UGLEDNI ARHITEKT NA ČELU

HAZU IMA NOVOG PREDSJEDNIKA Akademik Velimir Neidhardt izabran je za novog, 18. po redu, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 
Velimir Neidhardt
 Boris Kovačev / CROPIX

Akademik Velimir Neidhardt izabran je za novog, 18. po redu, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. S dobivenih 87 glasova, nadmašio je protukandidatkinju akademkinju Milenu Žic Fuchs (37 glasova akademika). Za potpredsjednike Akademije izabrani su akademici Davor Miličić i Frano Parać. Glavni tajnik nije izabran jer nijedan kandidat (Dario Vretenar, Andrej Dujella) nije dobio dovoljno glasova.

Velimir Neidhardt rođen je 1943. u Zagrebu. Na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1967. Dobitnik je više priznanja među kojima su: nagrade “Vladimir Nazor” Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u arhitekturi i urbanizmu 1989. i 1995., te nagrada “Viktor Kovačić” Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolje arhitektonsko ostvarenje u 1979. godini. Za izniman doprinos hrvatskoj arhitekturi 2001. dodijeljena mu je Nagrada Grada Zagreba. Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je 2009. godine. Najznačajniji mu je arhitektonski uspjeh pobjeda na međunarodnom natječaju za novi putnički terminal Zračne Luke Zagreb 2008. s B. Kinclom i J. Radićem, koji osvaja prvu nagradu ispred svjetske arhitektonske elite (N. Foster, Z. Hadid i dr.). Autorski projektira i nadzire izgradnju novog terminala koji je otvoren javnosti 2017. godine. Za to ostvarenje dodijeljena je Američka arhitektonska nagrada.

Zagreb, 151118.
Izborna skupstina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se izmedju ostalog birao novi predsjednik HAZU-a.
Na fotografiji: kandidatkinja za predsjednicu Milena Zic-Fuchs.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Milena Žic-Fuchs

Ostali Neidhardtovi značajni natječajni projekti nagrađeni su također prvim nagradama i ostvareni kao što su primjerice: Višenamjensko središte (Centar I) Banja Luke, zatim Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (sa suautorima), te Poslovna zgrada INA -Trgovine u Zagrebu. Realizirao je i Poslovnu zgradu “Croatia Osiguranja“, te HBOR-a u Zagrebu. Godine 1996. osniva tvrtku “Neidhardt arhitekti d.o.o.“.

Bio je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata (1995.-1999.) i pridruženi je član američke arhitektonske institucije International Associate of The American Institute of Architects. Od 2011. Neidhardt je potpredsjednik HAZU-a (dva mandata predsjednika Zvonka Kusića).

Mandat novom predsjedniku počinje 1. siječnja 2019.

Zagreb, 151118.
Izborna skupstina Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na kojoj se izmedju ostalog birao novi predsjednik HAZU-a.
Na fotografiji: kandidat za predsjednika Velimir Neidhardt.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Velimir Neidhardt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:11