RAZLIČITE UPUTE

Ministrica traži nadzor nad onima koji i dalje školama naplaćuju provjeru diploma

Blaženka Divjak
 Vlado Kos / CROPIX

Na svim fakultetima ipak ne slušaju ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, a ni Ministarstvo financija: nakon što je prije desetak dana Blaženka Divjak svim školama i fakultetima poslala obavijest s tumačenjem Porezne uprave Ministarstva financija po kojemu su škole oslobođene plaćanja upravnih pristojbi fakultetima za postupak provjere diploma, pojedini fakulteti školama ovih dana šalju suprotnu obavijest - mi provjeru diploma naplaćujemo.

Revoltirana takvom odlukom fakulteta, ministrica je jučer uputila zahtjev Ministarstvu financija za pokretanjem nadzora nad fakultetima koji naplaćuju školama provjeru diploma. Iznose koje uzimaju kreću se od 100 do 200 kuna po diplomi.

Nije pristojba, ali...

Ravnatelj Osnovne škole Milana Langa u Bregani, Igor Matijašić, poslao je diplome svojih zaposlenika na provjere različitim fakultetima, od kojih je povratno dobio obavijesti kako će školi dostaviti potvrde o vjerodostojnosti diploma tek po primitku dokaza o uplati iznosa. Takve je pismene obavijesti dobio od zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Kineziološkog fakulteta, iako oni nisu jedini. Primjerice, riječki Ekonomski fakultet ne odustaje od naplate 150 kuna po diplomi. Kažu, to je našim službama dodatni posao.

U fakultetskim upravama doskočili su ministarstvima pravnom nijansom: ovu vrstu naplate ne vode kao upravnu pristojbu, već kao - trošak postupka. Jedan od fakulteta precizirao je i što uključuje taj trošak.

“Iznos od 150 kuna ne odnosi se na upravne pristojbe, nego se navedeni iznos plaća za naknadu troškova (papir, toner, kuverte, poštanske usluge i dr.)” - navodi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u dopisu školi u Bregani.

“Što bi rekao Đole - princip je isti, sve su ostalo nijanse”, napisao je na svom Facebook profilu ravnatelj Matijašić, kojemu nije sporno što na fakultetima naplaćuju dodatni posao, ali ono s čime se ne slaže je sustav “paralelnih svjetova”. Jer, neki fakulteti ne naplaćuju uslugu provjere, neki pak naplaćuju.

Suprotni napuci

Do kaotične situacije došlo je zbog suprotnih naputaka odaslanim sustavu. Rektorski zbor (krovno tijelo svih javnih sveučilišta) u siječnju je donijelo odluku po kojoj svaki fakultet može samostalno donijeti odluku o naplati administrativne pristojbe. U odluci koju je potpisala predsjednica Rektorskog zbora Dijana Vican stoji kako se poslovi provjere vjerodostojnosti diploma naplaćuju naknadom u visini do 200 kuna. Tu su odluku fakulteti primili 22. veljače pa su pojedini, poput Akademije likovnih umjetnosti, uveli naplatu.

Veći obim posla

- Mi ustrajemo na naplati jer se broj diploma poslanih na provjeru uvećao. U dosta smo nezgodnom financijskom položaju, štedimo što je moguće više, a da je situacija bolja, ne bismo vjerojatno razmišljali o naplati troškova provjere - objašnjava nam prije dva dana razloge naplate dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak. Međutim, kako doznajemo jučer, Akademija je odlučila od idućeg tjedna prestati s naplatom. Vodit će se, kažu, dopisom ministrice. Dosad su na provjeru dobili 164 diplome, od kojih su naplatili manje od trećine i uprihodili oko tisuću eura.

Na zagrebačkom Pravnom fakultetu u ovoj su godini na provjeru dobili diploma u četveroznamenkastom iznosu. Ipak, oni ne naplaćuju provjere jer smatraju kako nije prikladno naplaćivati od škola taj iznos ako su od toga oslobođena državna tijela.

Ministrica znanosti ustraje na nenaplati:

- Ministarstvo financija bilo je vrlo jasno u svom dopisu Ministarstvu obrazovanja - potvrda o vjerodostojnosti javne isprave se ne naplaćuje za ustanove iz područja odgoja i obrazovanja. Proslijedit ćemo odgovore fakulteta školama Ministarstvu financija i tražiti provedbu nadzora. Oni fakulteti koji naplaćuju provjeru, a takvi su ipak u manjini, moraju biti svjesni poruke koju šalju, jednako kao i posljedica - kaže ministrica Divjak. Podsjeća da je, upravo u cilju dogovora o besplatnoj provjeri diploma, Ministarstvo fakultetima ponudilo dodatno zapošljavanje ili mogućnost prekovremenog rada za taj posao.

Kada kreće nadzor i kako će se provoditi, jučer u Ministarstvu financija nisu odgovorili. Kažu neka se obratimo Ministarstvu znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:24