PROSVJETA

HRVATSKOM ZAVLADALA GROZNICA UPISA U SREDNJE ŠKOLE Interes za gimnazije enorman, za jedno područje zanimanje u posebnom porastu

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 28.06.2018. u 23:15

 • Mario Todorić / CROPIX

  Groznica upisa u srednje škole zavladala je Hrvatskom. Gotovo 50.000 učenika i njihovih roditelja uzbuđeno i sa zanimanjem prati rang-ljestvice prijava za srednje škole.

  Očekivano, kao i svake godine, najveće zanimanje vlada za gimnazijske programe.

  - Do jučer ujutro stiglo je čak 1819 prijava, čak 200 više nego lani. A škola može primiti 245 učenika. Naša je škola posljednjih godina jako popularna među učenicima, a veliko zanimanje vlada za dvojezični program, gdje je dosad 195 prijava, a ima 26 mjesta.

  Prijamni ispit

  Što se tiče dvojezičnog programa, naši su se nastavnici u sklopu Erasmus programa usavršavali u Velikoj Britaniji i očito je da se dobar glas širi među učenicima - rekao je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu. Inače, za tu školu se ne provodi prijamni ispit već samo testiranje poznavanja engleskog jezika za dvojezičnu nastavu.

  Gimnazija Tituša Brezovačkoga u Zagrebu ove godine prvi put uvodi prijamni ispit zbog broja prijavljenih učenika.

  - Lani smo morali upisati pet razreda jer nam se prijavilo 135 učenika s ocjenom 5.0, a možemo ih primiti samo 112. Problem je u tome što nemamo prostornih uvjeta za pet razreda pa smo se ove godine odlučili za prijamni ispit. Zbog toga dosad imamo samo 80-ak prijavljenih - kaže nam ravnatelj Damir Jelenski.

  Budućnost

  Dodaje i da je zbog pada sustava, koji se dogodio u ponedjeljak kad su počele prijave, došlo do problema pa im se sporo učitava broj prijavljenih učenika.

  U nekim srednjim školama bilježi se rast zanimanja za STEM područje.

  - Ono što primjećujemo posljednjih godina značajan je rast zanimanja za prirodoslovno-matematički program. Mislim da je tu velika uloga javnosti i medija, a čini se da učenici, više nego njihovi roditelji, shvaćaju da je budućnost u STEM području. Također, dio učenika već sada razmišlja o tome da će zahvaljujući STEM području lakše naći posao izvan Hrvatske - rekla nam je Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića u Zadru.

  ­- Dosad se prijavilo 500 učenika, a naša škola ima mjesta za njih 84, i to 42 za dva razreda opće gimnazije i 42 za dva prirodoslovno-matematičke gimnazije - dodala je Pedišić.

  Veliki interes vlada i za Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu.

  - Do jučer se prijavilo 478 učenika. Mjesta ima za 168 učenika u sedam razreda, i to pet razreda opće, jedan razred prirodoslovno-matematičke i jedan razred jezične gimnazije. U našoj školi imamo dugu tradiciju STEM područja. Budući da posljednjih godina vlada sve veće zanimanje za to područje, napravili smo kurikulum na razini škole koji učenicima opće gimnazije omogućava fakultativne i izborne predmete iz STEM-a - rekla je ravnateljica Tea Dragić Runjak.

  Ljestvica

  Inače, učenici mogu prijaviti šest srednjih škola, od kojih mnoge ne održavaju posebne provjere znanja, a kombinacije odabira škola pojedinih učenika različite su. Najvažnije je da učenik u sustavu Carneta, odnosno na web-stranici upisi.hr, poreda škole po prioritetu, da na prvo mjesto stavi školu koju najviše želi upisati, na drugo mjesto onu školu koja mu je druga i tako redom. Završetak prijava programa je 10. srpnja, a konačna ljestvica bit će objavljena 13. srpnja.

  Izdvajamo