDRA REFORMI

EUROPSKA KOMISIJA OSIGURALA STRUČNU I FINANCIJSKU PODRŠKU ZA UVOĐENJE KURIKULARNE REFORME 'Prvi put se hvali Hrvatsku za ambiciozne reforme'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.11.2018. u 11:10

Zagreb, 060718. U sklopu priprema za eksperimentalnu fazu kurikularne reforme Skola za zivot, koja najesen krece u 74 skole diljem Hrvatske, ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak obisla je Trecu gimnaziju u Zagrebu. Ministrica je nazocila sastanku ucitelja s mentorima u sklopu najvece edukacije, te izvjestila o tijeku priprema za Skolu za zivot. Na fotografiji:
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Blaženka Divjak

 

Europska komisija (EK) u partnerstvu s British Councilom  i u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja osigurala je u okviru Programa potpore strukturnim reformama (SRSP) novu financijsku i stručnu potporu za uvođenje kurikularne reforme u sve škole, priopćilo je u subotu Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

"Nakon pozitivnog izvješća Europske komisije koje po prvi put hvali Hrvatsku za ambiciozne reforme u obrazovanju, ova, stručna i financijska podrška predstavlja novi vjetar u jedra reformi s najviših razina Europske unije", ističe tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Prema planu cjelovita kurikularna reforma ulazi u sve škole od školske godine 2019./2020 te je, ističu iz MZO, iduća godina ključna za uspješnu pripremu frontalne provedbe, ali i za evaluaciju eksperimentalne provedbe reforme.

"Trenutno u eksperimentalnoj fazi surađujemo s međunarodnim stručnjacima koji su u Hrvatskoj upravo preko EK i oni nam daju značajnu podršku svojim iskustvom u reformskim procesima u uspješnim zemljama od Finske pa sve do Novog Zelanda. Sada radimo na pripremi frontalnog uvođenja reforme u sve škole od sljedeće školske godine i tu su nam pored domaćih stručnjaka važna i međunarodna iskustva. Naime, početkom siječnja 2019. donosimo nove kurikulume, raspisujemo natječaj za udžbenike, a edukacije za učitelje već traju“, poručila je ministrica Divjak.

Program podrške obrazovnoj reformi trajat će godinu dana, a vrijedan je oko 2,2 milijuna kuna i između ostalog uključuje osnaživanje kompetencija ravnatelja škola za vođenje i razvoj, edukaciju mentora koji provode edukacije učitelja i nastavnika svih osnovnih i srednjih škola, pripremu novih obrazovnih sadržaja uz poseban naglasak na razvoj kompetencija za vrednovanje i ocjenjivanje: samovrednovanje i vršnjačko vrednovanje učenika, samovrednovanje škola te njegovu primjenu u strateškom razvoju škole te evaluaciju učinaka reforme i projekta, ističe se u priopćenju.


Prijavite se na portala Jutarnji.hr i ne propustite najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta

Izdvajamo