LJETNI UPISNI ROKOVI

HRVATSKI SREDNJOŠKOLCI NAVALILI NA STUDIJE IZ POLJA ZDRAVSTVA Objavljene rang liste, najveći interes je za logopediju i fizioterapiju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2019. u 21:51

Embargoed to 0001 Friday January 25 File photo dated 16/07/08 of university graduates. Universities that pressure students into accepting unconditional offers face being fined or even deregistered., Image: 409864849, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Ilustracija

Objavljene rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. pokazuju kako je ove godine najveći interes kandidata za studijske programe u polju logopedije (840 prijavljenih na 50 upisnih mjesta).

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje u ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 24.048.

U odnosu na protekle godine, značajnijih odstupanja nema, pa tako među pet najpoželjnijih studijskih programa, uz spomenutu logopediju, prevladavaju oni iz polja zdravstva: Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu (414 prijavljenih na 14 upisnih mjesta); Izobrazba trenera; smjer - Kondicijska priprema sportaša (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (370 prijavljenih na 20 upisnih mjesta); Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu (1996 prijavljenih na 95 upisnih mjesta); Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu (1020 prijavljenih na 40 upisnih mjesta).

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2019./2020. objavljene su na mrežnim stranicama postani-student.hr.

Prvi puta primijenjen sustav koji daje savjete za upis alternativnog studijskog programa

Posebnost je ovogodišnjih upisa činjenica da je kandidatima pri upisu studijskog programa, po prvi puta, pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju - kandidatima koji nisu ostvarili upis na željeni studijski program, sustav je automatski dao savjet za upis alternativnog studija.

Riječ je o sustavu jedinstvenom u svijetu, a kojega su, uz podršku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, razvili hrvatski poslijedoktorandi s prestižnih sveučilišta - Dejan Kovač sa Sveučilišta Princeton i Marin Drlje s češkog CERGE-a (Center for Economic Research and Graduate Education). Sustav funkcionira tako da maturantima pruža informacije prema njihovim željenim izborima, odnosno optimizira za njih listu sličnih programa koje bi mogli upisati s obzirom na bodove i preferencije.

Slobodna mjesta za upis u jesenskom roku

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, ostalo je 6.644 slobodnih mjesta na redovnim studijima javnih sveučilišta: 2.854 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu, 823 mjesta na Sveučilištu u Splitu, 619 mjesta na Sveučilištu u Rijeci, 784 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 482 mjesta na Sveučilištu u Zadru, 744 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli, 260 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku, 78 mjesta na Sveučilištu Sjever.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 17. rujna kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku.

Dodatne informacije o prijavama i upisima na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj mogu se pronaći na mrežnim stranicama studij.hrpostani-student.hr.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo