PLASMAN

Među 1000 najboljih na svijetu Sveučilištu u Zagrebu 536. mjesto

 Luka Gerlanc / CROPIX

Sveučilište u Zagrebu zauzelo je 536. poziciju na ljestvici 1000 najboljih svjetskih sveučilišta (World University Rankings), čime je za 15-ak mjesta poboljšalo svoj plasman u odnosu na prošlu godinu.

Sveučilište u Ljubljani popelo se ove godine sa 504. pozicije na 477., dok je najbolji pomak ostvario Beogradski univerzitet plasirajući se na 605. u odnosu na lanjsko 726. mjesto.

Tri najbolja svjetska sveučilišta prema World University Rankings ponovo su redom američka – Harvard University, Stanford University i Massachusetts Institute of Technology. Među pet najboljih su i uobičajeno i dva britanska, Cambridge i Oxford.

Rektore sveučilišta o svjetskom plasmanu izvještava Nadim Mahassen, predsjednik Centra za svjetsko rangiranje sveučilišta. Detaljan izvještaj Mahassen je predao i zagrebačkom rektoru Damiru Borasu, uz poruku da je za Sveučilište u Zagrebu u rangu s 2,2 posto svjetskih sveučilišta. Naime, to je sveučilište jedino u Hrvatskoj koje je ušlo na ovogodišnju ljestvicu 1000 najboljih u svijetu, koja se između ostaloga rangiraju na temelju kvalitete edukacije, zaposlivosti završenih studenata, broju objavljenih publikacija i patenata, odnosno citiranosti.

Domaće je sveučilište najbolje ocijenjeno kvalitetom fakulteta, čime se pozicironiralo na 235 mjestu, kao i kvalitetom edukacije po čemu je na 378 poziciji. Po citiranosti znanstvenika zauzima 436 mjesto, po utjecaju je na 506. poziciji, a u kategoriji zaposlivosti alumnija na 594. Sveučilište najlošije stoji s brojem patenata, zbog čega se na ljestvici svrstalo na nisko 763 mjesto.

- Loši smo u onim kategorijama koje izravno ovise o ulaganju države. Imamo dobru citiranosti, iako nemamo dovoljan broj publikacija. Iako smo nešto bolji ove godine s pozicijom patenata, još uvijek tu ne stojimo dobro. Ukratko, o svemu o čemu ovisi razvoj i istraživanje je problematično jer država ne shvaća koliko je upravo taj segment potrebno podupirati da bismo postali barem prosječni, komentira rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Činjenicu da se na listi 1000 plasiranih sveučilišta nije našlo niti jedno drugo osim onoga iz Zagreba (za razliku od Slovenije, čije se mariborsko svrstalo na 804. mjesto), Boras tumači time nisu dovoljno velika, što ne znači da nisu i kvalitetna.

Danas je objavljena i jedna od tri najutjecajnije rang-liste svjetskih sveučilišta. Možete je pogledati OVDJE!

Na njoj nema nijednog sveučilišta iz Hrvatske, ali ima čak dva iz Slovenije i jedno iz Srbije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:17